Hlavní obsah
Věda

Biologové přišli se zajímavou teorií o tom, k čemu doopravdy potřebujeme sex

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock

Ve vědeckém časopise Quanta Magazine vyšla zajímavá teorie o tom, k čemu doopravdy potřebujeme sex. Jde tu o rozmnožování, potěšení nebo něco jiného?

Článek

Většina teorií se zakládá na tom, že hlavním cílem sexu (nebo páření, pokud hovoříme o živočišném a rostlinném světě) je zajištění potomstva. Američtí vědci však přišli s novou teorii, která tvrdí, že v páření dvou osob jednoho druhu je se skrývá mnohem větší smysl. Páření má údajně konkrétní pozitivní vliv pro jednotlivé jedince i celý druh.

Podle autorky publikace Christie Wilcoxové z časopisu Quanta Magazine vědci vždy považovali sex za jednu z největších záhad biologie a za jedno z nejrozporuplnějších témat ve vědě.

Minusy klasického páření

Klasické páření má totiž podle vědců mnoho mínusů. Jsou k tomu potřeba dva jedince stejného druhu (ve výjimečných případech příbuzného druhu). Oba jedinci musí být v reproduktivním věku. Páření probíhá během hodně těsného fyzického kontaktu, je zde určitý risk zranění nebo infekce. Navíc jsou zvířata během páření více bezbranná a zranitelná, nemohou tolik vnímat okolí. Proto často právě během této aktivity bývají napadená dravcem. Bezpohlavní rozmnožování samo o sobě žádné podobné nevýhody nemá a nenese obdobná rizika. Je však dokázané, že i rostliny, které mají možnost pohlavního i bezpohlavního rozmnožování, mnohem častěji volí klasický pohlavní způsob. Proč?

Podle nejnovějších dat se sex vyvinul jako způsob usnadnění spolupráce mezi organismy. Například výměna genetického materiálu během páření může pomoci předejít konfliktům mezi různými částmi genomu a podpořit větší harmonii mezi různými geny. Kromě toho může sex zlepšit sociální spolupráci tak, že umožní organismům rozpoznat a vytvářet vazby s geneticky podobnými jedinci.

Sexem proti stresu - a nejen u lidí

Vědci rovněž pracovali s hypotézou, že sex se vyvinul jako způsob pomoci organismům zvládat environmentální stres. Pohlavní reprodukce může umožnit organismům vytvářet větší genetickou rozmanitost a tím zvýšit své šance na přežití v náročných prostředích. Kromě toho proces meiózy (proces buněčného dělení, který vytváří gamety pro sexuální reprodukci) může pomoci opravit poškozenou DNA a předejít genetickým chybám.

Během výzkumu vědci přišli rovněž na to, že se sex vyvinul jako způsob umožňující organismům rychleji se vyvíjet. Shlukováním genů a vytvářením nových kombinací může sexuální reprodukce umožnit rychlejší adaptaci na změněné prostředí. Kromě toho může sexuální reprodukce umožnit organismům vytvářet více rozmanitých potomků, což může zvýšit jejich šance na evoluci nových vlastností, které jsou v nových prostředích přínosné.

Bohužel ale ani přes důkladný a dlouhodobý výzkum se vědcům nepodařilo jednoznačně a definitivně odpovědět na všechny otázky. A téma vzniku a významu sexu stále představuje aktivní oblast výzkumu a debat mezi biology. Zatímco tradiční vysvětlení genetické rozmanitosti je stále považováno za silnou hypotézu, vědci stále více zkoumají alternativní vysvětlení, která jsou založena na spolupráci, stresové odpovědi a rychlé evoluci. Biologové doufají, že během další fázi výzkumu získají větší poznatky o základních silách, které formují evoluci života na Zemi.

Zdroj:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz