Hlavní obsah
Lidé a společnost

Imigranti a expati v Česku budí vášně vlastenců

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

V České republice žijí stovky tisíc cizinců, často zde pracují, studují, nebo podnikají. Přesto se stále najde velká skupina Čechů, kteří se s tímto faktem nedokáží smířit.

Článek

Můj poslední článek o situaci expatů v ČR vyvolal řadu reakcí, z nichž jsem některé vybral a opatřil je komentářem, nebo dovysvětlením. Význam reakcí jsem zanechal beze změny, upravil jsem pouze gramatiku, aby ti, kteří cizincům radí, jak se mají učit česky, sami nevypadli, že tímto jazykem nevládnou. Dovolil bych si ještě jednou vysvětlit, o jakých lidech minulý, i tento článek pojednává. Nejsou to ilegální migranti plavící se na gumových člunech do Evropy. V tomto případě snad všichni, až na některé evropské úřady chápeme, že taková migrace kromě problémů nic dobrého nepřinese a není žádoucí. Řeč primárně není ani o lidech prchajících před válkou. Tématem byla zkušenost lidí, kteří se z jiných zemí do České republiky přistěhovali za prací, nebo studiem. Ve velké míře se to týká lidí z jiných evropských zemí, Británie, USA, Asie a dalších destinací. Pokud v naší zemi někoho potřebujeme, pak jsou to právě lidé s nějakou znalostí a dovedností, kteří tvoří hodnoty a přispívají do našeho systému. A takovým lidem bychom měli tvořit podmínky. Bez ohledu na to, jestli mají pas český, nebo z nějaké jiné země. Níže vybrané názory z diskuzí s následným komentářem. Na konci článku poté můžete hlasovat v anketě a vyjádřit na problematiku svůj názor.

Cizinecká policie tu není od toho, aby se tam někomu líbilo.

Ne, cizinecká policie je tu od toho, aby řešila agendu cizích státních příslušníků. Profesionálně a tak, aby se za jejich chování nemusel stydět i mnohý Čech.

Pokud se cizincům něco nelíbí, mohou se šupem vrátit domů, jednoduché.

Jednoduchý, ale poměrně rozšířený názor. Pokud u nás něco není dobré, je určitě vhodnější to zkusit zlepšit než poslat toho, kdo na nedokonalost upozornil, někam pryč. Zcela určitě klady převažují, pokud u nás tolik cizinců pobývá, pracuje, podniká, nebo studuje.

Jakýkoliv multikulti obohacovač, pokud nechce a nemá ani na mysli dodržovat zákony a tradice naší země, ať laskavě z naší země odejde. Ať si uvědomí, že jsou zde na návštěvě!! My, pokud jedeme do jiné země na návštěvu (dovolenou), také dodržujeme zákony a tradice.

A přesně proto v okolních zemích jednu dobu často visely cedule s nápisy Češi nekraďte. Protože my Češi, když někam jedeme, tak dodržujeme zákony a tradice té země. Asi si jen někteří z nás neuvědomili, že nejsou doma, ale na návštěvě.

Byl jste, milý pane autore, na cizinecké policii někde ve světě? Až ji navštívíte, pak nebudete pomlouvat tu naší.

Ano, v několika zemích. U nás to bylo zdaleka nejhorší. Čímž netvrdím, že někde jinde to nemůže být ještě horší. Otázka je, s kým se chceme srovnávat a jaký standard od našich úřadů chceme požadovat.

Moje země, moje pravidla.

Předně je potřeba pochopit, že tato země není vaše, vy tu jen žijete a ani žádná pravidla neurčujete, ta už dávno určena jsou. Vy je máte jen dodržovat. Do této země člověk vstoupí tak, že zde vyjde z porodnice, nebo legálně překročí státní hranici. Výhoda toho druhého způsobu je ta, že problémové jedince lze odmítnout. V každém případě je potřeba zákony dodržovat, to platí jak pro ty, co se tu narodili, tak pro ty, kteří sem přišli.

V jakých oblastech bychom se mohli zlepšit, aby se tu lidem ze zahraničí žilo lépe? To je nehoráznost! A co to otočit? Co by měli udělat oni, aby se mi tu žilo lépe, a ne hůř jen proto, že jich sem tolik přitáhlo? Nacpat se do cizího státu a pak se ofrňovat?! Tak ať táhnou odkud přišli.

Co udělat, aby se vám žilo lépe se musíte ptát hlavně sám/a sebe. Náš stát se nachází ve vnitrozemí, ve společenství států, mezi nimiž existuje volný pohyb lidí, kteří sem občas přicházejí stejně tak, jako někteří místní odcházejí jinam. Pokud sem lidé přicházejí a přinášejí nápady a názory, jak náš stát rozvíjet, pak by je jen hlupák ignoroval a ofrňoval se nad nimi. Obecně by nám pomohla digitalizace mnoha procesů, a to i včetně těch, které se týkají agendy týkající se cizinců. Například elektronické vízum je v mnoha zemích běžným standardem, ovšem my stále trváme na papíru a kolku.

Vždyť oni se většinou ani nesnaží naučit češtinu. Tak mohli zůstat doma, nikdo je nenutí tady být. Ono u nich to taky není nic super.

Česky pořádně neumí ani řada Čechů. A jestli se někdo chce, nebo nechce učit nějaký další jazyk je čistě na jeho rozhodnutí, byť samozřejmě dává smysl ovládat jazyk země, v níž žije. Oni ale často těch jazyků umí třeba několik, na rozdíl od nějakého trouby, který umí jen česky, ale přesně ví, jaké jazyky by se měli jiní učit. Cizince tu samozřejmě nikdo nenutí být, jsou tu z vlastní vůle. Buď tady pracují, podnikají, mají tu třeba rodinu, nebo dům. Často tu žijí dlouhodobě, často vykonávají kvalifikované profese, platí vysoké daně a přispívají do našeho společného systému. Takový cizinec je pak pro společnost mnohem přínosnější, než nevzdělaný a líný Čech.

Hlavně že se k nám na Západě stále chovají jako k opicím, co nedávno slezly ze stromů. Ale to je samozřejmě v pořádku.

Nikde v zahraničí jsem nezažil, že by se ke mně chovali jako k opici. Možná to je tím, že se sám nechovám jako opice. S opačnou situací zkušenost nemám, nelze tedy vyloučit, že se někde k někomu chovali dle zásluhy.

Anketa

Jak se stavím k pobytu cizinců na území České republiky?
Jsem zásadně proti pobytu cizinců na našem území.
29,4 %
Pokud cizinci dodržují místní zákony a pravidla, nevadí mi.
70,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 17 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz