Hlavní obsah
Zdraví

Kde má miminko „tlačítko smrti“ aneb jak je to s těmi fontanelami?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: pixabay

Slyšeli jste někdy o tom, že se na hlavičce novorozence vyskytují místa, kde není mozek chráněn kostí? Ano, tak jste se nepřeslechli. Tato „tlačítka smrti“ se odborně nazývají fontanely. A aby toho nebylo málo, tak je jich na hlavě miminka hned 6.

Článek

Fontanely

Fontanely jsou nekostěná místa na lebce novorozence. A kupodivu nevznikly jen ke zlosti a zvýšení míry stresu novopečených rodičů, ale mají i svá vývojová opodstatnění.

Co to je ta fontanela

Fontanela, někdy česky překládáno jako lupínek, je ztenčené místo mezi lebečními kostmi. Je tvořeno vazivem, takže je o dost měkčí než přiléhající kosti. Pod fontanelou se již nachází mozek se svými obaly, proto jsou tato místa tak obávaná kvůli možným úrazům.

Díky vazivu můžete dokonce pohmatem fontanely cítit tep miminka.

Kde a kolik jich je

Novorozenec má fontanely celkem 4 různé, postranní jsou párové.

Velká fontanela, Fonticulus anterior major, má tvar kosočtverce či diamantu a najdeme jí v přední části hlavičky. Má rozměry kolem 4×3 cm, což není zrovna málo. Lze jí na miminku krásně nahmatat.

Malou fontanelu, Fonticulus posterior minor, najdeme, jak již název napovídá, v zadní části hlavičky. Má tvar trojúhelníku a taky jí u většiny novorozenců pohmatem hlavičky objevíte.

Další 2 jsou po stranách lebky a hmatné nejsou.

Během života dítěte zmizí

Uf, ještě že tak. Velká fontanela by měla srůst a být nahrazena kostní tkání do 2 let dítěte. Malá fontanela mizí mezi 2-3 měsícem života.

K čemu jsou fontanely dobré

Asi největší význam mají fontanely při porodu. Díky vazivovému spojení jsou proti sobě kosti lebky mírně pohyblivé. Proto mohou trochu zmenšit celkový obvod hlavičky při průchodu porodními cestami a tím porod „usnadnit“.

Další význam, který lidstvo objevilo, je přímo jackpot pro porodníky. Během porodu se pohmatem na velkou fontanelu mohou zorientovat, jakým směrem je hlavička orientovaná.

V neposlední řadě je možné přes tato vazivová místa udělat ultrazvukovou kontrolu mozkových struktur- což se hodí například neurologům.

Změna velké fontanely může odhalit závažné stavy

Díky těmto ztenčeným místům můžeme odhalit i život ohrožující onemocnění. Za normálních okolností by měly být fontanely v úrovni ostatních lebečních struktur a moc nevybočovat.

Fontanela, která je propadlá, se může vyskytovat například u dehydratace (při nedostatku příjmu tekutin nebo při zvýšeném výdeji- zvracení, průjmy). Velikost jejího propadu může značit pokročilou závažnost situace.

Naopak fontanela, která je vypouklá, může poukazovat na zvýšený nitrolební tlak. S ním se můžeme setkat například u otoku mozku, hydrocefalu (zmnožení mozkomíšního moku) či mozkového zánětu.

Zvlášť závažná je kombinace příznaků: vyklenutá fontanela, apatie či naopak vysoká dráždivost, teplota, zvracení. Tyto příznaky mohou poukázat na zánět mozku či mozkových blan a vyžadují okamžité řešení.

Předčasné srůstání

S fontanelami mohou být i problémy. Napřklad, pokud srostou o dost dříve, než by měly, tak to může vést k mikrocefalii (extrémně malé velikosti hlavy) či k deformaci tvaru hlavičky.

Velká fontanela a odchylky od normální velikosti

Pediatr do zhruba 2 roku života miminka na každé prohlídce velikost fontanely major kontroluje.

Menší, než je v daném měsíci obvyklá velikost, může být u abnormálního vývoje mozku či u hyperthyreozy (zvýšené funkce štítné žlázy).

Naopak abnormálně velká fontanela či její pozdější zánik může poukázat na hypothyreozu (sníženou funkci štítné žlázy), bývá jako jeden z příznaků o kostních onemocnění (například achondroplázie či osteogenesis imperfecta) či se vyskytuje u vrozených syndromů s chromozomálními abnormalitami.

Rodiče, nemusíte si teď běžet pro pravítko a děsit se naměřených rozměrů- velikost fontanely je pouze jedna ze sledovaných veličin, které se dávají dohromady a z nichž se dělají další závěry.

Pozor na úrazy

Fontanely jsou zajímavé struktury a je dobré o nich vědět. Důležité je to především kvůli možným úrazům- hlavička miminka je v těchto místech více zranitelná. Takže poučte hlavně starší sourozence, že bouchat toho mladšího dřevěným bagrem do hlavy není zrovna ten nejgeniálnější nápad.

Zdroje

Přednášky na 1LF

https://www.wikiskripta.eu/w/Lebka_novorozence

https://www.nzip.cz/rejstrikovy-pojem/2709

https://www.dastacr.cz/DS3/hypertext/HKAAW.htm

https://cs.m.wikipedia.org/wiki/Fontanela

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz