Hlavní obsah

Halloweenské večírky se staly zlatým dolem Disneyho: Peněženky návštěvníků zábavních parků pláčou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay/Public domain

Halloweenské večírky jsou pro fanoušky Disneyho jednou z nejžádanějších událostí ve světových zábavních parcích. Avšak tyto akce jsou také jednou z nejnákladnějších zážitků, které samotný Disney nabízí.

Článek

Halloweenské večírky - zlatý důl

Pro fanoušky Disneyho se Halloween v posledních letech stal jedním z nejvíce očekávaných dobrodružství a také událostí pro plánovanou návštěvu světových zábavních parků. Peněženky těchto nadšenců však leckdy pláčou, protože se jedná o velmi nákladnou zábavu. Na těchto večírcích, které se ve většině případů konají až po konci otevírací doby zábaních parků, si mohou návštěvníci užívat dobrodružných průvodů a fotit se ve všemožných kostýmech. V porovnání s minulostí výrazně stoupla i samotná cena vstupenek a Disney tak inkasuje mnohonásobně více. Vstupenky na speciální halloweenské akce v Disneyho parcích ve Spojených státech nejsou tedy vůbec levnou záležitostí. Ale jsou tak populární, že vstupenky na tuto akci byly pro rok 2023 vyprodány již první den prodeje. Za halloweenskou párty v Disneylandu v kalifornském Anaheimu zaplatí návštěvníci 4 200 Kč, zatímco ve floridském Walt Disney Worldu jeden lístek stojí v přepočtu 5000 korun

Historie Disneyho Halloweenu

Disney začal s halloweenskými oslavami poměrně skromně. V roce 1959 zorganizoval kalifornský Disneyland první soutěž ve vyřezávání dýní. Až v roce 1979 společnost Walt Disney World uspořádala první halloweenskou večerní párty, která byla vázaná na zakoupenou vstupenku. Velký halloweenský byznys však začal nabírat na obrátkách až v roce 1995, kdy park Magic Kingdom v Orlandu uspořádal svou první opravdovou halloweenskou večerní párty. Od té doby se tato tradice stala každoročním rituálem. Vstupenka na halloweenskou akci v roce 1995 stála necelých 700 korun.

Foto: Pixabay/Public domain

V roce 2005 se cena vstupenek zdvojnásobila. V letošním roce jsou oproti roku 2005 vstupenky mnohonásobně dražší. Je tedy patrné, že Disney vydělá za celou sezonu až miliardy korun. Ale není v tom sám. Například konkurenční zábavní firmy využívají popularitu Halloweenu pro propapagici své značky. Společnost Pirates Dinner Adventure v Kalifornii pořádá pirátsko-vampýrskou šou nazvanou Vampirates, na kterou se prodávají vstupenky za přibližně 2000 korun. Zábavní parky SeaWorld v Orlandu a San Diegu také pořádají halloweenské akce. Zde jsou ceny o trochu nižší a jedna vstupenka vyjde na přibližně 1000 korun.

Nejde jen o atrakce

Pro fanoušky Disneyho halloweenských večírků nejde pouze o atrakci nebo zábavu. Lidé sem přicházejí kvůli exkluzivním průvodům a unikátním fotografiím v kostýmech. Velkým hitem jsou také setkání s postavami, které obvykle nejsou viditelné, nebo dokonce s novými postavami, které ještě nebyly na filmovém plátně představeny. Halloweenský večírek Oogie Boogie Bash nabízí setkání například s nezvyklými padouchy. Disney také rozdává tašky na sbírání sladkostí. Na každém stanovišti dostanete plnou hrst čokoládových bonbonů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz