Hlavní obsah
Psychologie

Nakupování jako náplast na bolest. Když se nakupování stane závislostí

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Andrea Piacquadio, Wikimedia Commons – Creative Commons CC0 1.0 Universal Public Domain Dedication

Oniománie neboli shopaholismus je chorobná touha po nakupování. Tuto závislost doprovází silné nutkání nakupovat nové věci. Uspokojení z nákupu přináší úlevu od smutku a úzkosti, ale jen na chvíli.

Článek

Obliba v nakupování je především záležitostí žen. Není tedy divu, že touto závislostí trpí více žen než mužů. Která žena si ráda nezajde na nákupy oblečení a kosmetiky? Pokud rádi nakupujete a baví vás sledovat nejnovější trendy, tak to z vás závislého člověka ještě nedělá. Je ale potřeba být obezřetný a vnímat i své okolí. Zejména, pokud vy nebo někdo ve vašem okolí trpí psychickými problémy.

Kde má taková závislost původ?

Už samotné obchody tomuto problému dost napomáhají. V dnešní době totiž vidíme reklamy, ať se podíváme takřka kamkoliv. Tyto reklamy lákají na slevy, které probíhají doslova celoročně. Dnes už nemusíte čekat na Black Friday nebo povánoční výprodeje, abyste si nakoupili ve slevě.

Přestože neustálé reklamy na slevy mohou pomoci dovést někoho k této závislosti, tak je jádro problému někde jinde. K této závislosti se totiž uchylují lidé s psychickými problémy. Ať už jde o smutek, depresi, úzkost nebo jakékoli jiné trápení, se kterým si neví rady. Nakupování jim totiž přináší rychlou radost, jakési vnitřní zklidnění a uspokojení. Toto uspokojení však netrvá dlouho. To vede k potřebě nakupování opakovat.

Jaký má tato závislost dopad na člověka a jeho okolí?

Takový člověk často nakupuje věci, které ve skutečnosti ani nepotřebuje nebo je dokonce doma už má. To může vést k dalším problémům – hromadění zbytečností. A člověku, který má psychické problémy, určitě nepřidá to, že bude mít doma chaos. Přílišné nakupování může vést také k finančním problémům a v některých případech až k zadlužení. Samozřejmě to ovlivňuje i rodinné a společenské vztahy. Člověk se po nějaké době začne cítit provinile a začne se za své přehnané nakupování stydět. To může vést i ke lhaní svým nejbližším. Především pak tyto pocity ještě více prohlubují psychické problémy.

Je to závislost jako každá jiná a rozhodně není radno ji podceňovat. Proto by měl takový člověk rozhodně vyhledat psychologickou pomoc a začít svůj problém řešit. Na terapii se terapeut zaměří na to, odkud se bere v člověku nutkání neustálého nakupování. Člověk by měl vyhledat odbornou pomoc co nejdříve, než se dostane do dluhů. Bohužel i takto některé případy končí. Prvním důležitým krokem je přiznat si, že má daný člověk vůbec nějaký problém. To už samo o sobě není lehký úkol.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz