Hlavní obsah
Hry

Hra Kudy? Tudy! aneb když neumíte jazyk a vyrazíte do světa

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Blanka Stratilkova

Ať už rukama a nohama, nebo se slovníkem, cestování po světě bývá plné komických a neplánovaných situací. Nejinak tomu je i v téhle hře, ve které se vypravíte prozkoumávat krásy čtyř světových měst.

Článek

Herní novinka o cestování je určena pro 2-5 hráčů od 10 let (ale určitě zvládnou i mladší) s herní dobou kolem 30 minut.

Foto: Blanka Stratilkova

New York nebo Tokio, hlavně když je veselo.

Letos jsem si představovala různé varianty, kam bychom mohli vyrazit na dovču. S dětmi i bez. Výsledek je, že nám stojí před barákem materiál na novou dlažbu a o zahraničních cestách si můžeme nechat zdát.

Proto jsem ráda, že se na cesty dostanu aspoň doma u stolu. A rovnou do čtyř světových metropolí: Londýna, Paříže, Tokia a New Yorku. A že si to tam užiju stejně, jako kdybych vyrazila skutečně. Protože moje angličtina stojí za velký prd, a právě s tímhle hra Kudy? Tudy! kalkuluje. Takže si sbalte batůžky a vyrážíme na cestu kolem světa.

Foto: Blanka Stratilkova

Holuby najedeme úplně všude. Tady ale místo otravování a hopsání mezi davy turistů značí bodovou úspěšnost.

V krabici najdete celkem dost herních komponentů pro pět hráčů, mimo figurek a karet také třeba cestovní pasy. Hlavně ale dva velké oboustranné hrací plány, kdy každá strana představuje jedno z měst vypsaných výše, do kterých se můžete vyrazit podívat. Památek a zajímavostí je v každém dost a koho by zajímaly podrobnosti, může si je přečíst v přiložených brožurkách. Na vyloupání toho tentokrát moc není, ale přesto je přiložený plastikový insert překvapivě plný.

Foto: Blanka Stratilkova

Jako při každém výletu, tak i tady hrají prim suvenýry.

Na cestu stačí dva dny

Hra je rozdělena na dva herní dny, během kterých budete postupně prozkoumávat vybrané město. Každý z hráčů vyfasuje cestovní pas, vloží do něj karetní plánek bodovaných míst, a přibere si tři šipky a deset karet.

Herní den (kolo) začíná jednoduše. Na základě cestovního pasu vyberete tři místa, na které se chcete dostat. Poté si rozdělíte kroky na tři jednotlivé části a pomocí šipek a karet se slovy popíšete kam se chcete dostat. Nejprve na první místo, z něj na druhé, a nakonec na třetí. Na rozmyšlenou máte ale čas pouze dokud se nedosypou přesýpací hodiny.

Foto: Blanka Stratilkova

Pas a pár nápověd. Stačí to?

Následně po jednom vysvětlíte, kam se asi tak chcete dostat a necháte ostatní hráče, aby co nejlépe pochopili vaše indicie a zjistili kam chcete jít. Ideálně tam, kde za to získáte nejvíce bodů. Ačkoliv každý hráč pochoduje po městě sám, v závěru hrajete společně a snažíte se nasbírat co nejvíc suvenýrů. Druhý den začíná stejně, jen se tentokrát snažíte navštívit míst pět.

Osobně bych řekla, že Kudy? Tudy! je takový kříženec Simila a špatného orientačního smyslu. Zní to celé jako ptákovina a vlastně taky je. Trochu klasická deskovka a trochu party hra, která pro svou jednoduchost skvěle vyplní volná letní odpoledne, při kterých se nikomu nechce moc přemýšlet, ale nebrání se smíchu. Nejvíc ale bude záležet na schopnosti vzájemného (ne)porozumění.

Foto: Blanka Stratilkova

Orientace v plánku bývá občas trochu složitější, než se může na první pohled zdát. Ale o to zábavnější.

Nás hra bavila, hlavně nejstarší dceru. A i my dospělí jsme u ní příjemně vypli. Nic složitého, dlouhého a náročného, tedy typ hry, které vyhledáváme. Když to tedy vezmu kolem a kolem, tak Kudy? Tudy! splnilo přesně to, co jsme od hry očekávali. A to je hlavní.

Za poskytnutí hry děkujeme Blackfire.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz