Hlavní obsah
Zdraví

Dva kilogramy botulotoxinu by stačilo k vyhlazení celého lidstva. S obličejem ale umí zázraky

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Freepic

Jak pečovat o pleť a co znamená botox.

Ať už máte jakýkoliv typ pleti, správná péče je základem zářivého vzhledu. V poslední době je velmi oblíbená aplikace botoxu, ta ale může být i smrtelná. Takzvaný klobásový jed můžete i sníst.

Článek

Podle mé vlastní zkušenosti a pozorování kamarádek vidím, že je péče kolem třicítky o sebe sama nesmírně důležitá. Nejen, že vám dodává svěžest, ale cítíte se s přibývajícími se vráskami o něco lépe. Víme pak totiž, že pro sebe něco děláte.

V první řadě, ano, začínají nám vrásky kolem třicítky. A ano, potřebujeme už botox a kyselinu hyaluronovou. Minimálně já ano. Čelo je po nanesení makeupu jedna vráska. Ale samozřejmě často je náš obličej odrazem toho, jak moc se v životě trápíme, stresujeme a kolik toho již máme za sebou. Jsou i třicítky vypadající na dvacet bez jakékoliv úpravy. Šťastné to ženy.

Co je botox?

Botulotoxin, známý také jako klobásový jed, je látka, kterou vytváří bakterie Clostridium botulinum. Funguje tak, že zabraňuje svalům se stahovat. Blokuje nervové signály, které jsou posílány do svalů, kde byl aplikován, což vede k tomu, že se svaly přestanou nadměrně hýbat. Používá se hlavně botulotoxin typu A, který byl vyvinut v roce 1979 a v roce 1989 schválen jako bezpečný lék. Uvedli na stránkách iDnes.cz.

„Na botoxu jsem byla poprvé ve 28ti letech a vůbec to nebolelo. Od té doby jsem na botoxu znovu nebyla, ale vidím po 7 měsících, že jeho účinky již vyprchaly. To je jediná negativní stránka, které jsem si na aplikaci všimla, musíte chodit opakovaně a utratíte za to nemalou částku, kolem šesti tisíc za šest měsíců. Lékařka mě ale obeznámila s tím, že se ze začátku chodí častěji, ale pak už se látka tolik nevstřebává. Takže četnost aplikací se zmenšuje,“ uvedla kamarádka Denisa o aplikaci botoxu do čela.

Otrávení z Botoxu

Aktuální informace o legendární herečce Jiřině Bohdalové otřásla světem bulváru v Česku. Leží totiž podle Blesku na jednotce intenzivní péče v péči profesora Neužila. Podle informací Blesku za vše mohla otrava botulotoxinem, který se do organismu herečky dostal s jídlem.

A já se ptám, jak se dá otrávit botulotoxinem. Zjistila jsem, že botox je lidový název právě pro tuto jedovatou látku. Pro svou velkou účinnost (způsobuje ochrnutí svalstva) byla tato látka vždy jedním z nejobávanějších přírodních produktů a byla zkoumána hlavně pro možné použití jako biologická zbraň. Botulotoxin je jednou z nejjedovatějších látek na světě. Jen dva kilogramy této čisté látky by stačily k vyhlazení celého lidstva. Jed produkuje bakterie Clostridium botulinum, která se může do těla dostat ve zkaženém mase či prostřednictvím otevřené rány. Rizikové mohou být i konzervované potraviny. Příznaky otravy začínají 18–36 hodin po požití nakažené potraviny, mohou se ale objevit už za 6 hodin, nebo naopak až za několik dnů. Doporučuje se proto dávat velký pozor na zkažené konzervy a maso.

Botox může mít i vedlejší účinky. Pokud se dostane ke špatnému svalu, například k srdci, jeho účinek může být smrtelný. Podle organizace Public Citizen mezi listopadem 1997 a prosincem 2006 bylo z 658 případů vedlejších účinků po podání botoxu 16 smrtelných.

Moje tipy na péči

Stárnutí se dá zpomalit i správnou rutinou čištění obličeje. To nejdůležitější vůbec je čištění obličeje, a tady jsou tipy, jak na to.

Ráno i večer je důležité si pleť pořádně vyčistit od nečistot, které se vám lepí na obličej přes den nebo z polštáře během spánku.

Pokud zanedbáte čištění pleti, ucpané póry mohou vést k akné, zarudnutí, suchosti a podráždění. Pleť by vypadala mastně, nečistě a starší. Časem by mohla svědit a škrábání by mohlo způsobit zánět. Prevence je jednodušší než řešení problémů, proto pleť čistěte každé ráno a večer vhodným gelem, mlékem nebo krémem podle typu pleti. Pro dočištění použijte pleťovou vodu a jednou až dvakrát týdně aplikujte peeling a čisticí masku, aby vaše pleť zůstala zdravá a svěží tvrdí na webu Kosmetika-zdravi.cz.

Moje doporučení na peeling, kterým snadno smyjete i makeup ve sprše a nevadí ani na oči, je Sébium Gel Moussant čistící gel. Nebo je perfektní od Mary Kay či Neutrogeny. Poté stačí dát na tampónek micelární vodu, nejlépe od Mixy, a setřít si zbylý makeup z obličeje. Ale pozor na oči, na ty doporučuji opravdu oční odličování. Já mám ráda též od značky Mary Kay.

Nezapomeňte nanést sérum, třeba od L´orealu a na to krém. Přes den s SPF. Něco navíc poté může být oční krém, který vám pomůže oddálit stárnutí kolem očí.

Ať už zvolíte jakoukoliv variantu, žádná z nich není špatná. Pokud už se má jednat o volbu botoxu, tak je důležité zapřemýšlet nad správným lékařem, který přesně ví, jak ho aplikovat.

zdroj: sensualite.cz, iDnes.cz, Blesk.cz, Kosmetika-zdravi.cz, viscojis.cz

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz