Hlavní obsah
Zdraví

Jídla, která seniorům nesvědčí. Nejezte uzeniny a slané pokrmy. Prodloužíte si tím věk a zdraví

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay/Public domain

S přibývajícím věkem se mění nejen naše tělo, ale i naše stravovací potřeby. Pro seniory je správná výživa zásadním faktorem pro udržení dobrého zdraví, vitality a celkové pohody. Na co si tedy dát pozor a co rozhodně nejíst?

Článek

Bohužel, některá jídla, která jsme mohli bez problémů konzumovat v mladším věku, se mohou stát pro starší osoby nevhodnými nebo dokonce škodlivými. Podívejme se na pokrmy, kterým by se měli starší lidi raději vyhnout, zejména při večeření. Nevhodnými pokrmy pro tyto lidi jsou zejména smažená a tučná jídla, například řízky, hranolky nebo také tučné uzeniny. Tato jídla jsou těžko stravitelná a mohou způsobovat žaludeční potíže, pálení žáhy nebo střevní problémy. Navíc přispívají ke zvýšení hladiny cholesterolu a riziku srdečních onemocnění.

Jídla, které seniorům nesvědčí

  1. Ostrá a kořeněná jídla také nejsou vhodná na konzumaci. Mohou dráždit žaludek a způsobovat reflux. Senioři často mají citlivější trávicí systém a ostré jídlo může vést k nepříjemným zažívacím potížím.
  2. Příliš slané a konzervované potraviny např. uzeniny, mohou být rovněž nevhodnou stravou, jelikož mohou obsahovat vysoký příjem soli, což může způsobit zvýšení krevního tlaku, a to je rizikový faktor pro kardiovaskulární onemocnění.
  3. Těžká masitá jídla a velké porce červeného masa nebo tučných masových výrobků mohou být obtížně stravitelné, zejména ve večerních hodinách. Tyto potraviny zatěžují trávicí systém a mohou narušit kvalitu spánku.
  4. Sladké dezerty a cukrovinky: Ačkoli mohou být lákavé, sladkosti a dezerty s vysokým obsahem cukru mohou způsobovat prudké výkyvy hladiny cukru v krvi. To je obzvláště nebezpečné pro starší lidi s diabetem nebo prediabetem.
  5. Kofeinové nápoje: Káva, černý čaj nebo energetické nápoje konzumované večer mohou narušit spánkový rytmus seniorů, kteří jsou citlivější na účinky kofeinu.
Foto: Pixabay/Public domain

Nejezte uzeniny a slané pokrmy

S věkem se zpomaluje metabolismus a trávicí systém se stává neefektivní. Těžká a tučná jídla mohou způsobit zažívací potíže, nadýmání nebo zácpu. Mnoho seniorů trpí chronickými onemocněními, jako je vysoký krevní tlak, cukrovka nebo srdeční choroby. Nevhodná strava může tyto problémy jen zhoršovat. Starší lidé často ztrácejí citlivost chuti a čichu, což může vést k přesolování jídel nebo konzumaci příliš ostrých pokrmů. Některá jídla mohou ovlivňovat účinnost léků, které senioři užívají. Například grapefruit se může vzájemně ovlivňovat s některými léky na snížení cholesterolu. Těžká večeře může narušit kvalitu spánku, což je pro seniory obzvláště důležité pro regeneraci a celkové zdraví.

Prodloužíte si tím věk a zdraví

Upřednostňujte lehká, snadno stravitelná jídla, zejména k večeři. Zaměřte se na vyváženou stravu bohatou na zeleninu, celozrnné výrobky a libové bílkoviny. Omezte příjem soli a používejte místo ní bylinky a koření pro zvýraznění chuti. Vyhněte se konzumaci velkých porcí jídla těsně před spaním. Pijte dostatek vody během dne, ale večer omezte příjem tekutin, abyste předešli častému nočnímu močení. Konzultujte svůj jídelníček s lékařem nebo nutričním specialistou, zejména pokud máte chronická onemocnění.

Správná výživa hraje klíčovou roli v udržení zdraví a vitality seniorů. Vyhýbání se nevhodným pokrmům, zejména ve večerních hodinách, může významně přispět k lepšímu trávení, kvalitnějšímu spánku a celkovému zlepšení zdravotního stavu. Pamatujte, že každý člověk je jedinečný, a proto je důležité naslouchat svému tělu a případně konzultovat stravovací návyky s odborníkem. Správnou volbou jídel můžete významně přispět ke svému zdraví a pohodě ve vyšším věku.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz