Hlavní obsah
Názory a úvahy

Výdejních boxů je moc a jejich umístění je problém. Boxů ale ještě přibude

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: www.freepik.com

Přibývající výdejní boxy lidem vadí. Největší problém je ale hlavně jejich umístění. V brněnské Lesné box dokonce brání ve výhledu do křižovatky.

Článek

Online objednávání z e-shopů je dnes čím dál tím víc populární. Vyzvednutí ve výdejních boxech pak o to víc. Lidé preferují boxy namísto vyzvednutí ve výdejním místě z různých důvodů. Výhodou je především nonstop dvaceti čtyřhodinová otevírací doba a absence sociálního kontaktu. Není tedy divu, že se jejich používání zvýšilo v době covidu.

S poptávkou roste nabídka, a tak už nalezneme výdejní boxy takřka na každém kroku. Nabízí je společnosti jako například Zásilkovna, Alza, PPL nebo DPD. Já osobně mám výdejní boxy velmi ráda. Nejvíce využívám Zásilkovna boxy, k jejichž vyzvednutí potřebujete chytrý telefon s připojením k Bluetooth. K vyzvednutí balíku od jiných společností vám bude stačit pouze vědět heslo, které vám přijde do e-mailu a do sms zprávy.

Aktuálně se v ČR nachází 3 915 Z-BOXů. Já žiji ve městě s přibližně 50 000 obyvateli. Výdejních boxů zde máme patnáct, což se mi nezdá jako vysoký počet. Navíc jsem se na stránkách Zásilkovny dočetla, že je provoz Z-BOXů ekologický, jelikož boxy potřebují minimum energie, kterou získávají přes solární panely. To mě potěšilo.

Mluvčí Zásilkovny Tereza Kotková uvedla, že boxů bude ještě přidávat, protože se jejich kapacita rychle naplňuje. „To nám dává jasné znamení, že lidé více Z-BOXů vyžadují. Dokonce nám sami píšou, kde by chtěli nový postavit a my jim samozřejmě chceme vyjít co nejvíce vstříc“.

Některým lidem vadí umístění boxů, které se v některých případech jeví jako pěst na oko. V brněnské Lesné výdejní box dokonce brání ve výhledu do křižovatky. Je u něho také zvolená špatná přístupová cesta.

Naprosto chápu, pokud lidem vadí, když je box umístěn v historické části města a narušuje tím vzhled dejme tomu náměstí. Stejně tak mi připadá nevhodné umisťovat box do lesoparku. Musím ale konstatovat, že u nás ve městě (tedy alespoň zatím) umisťují boxy buď vedle obchodních center a nebo vedle parkoviště. Všechna umístění v našem městě mi připadají vhodně zvolená také kvůli tomu, že se většinou nachází někde za rohem, takže si jich často na první pohled ani nevšimnete. Pokud se boxy budou rozšiřovat, tak budu jen ráda. Preferuji je více než výdejní místa. Pokud vám jde o rychlé doručení, tak z mých zkušeností balík dorazí dříve do boxu než do výdejního místa. Z boxů se dá navíc balíky i odesílat. Ať už tedy potřebujete odeslat/vyzvednout balík, tak vám boxy rozhodně doporučuji.

A co vy, vadí vám zvyšující se počet výdejních boxů a jejich umístění?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz