Hlavní obsah
Lidé a společnost

Jak cizinci vnímají Česko a na co si nejvíce stěžují?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

V České republice žije okolo 660 tisíc cizinců, což k velikosti naší populace není zanedbatelné číslo. Jak nás cizinci vnímají, co hodnotí kladně a co negativně? A v jakých oblastech bychom se mohli zlepšit, aby se tu lidem ze zahraničí žilo lépe?

Článek

Dle průzkumu Expat Insider se Česká republika řadí až na 39. příčku oblíbenosti jako místo k životu pro lidi původem ze zahraničí. Velmi špatně je vnímán postoj Čechů k cizincům, kteří si zde často nepřipadají vítáni. Český jazyk je hodnocen jako těžký k naučení a ne úplně skvěle je vnímána dostupnost zdravotní péče, ale i třeba úroveň české kuchyně. Co je naopak hodnoceno kladně je úroveň veřejné dopravy a možnost pracovního uplatnění. Nutno podotknout, že za expaty se považují kvalifikovaní pracovníci ze zahraničí, kteří přicházejí za prací, obvykle kvalifikovanou a dobře placenou. Nejedná se tedy o migranty utíkající před válkou nebo špatnou ekonomickou situací. Právě tito lidé, často se zkušenostmi z jiných zemí, nás bohužel hodnotí jako nepřístupné, neochotné a málo přátelské. A obzvláště špatně jsou hodnoceni lidé pracující na úřadech. Jako příklad může posloužit situace a prostředí na pracovištích cizinecké policie, se kterou se každý člověk ze zahraničí pravděpodobně setkal. Dalo by se říci bohužel pro něho.

Snadno by se dalo vše vyřešit typickým argumentem z hospod nižších cenových kategorií. Tedy ať sem nejezdí, když se jim tu nelíbí. Případně odstěhuj se za nimi, bude ti tam dobře. Ale zkuste se sami vžít do jejich situace a posoudit, zda by se Vám líbilo, pokud by s Vámi někde takto zacházeli. Jako český občan jste pravděpodobně neměli důvod navštívit podobný úřad a možná si to neumíte představit. Já jsem tam zašel a zároveň popátral na internetu, abych si udělal obrázek a věřte, že je zač se stydět.

Nejen, že služebny policie často svým vzhledem a vybavením jako by vypadly z filmů pro pamětníky, nelichotivé je i hodnocení pracovišť cizinecké policie od lidí, kteří je museli navštívit. Obecně platí, že obchodní společnosti podnikající ve službách velmi dbají na zákaznickou zkušenost a jejím hodnocením se podrobně zabývají. V mnoha takových společnostech by situace, kdy hodnocení zákazníků na Google klesne pod 4,5, byla důvodem k velmi velkému znepokojení. A jakékoliv hodnocení, které by začínalo číslem 3 by bylo pro firmu, která chce být na trhu úspěšná, téměř likvidační. Tedy za předpokladu, že se taková firma nachází v konkurenčním prostředí a chce zákazníkům dodávat kvalitní službu, nebo produkt. U mnoha státních institucí podmínka konkurenčního prostředí neplatí, ovšem měření zákaznické zkušenosti tyto instituce ušetřeny nejsou.Výsledky jsou pak vyloženě tristní, až ostudné a z pohledu obchodní společnosti by byly naprosto neobhajitelné a pozice managementu jen stěží udržitelná. Podívejme se tedy, jak jsou hodnocena pracoviště cizinecké policie, kam cizí státní příslušníci přicházejí řešit potřebnou agendu.

Cizinecká policie ve Zborovské ulici, hodnocení na Google 3,7.

Čekárna je vybavena starým nábytkem, informace vytisknuté, nebo napsané na papír a nalepené na dveřích, což vypadá nevzhledně, ale není to největší problém. Prosklené kóje, v nichž návštěvník úřadu při jednání s policistou sedí jsou až nechutně ušmudlané a úroveň chování policistů odpovídá nízkému standardu. Typické je arogantní jednání a nízká znalost cizích jazyků. Není to místo, kam byste chtěli jít, pokud byste nemuseli. Například do restaurace s hodnocením 3,7 byste jen těžko vešli, pokud by nebyla jediná v dalekém okolí a vy neumírali hlady. Hodnocení lidí, kteří zde byli nuceni něco řešit, si můžete přečíst v jeho nezměněné podobě. Psáno kurzívou.

„Zaměstnanci neberou ohled na čas lidí a postrádají kompetence ve svých rolích.“

„S takovou migrační politikou a systémem to skončí tak, že vzdělání a chytré lidi, kteří můžou pomoci rozvíjet českou kulturu a ekonomiku, odjedou do jiné zemi EU. A pak se nedivte, že se země bude rozvíjet pomaleji, než sousedské státy.“

Cizinecká policie Olšanská hodnocení na Google 3,2.

Pokud pracoviště ve Zborovské ulici dosahuje bídného hodnocení 3,7 bodů z 5, pak to v Olšanské má naprosto otřesných 3,2. K dosažení takového hodnocení už je potřeba dlouhodobě poskytovat neobvykle špatnou službu a k tomu být na zákazníky více než nepříjemný. Ideálně na všechny. Některé ze zkušeností cizích státních příslušníků si opět můžete přečíst níže.

„Jsou tam jako špatně vycvičené a nevychovane opice. Tykat zene ktera je o dost starsi to udela jen primitiv. Byt neprijemny a drzy na cloveka ktery utekl před válkou? Zamyslete se nad sebou. JSTE BANDA NEANDRTÁLCŮ!!!“

„Neprofesionální přístup, arogance a neochota. Když koukám na ostatní příspěvky, tak není třeba to dál rozebírat. Asi recenze nic neznamená, když je to dlouhodobý problém.“

„Někteří pracovníci jsou vstřícní, jiní mají pocit, že jsou středem vesmíru a podle toho se tak chovají. Je mi líto cizinců, kteří musí poznat i tuhle stránku České republiky a české mentality.“

„Pracovníci CIZINECKÉ policie neumí anglicky, víc netřeba dodávat.“

„Jejich webové stránky mají málo nebo žádné informace, Nikdo tam nemluví anglicky a jsou to ti nejhorší lidé, které potkáte. Budou na vás křičet a nadávat vám, že neumíte česky. Žijí v tak příjemném městě, ale nějak jsou stále plní hněvu a zášti. 0/10. Buďte prosím opatrní a připravte si překladatele, než sem přijdete.“

Kde koho by napadlo, proč pracovníci cizinecké policie neovládají cizí jazyky? Podíváte-li se na náborové stránky Policie České republiky, pak jako předpoklad pro přijetí do služebního poměru nenajdete znalost cizího jazyka, ale to, aby uchazeč neměl potetovanou hlavu. Přijdete-li se na služebnu cizinecké policie podívat a chvilku se tam zdržíte, téměř jistě od sloužícího policisty uslyšíte, jak někomu sděluje, že úředním jazykem je čeština, a že se s ním bude bavit pouze česky. Což sice může být stokrát pravda, ale pokud chceme jako země poskytovat nějakou službu cizím státním příslušníkům, pak bychom měli předpokládat, že čeština není světový jazyk a cizinci obvykle česky neumí. Je opravdu problém zaměstnat takové pracovníky, kteří jsou schopni se nějakým jiným, než českým jazykem, domluvit? Odpovědné pracovníky to ale asi netrápí, stejně jako je netrápí často arogantní chování jejich podřízených směrem k přítomným cizincům. Vždy, když jsem takového jednání byl svědkem, tak jsem se jednak za celou naši zemi styděl, ale také jsem si představoval, jak takový příslušník sám v opačné roli řeší cokoliv s cizineckou policií v jiným zemích, jejichž jazyk neovládá.

Pokud je práce cizinecké policie hodnocena negativně, pak práce policie jako celku je vnímána pozitivně a i díky tomu je celá Česká republika cizinci hodnocena jako bezpečná země.

Závěrem lze konstatovat, že vysoký počet cizinců žijících v České republice stále poukazuje na atraktivitu naší země, ovšem spousta věcí u nás nefunguje tak, jak by ve 21. století mohla a měla. Aroganci úředníků snad jednou vyřeší umělá inteligence a digitalizace, veřejnou dopravu už na skvělé úrovni máme, hezkou zemi a bohatou kulturu taky. Teď snad jen, abychom se sami byli schopni chovat přívětivěji a jako lidé byli usměvavější a ochotnější.

Zdroje:

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-firmy-expati-hodnoti-nejlepsi-zeme-pro-zivot-vede-panama-cesko-doplaci-na-cestinu-255394

https://www.penize.cz/spotrebitel/318101-ocima-expatu-co-nas-drzi-v-cesku

https://forbes.cz/neobklopujte-se-cechy-budete-stastnejsi-rikaji-expati-o-zivote-v-cesku/

https://nabor.policie.cz/clanek/pozadujeme.aspx

https://www.internations.org/expat-insider/2024/best-and-worst-places-for-expats-40450#panama

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz