Hlavní obsah
Zdraví

Zákožka svrabová - dá se svrab chytit v MHD?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Barbora Petrová- Microsoft designer

Pouze ilustrační obrázek parazita - nejedná se o skutečnou zákožku svrabovou.

Zákožka svrabová - malý parazit řadící se mezi roztoče. Domovinou zákožky je kůže (lidí, zvířat) a její specialitou je norníkovat v ní chodbičky, do kterých klade vajíčka, a zakládá tak nová zákožková pokolení. A to provrtávání kůže svědí. Hodně.

Článek

Co jste o svrabu možná nevěděli:

• Zákožka žije 3-6 týdnů.

• Za život do kůže naklade 50-90 vajíček.

• Živí se tkáňovým mokem a rohovinou.

• Pokud si myslíte, že se tato nákaza týká jen lidí se špatnou hygienou, tak vás vyvedu z omylu: svrabem se může nakazit i člověk s velmi dobrými hygienickými návyky- prostě zákožka si moc nevybírá a bere to, co je.

• Svrab patří mezi jednu z nejčastějších nemocí z povolání. A nakazí se jím mnoho pracovníků ve zdravotnictví.

• Nákaza podléhá povinnému hlášení na hygienu.

Projevy nemoci

Chodbičky v kůži, které si zákožka vytváří a klade do nich vajíčka, způsobují velmi nepříjemné a úporné svědění a to především v noci a při zvýšené teplotě (po koupeli/sportu). Zákožce se nejvíce líbí tam, kde je pokožka těla tenká a jemná- mezi prsty, vnitřní strana zápěstí, podpaží, vnitřní strana stehen, podkolenní jamky, oblast genitálií. V postižených oblastech vznikají pupínky a díky opakovanému drbání rozsáhlé oděrky.

Kde a jak se nakazit

Nejvíce se zákožce daří na těle. Mimo kůži přežije jen kolem 48h. Proto nejčastější nákaza pochází přímo od již nakaženého člověka. Naštěstí i s nakaženým člověkem musíte být nějakou dobu v kontaktu kůže na kůži, aby k přenosu došlo. Podání ruky k přenosu svrabu nestačí.

Nejčastější cesty nákazy jsou uváděny jako:

• pohlavní styk

• spaní ve stejném ložním prádle jako nemocný- zvláště riziko stoupá na místech, kde se střídá velké množství lidí a není dostatek času na precizní úklid (ubytovny), či v jedné domácnosti

• dětské kolektivy, bohužel…

• špatně vyprané prádlo v ubytovacích zařízeních (hotely, motely)

Nakazím se tedy jízdou v MHD?

V medicíně platí, nikdy neříkej nikdy. V tomto případě je ale pravděpodobnost hodně malá. Takže se naštěstí spíše nenakazíte pouhou jízdou na látkové sedačce, nemusíte se tedy veřejné dopravy zbytečně děsit. Museli byste mít vážně smůlu a zákožka velké štěstí a velmi dobré podmínky- dlouhý kontakt s již kontaminovanou věcí (nepřeskočí na vás za vteřiny), teplé počasí, přenos ze sedačky na kůži do 48h (déle bez hostitele nepřežije), snížená imunita hostitele.

Od nákazy k příznakům

Chvíli trvá, než se po nakažení objeví první svědivá místa. Od nákazy je to zhruba za 2-6 týdnů. Pokud člověk již svrab prodělal, příznaky se u něj objeví dříve a to za 1-4 dny.

Léčba

Když se náhodou někde svrabem nakazíte, nezoufejte. Nad svrabem naštěstí umíme zvítězit. Existují masti, které zahubí jak dospělce, tak vajíčka. Je nutné mast namazat na celé tělo, né jen na postižená místa. Mast se aplikuje 3 po sobě jdoucí dny. Pokud se svrab objeví v rodině, léčbu preventivně podstoupí i ostatní členové domácnosti.

Aby se zákožka dále nešířila, jsou kromě aktivní léčby nutná další opatření, jako například: vyprat všechno kontaminované oblečení, povlečení a ručníky (alespoň na 60 oC). Nepratelné věci (boty, pantofle) se uloží na několik dní na samotku do igelitových sáčků.

Shrnutí

Svrabem netrpí jen lidé s nízkou kvalitou hygieny. Nakazit se může každý, například od partnera či v hotelu. K nákaze je ale potřeba delší kontakt. A pokud už si svrab vyzkoušíte na vlastní kůži, důležité je ho důkladně zaléčit, nešířit a zamezit znovu nákaze.

Zdroje:

Přednášky na 1. lékařské fakultě

https://www.nzip.cz/clanek/1671-svrab-scabies

https://cs.m.wikipedia.org/wiki/Z%C3%A1ko%C5%BEka_svrabov%C3%A1

https://euc.cz/clanky-a-novinky/clanky/svrab-prenos-lecba-a-prevence/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz