Hlavní obsah

Mladí raději studují „zbytečné“ obory, než aby šli do práce

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Tim Mossholder / Pexels

Je studium „neziskových“ oborů cesta, jak se co nejdéle vyhnout pracovnímu životu a flinkat se na účet rodičů nebo je za tím touha po poznání a pochopení sebe sama?

Článek

Humanitní vědy, umění nebo sociální vědy jsou často terčem posměchu a negativních poznámek, které je považují za nepraktické a neužitečné. Proč tedy stále více mladých lidí volí tuto cestu namísto toho, aby šli rovnou pracovat nebo studovali „praktičtější“ obory?

Hledání smyslu a naplnění

Mnozí mladí lidé dnes hledají ve svém životě více než jen finanční zajištění. Praktické věci přesouvají na druhou kolej a v první řadě usilují o smysluplnost a naplnění, které jim může přinést práce v oborech, které je skutečně zajímají. Studovat filosofii, literaturu nebo výtvarné umění není jen otázkou kariérních možností, ale také hlubšího porozumění světu a sobě samým. Tyto obory umožňují mladým lidem rozvíjet kritické myšlení, kreativitu a schopnost empatie – dovednosti, které jsou cenné nejen v pracovním životě, ale i v osobním rozvoji.

Odpor k tradičním pracovním strukturám

Dalším důvodem, proč mladí lidé raději studují „zbytečné“ obory, může být jejich odpor k tradičním pracovním strukturám. Starší generace vyrůstaly s představou, že dobrá kariéra je ta, která nabízí stabilitu a vysoký příjem. Pro mladší generace však tyto hodnoty nemusí být prioritou. Moderní společnost se rychle mění a mladí lidé často upřednostňují flexibilitu a osobní svobodu před pevnou pracovní dobou a dlouhodobým závazkem. To ne něco, čemu naprosto rozumím. Sama jsem nikdy pořádně nezažila práci 8h, pět dní v týdnu a ani po tom nijak netoužím. Dokážu svůj čas trávit lépe.

Pocit bezpečí a  zázemí

Pro mladé lidi může být univerzitní prostředí místem, kde se cítí bezpečně a podporovaně. Studium jim poskytuje čas a prostor k seberealizaci, experimentování a hledání svého místa ve světě. Zatímco vstup na pracovní trh může být pro mnoho mladých lidí stresující a náročný, akademické prostředí jim umožňuje růst a učit se bez tlaku na okamžitý úspěch.

Nejasná budoucnost pracovního trhu

Dnešní svět se vyznačuje rychlými technologickými a sociálními změnami, které významně ovlivňují pracovní trh. Tradiční zaměstnání se mění nebo mizí a nové profesní příležitosti se objevují v oblastech, které dříve neexistovaly. Studenti si jsou vědomi toho, že výběr oboru, který je dnes považován za „praktičtější“, nemusí nutně znamenat jistotu zaměstnání v budoucnosti. Mnozí se proto rozhodují studovat obory, které jim dávají širší vzdělání a flexibilitu pro adaptaci na různé změny.

Společenský tlak a předsudky

Nelze přehlédnout, že mnoho kritik vůči „zbytečným“ oborům vychází z předsudků a stereotypů. Společnost často očekává, že lidé budou usilovat o kariéry, které jsou považovány za prestižní a dobře placené. Tato očekávání jsou pro mladé lidi často frustrující a omezující, zejména pokud mají jiné zájmy a cíle. Studium „zbytečných“ oborů tak může být i formou odporu vůči těmto tlakům a snahou definovat vlastní cestu.

Je to jejich věc

V každém případě platí, že výběr oboru ke studiu je osobní rozhodnutí, které by mělo být respektováno. Zatímco někteří mohou vidět v humanitních a uměleckých oborech zbytečnost, pro jiné to může být cesta k naplnění, rozvoji a seberealizaci. Důležité je, aby lidé měli možnost svobodně si zvolit svou cestu a byli podporováni ve svých zájmech a snech, ať už jsou jakékoliv.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz