Hlavní obsah
Zdraví

Alergie na bílkovinu kravského mléka, nebo intolerance laktózy?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Bezlepkove

Trápí vás alergie, nebo intolerance na mléko? Znáte rozdíl?

Článek

Kromě bezlepkové diety často řešíte i další netolerované potraviny, např. mléčnou složku, která ze začátku může být spojena právě s celiakií. V mých receptech jsou v závorce vždy uvedeny i náhrady právě za mléčnou složku, abyste zvládli upéct a uvařit nejen bez lepku.

Recepty najdete na Bezlepkove.com

Bezmléčné diety je třeba pečlivě rozlišovat. Svého lékaře požádejte o jasné určení, o jakou alergii či intoleranci se jedná. Často tápete, zda máte intoleranci laktózy, nebo alergii. Jsou to rozdílná onemocnění a ke každému se přistupuje trochu jinak.

Alergie na bílkovinu kravského mléka:

  • Jedná se o nepřiměřenou reakci imunitního systému. Při alergii je zákaz konzumace mléka a mléčných výrobků a je třeba je nahrazovat rostlinnou variantou. Nejčastější jsou projevy v oblasti zažívacího traktu (zvracení, bolesti břicha, kolika, plynatost, zácpa, vodnaté a hlenové průjmy, krev ve stolici). Potíže se objevují již během několika minut po požití mléčné bílkoviny, a mohou se dostavit i kožní příznaky, jako je svědění, kopřivka, otoky a ekzémy. Mohou být také problémy s dýcháním.

Mléčná bílkovina se řadí mezi alergeny, takže na obalu každé potraviny musí být uvedeno (např. zvýrazněna písmem), jestli tuto složku daný výrobek obsahuje. Případně bývá uvedeno, že neobsahuje mléko a výrobky z něj. Vždy je tedy potřeba číst složení.

Mléčné výrobky nahrazujeme rostlinnou variantou:

  • tofu (sójová varianta) jako náhražka tvarohu
  • firma violife.cz vyrábí rostlinné sýry
  • mandlová, kokosová, sójová, rýžová mléka
  • kokosový tuk, bezmléčný tuk ALSAN, bezmléčný tuk Vita D´or (Lidl), smetany a jogurty PLANTON (Lidl) určené na studenou i teplou kuchyni nebo kokosový kefír od firmy wildandcoco.com

Intolerance laktózy (mléčného cukru) – neboli nesnášenlivost mléčného cukru:

V těle chybí enzym laktáza, který je potřebný ke štěpení mléčného cukru uvnitř střev. Pokud nedojde k jeho rozštěpení, nevstřebá se a zůstane ve střevech, kde následně kvasí a způsobuje nepříjemné obtíže. Potíže se projevuji bolestí břicha, průjmy, křečemi, plynatostí. Příznaky se často dostaví již během půl hodiny po požití laktózy, mohou však přetrvávat i několik dní. Délka obtíží je individuální, závisí především na množství požité laktózy a na tom, jak velký je deficit produkce trávicího enzymu.

Na trhu je dnes velké množství výrobků bez laktózy (lactose free), nebo s nízkým obsahem laktózy (low lactose). Např. produkty od firmy mleko.cz, řada Delacto, které jsou běžně k sehnání v obchodních řetězcích Kaufland, Coop, Globus a jinde.

Diagnostika:

V první řadě vyhledat svého praktického lékaře. Ten nejprve vyloučí různé infekce či chirurgické problémy a následně vás případně odešle na alergologii nebo gastroenterologii. Jestli pacient opravdu trpí alergií na mléko, nebo intolerancí laktózy, to se potvrdí nebo vyvrátí na základě krevních testů, kožních testů, laboratorního vyšetření, eliminačních a eliminačně-expozičních testů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám