Hlavní obsah
Názory a úvahy

Omezení volebního práva seniorům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Bara Hrůzová

Krásní zdraví mladí lidé

Omezení volebního práva seniorů začíná být asi aktuální téma. Mladí liberálové se obávají, že senioři jsou lehce manipulovatelní a je třeba tomu zabránit. Je však tohle ta správná cesta?

Článek

Začnu vzpomínkou. Když mi bylo čerstvých osmnáct, zúčastnila jsem se svých prvních voleb. Bylo to ještě za minulého režimu a bylo to docela legrační. Šly jsme tam s maminkou. Bydlely jsme na vesnici, všichni ve volební komisi nás znali a my jsme znaly je. Zadání bylo jasné: slušně pozdravit, vzít si volební lístek, hodit ho do urny, slušně pozdravit a odejít. Maminka vše bezchybně provedla, ale já, mládě nezralé, jsem si vzala volební lístek a začala jsem si ho číst. Předseda volební komise mě s ironickým úsměvem upozornil, že jestli se mi něco nezdá, můžu jít za plentu a lístek upravit. Členka komise už si nachystala propisku, že si u mého jména udělá čárku. Ano, tehdy se dělaly čárky u lidí, kteří šli za plentu, takže tam samozřejmě nikdo nechodil. Maminka se vyděsila a téměř násilím mě odtáhla k urně, ať tam ten lístek hodím a nedělám vlny. No jo, měla sestru, která emigrovala do USA, její otec býval živnostník a navíc jsme chodili do kostela.

Dneska je to jinak. Každý člověk od osmnácti let, pokud není zbaven svéprávnosti, má volební právo a může je uplatňovat, jak se mu zachce. To se ale některým lidem zase nelíbí.

V poslední době jsem četla hned dva články od pana Martina Skácela a pana Jaroslava Krále, kterým vadí, že volební právo mají i staří lidé, kteří nevolí podle jejich představ. Oba mladí mužové mají hodně společného. Považují se za liberály a slušné občany. Přesto (oni mají pocit, že právě proto) by chtěli volební právo některých lidí omezit. Oba mají pocit, že dosáhne-li člověk určitého věku, jeho rozpoznávací schopnosti se sníží natolik, že je lehce každý populista opije rohlíkem. Vlastně ne, koblihou. Takže je třeba jim účast ve volbách znemožnit. Pan Skácel by chtěl, aby mohli lidé volit už od šestnácti let a senioři by se povinně museli podrobovat zdravotním prohlídkám a testům kognitivních schopností. Pan Král nechce ani to, chce prostě jen určit jasnou věkovou hranici, za kterou nejede vlak a basta. Když to dovedu ad absurdum, tak proč to omezovat na seniory? I mladí můžou být hloupí, manipulovatelní nebo podléhající korupci. Tak proč rovnou netestovat celou populaci, jestli si zaslouží právo stát se voličem? Jenže pak už by se to asi nemohlo nazývat demokracií. Chtělo by to nějaký krásný nový mladý název.

Zajímavé je, že oba chtějí omezit právo volit, ale ani je nenapadlo omezit právo být zvolen. Oba chtějí ochránit společnost před hloupými seniory, ale co když bude ten hloupý senior kandidovat? Podle jejich teorií by tady mělo platit totéž. Každý kandidát by se měl podrobit zdravotní prohlídce a testu kognitivních schopností, nebo rovnou od určitého věku by nesměl ani kandidovat. To by byl fičák, co?

Parlament s dvěma sty šestnáctiletými poslanci, senát s jednaosmdesáti dvacetiletými senátory a naše republika s třicetiletým prezidentem.

Už vidím ten Brave New World Aldouse Huxleyho.

Nemám nic proti mladým lidem, taky jsem bývala mladou rebelkou, ale aroganci nemám ráda. Ani u mladých, ani u starých.

https://medium.seznam.cz/clanek/jaroslav-kral-konec-gerontokracie-proc-omezit-volebni-pravo-senioru-17374?fbclid=IwAR18DqIQv60PDe84SBkW2OITLWVeum8roHI6H-EamgsaLznITi8J5My-4e0

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz