Hlavní obsah

Město Tequila: Právě na tomto místě se zrodil legendární nápoj, za jehož vznikem stojí Aztékové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wikimedia commons/Public domain

Mexiko je celosvětově proslulé jako kolébka tequily, legendárního alkoholického nápoje, jenž se začal vyrábět nedaleko města Tequila v mexické provincii Jalisco. Dnes je toto místo vyhledávaným turistickým cílem.

Článek

Počátky tequily

Za vznikem tequily stojí Aztékové, kteří tento nápoj objevili před zhruba 250 až 300 lety. To si ale jen stěží dokážeme představit, protože Indiáni v té době neznali proces destilace. Aztékové vyráběli nápoj z agáve. K tomu používali zkvašenou šťávu a tím se snažili vyrobit nápoj podobný vínu, který používali pro své rituály. Tequila navíc hrála důležitou roli při náboženských obřadech, zejména těch, které byly věnovány bohyni Maguey a jejímu manželovi Patecatlovi. Když Španělé dorazili do Jižní Ameriky, Aztékové je chtěli pohostit tímto výjimečným nápojem, který byl vyhrazen pouze k mimořádným událostem. Tequilu poprvé vyrobili v 16. století španělští kolonizátoři.

První palírna

Když navázali obchodní kontakty mezi Filipínami a Mexikem, založili v oblasti Tequily první palírnu. Tato palírna, která funguje dodnes, je považována za oficiální domov tequily. Recept na výrobu byl mírně upraven tak, aby byl vhodný pro komerční účely. Dnes se vyrábí několik druhů tequily z různých odrůd agáve a nejcennější je ta, která pochází z modré odrůdy zvaná Weberova. Rodina Cuervo sehrála velmi klíčovou roli v produkci tequily. V roce 1758 začala vyrábět tequilu ve velkém, s cílem zpopularizovat tento nápoj po celém světě. Tequila se stala nezbytnou složkou oblíbených koktejlů, jako je margarita a tequila sunrise, což také přispělo ke zvýšení její produkce.

Foto: Pixabay/Publicdomain

Agávové farmy a prohlídky

Dnes existuje několik palíren v samotném městě Tequila, které se zaměřují na výrobu v menším měřítku s důrazem na kvalitu. Sklizeň agáve je velmi náročná. Plody se pomalu pečou a mačká se z nich šťáva, která se nechává zkvasit. Vznikne zhruba 10% nápoj, který je potřeba destilovat. Po destilaci je tequila na světě. Má asi 38-40 % alkoholu. Některé palírny nabízejí prohlídky svých výrobních zařízení. Navíc k prohlídkám palíren se můžete v městě Tequila vydat i na agávové farmy. Turisté si můžou prohlédnout plantáže a zjistit více o pěstování a péči o tyto rostliny. Modrá agáve, z níž se vyrábí tequila, roste v sušších podmínkách. Půda v okolí Tequily má specifické složení, které dává nápoji jeho charakteristickou chuť.

Napříč světem se Tequila pije na několik způsobů. Který je ten správný? Se stříbrnou se nejčastěji spojuje sůl a citron. Naopak zlatá se pije se skořicí a pomerančem. Byli jste doteď přesvědčeni, že právě tyto kombinace jsou ty správné? V Mexiku by s vámi rozhodně nesouhlasili. Tam se totiž tequila pije samostatně, teplá, po malých doušcích a zapíjí se velkým množstvím vody. Sůl a citron pak slouží na doplnění minerálů a vitamínů ve velkých vedrech. Pokud ji chcete pít se solí a citronem, tak se obě ingredience do tequily přidávají hned na začátku, aby vznikla lahodná směs.

Zdroje: Dromedár.zoznam.sk, Wikipedia.org, autorský text

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz