Hlavní obsah
Krása a fitness

Mé osvědčené tipy, jak se zbavit černých teček – na černé masky zapomeňte

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Sam Lion, Wikimedia Commons - Creative Commons CC0 1.0 Universal Public Domain Dedication

Černé tečky – zná to většina z nás. Jak se jich ale zaručeně zbavit? Poradím vám to, co pomohlo mně.

Článek

O skincare se zajímám už nějaký ten rok. S pletí jsem nikdy problémy neměla, ale vždycky mě trápily výrazné černé tečky na nose a rozšířené póry v oblasti T-zóny. S tím už je ale konec.

Přijde-li člověk do drogerie, tak většinou první, co uvidí v sekci masek, jsou právě zmíněné černé masky. Tyto masky slibují odstranění černých teček. Dokonce se prodávají i speciální náplasti na odstranění černých teček. Ale bohužel musím říct, že přestože jsem zkoušela nespočet podobných masek, tak nikdy žádná z nich nesplnila to, co slibovala. Navíc si tím můžete způsobit podráždění obličeje, protože slupování takové masky je často i bolestivé a nebezpečné.

Někdo k odstranění černých teček přistupuje stejně jako k odstranění akné – prostě je vymáčkne. To ale opět neřeší příčinu problému a zase si tím můžete maximálně tak ublížit. Navíc se vám stejně nikdy nepovede vymáčknout je všechny a opravdu skutečně do hloubky a ne pouze povrchově. Je ale pravda, že za to alespoň nevyhodíte zbytečně peníze, jako je tomu u černých masek.

Tak a teď se asi ptáte, co tedy s těmi černými tečkami? Mně fungují dvě jednoduché věci:

První z nich je používání séra s kyselinou salicylovou. Sérum s touto kyselinou seženete v každé drogerii a není ani příliš drahé. Aplikujte ho večer po vyčištění pleti, a to buď malé množství na problémová místa (třeba na již zmiňovanou T-zónu – nos, čelo, bradu) nebo na celý obličej. Co je ale důležité zmínit je určitě to, že pokud s kyselinou salicylovou teprve začínáte, měli byste sérum pro začátek používat maximálně 2×-3× týdně. Předejte tak přílišné exfoliaci pleti. Kyselina salicylová má totiž schopnost exfoliace, to znamená, že odstraňuje odumřelé kožní buňky a tím uvolňuje ucpané póry. Frekvenci používání séra samozřejmě můžete navýšit poté, co si vaše pleť po nějakém čase zvykne. Doporučuje se také nejdříve otestovat snášenlivost pokožky na novou látku. To uděláte tak, že nejdříve aplikujete malé množství séra na ruku, a pokud nebude vaše pleť nijak negativně reagovat, můžete sérum aplikovat přímo na obličej.

Druhá důležitá věc v boji proti černým tečkám je rozhodně dvojité čištění pleti (anglicky double cleansing). Čištění pleti je prostě naprostý základ v péči o vaši pleť. Pleť byste si měli čistit nejdříve čističem na olejové bázi. Ten se postará právě o důkladné vyčištění ucpaných pórů – černých teček. Pleť vyčistěte krouživými pohyby po dobu jedné minuty. Já dělám 2× do týdne také to, že si olejovým balzámem čistím nos cca 15 minut a u toho třeba koukám na televizi. Na prstech ruky pak vidím černé tečky, které se z pleti uvolnily díky oleji obsaženému v mém čistícím balzámu. Druhý krok je pak vyčistit obličej čističem na vodní bázi. Opět přibližně po dobu jedné minuty. Ráno pak stačí pleť pouze opláchnout vlažnou vodou.

Stejně jako je důležité dělat dvojité čištění pleti každý den, je stejně tak důležité používat každé ráno na obličej spf ochranu. Tedy opalovací krém, a to nejméně s ochranným faktorem 50.

Pevně věřím, že vám výše zmíněné rady pomohou v boji proti černým tečkám.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz