Hlavní obsah
Hry

Napůl šachy, napůl go. Yoxii je originální kombinací klasických her

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Blanka Stratilkova

Yoxii je skutečně jednoduchou, ale stále dostatečně taktickou hrou.

Šachy jsou vrcholnou hrou, která nemá obdoby. Přesto se objevila hra, která přináší pocit vznešenosti ze světa šachu a současně je velmi přístupná širokému spektru lidí.

Článek

Další minimalistický skvost

Dnes bych vám ráda představila další krásnou hru ze série logických her od Albi. Jako u všech ostatních (např. Pantareï) je i tato hra určená pro dva hráče od osmi let, kteří by si na jednu partii měli vyhradit kolem 15 minut. A to hlavně pokud rádi a dlouze přemýšlejí, jinak ji lehce odehrajete mnohem rychleji (ale také pomaleji).

I v tomto případě musím ocenit krásnou a elegantní krabičku v černé barvě s praktickým magnetickým uzávěrem po straně, aby se z ní nic nevysypalo. Tahle série her si mě pro svůj minimalistický design vážně získala a už jen z toho důvodu mám chuť vyzkoušet i další hry z celkem pěti vydaných.

Foto: Blanka Stratilkova

Jednoduchý vzhled a matná černá hře vyloženě sluší.

Uvnitř krabičky se pak nachází jednoduchý návod, který pochopí skutečně každý. Hned pod ním leží krásná hrací deska o 37 polích v několika šedých odstínech, zelenožlutý totem a hromada dřevěných kamenů - 18 bílých a 18 červených s různou bodovou hodnotou. A to je vše. Jednoduché, nepřeplácané, působivě uklidňující.

Jsou to šachy? Nejsou to šachy?

Mám jeden osobní problém a tím jsou právě šachy. Říká se k nich, že jsou hrou králů a gentlemanů. Ale já nejsem ani jedno. Občas sice dojím jako první a děti mě prohlásí za obědového krále, ale na šachy to opravdu nestačí.

Neumím dostatečně taktizovat a promýšlet tahy dopředu, děsím se katastrofální prohry a je ze mě během celé hry uzlíček nervů. A nakonec vždycky úděsným způsobem se slzami v očích prohraju. Ale jen v šachách!

A právě z toho důvodu mě Yoxii zaujalo. Dalo by se popsat jako něco mezi šachy a go, ale přesto se jedná o naprosto odlišnou hru.

Foto: Blanka Stratilkova

Také uvnitř krabičky si hra drží jednotný design.

Herní příběh hovoří o dvou duchách, kteří usilují o ovládnutí totemu. Na začátku každého tahu proto hráč vždy nejprve pohne totemem podle daných pravidel, aby se vzápětí pomocí umístění kamene ve své barvě snažil totem obklíčit. V tazích se potom střídají tak dlouho, dokud je možné s totemem pohybovat.

Vítězem se nakonec stává ten, jehož bodová hodnota kamenů kolem obestavěného totemu je vyšší. V případě remízy pak ten hráč, který má kolem totemu víc kamenů.

Originálně pojatá strategická hra

Yoxii se skutečně ukázalo jako adekvátní alternativa k černobílé šachovnici. Za největší plus považuji, že se tu nevyhazuje! Přesto je zde dostatek prostoru na taktizování ohledně pohybu jedné společné „figurky“.

Možností je spoustu, do toho se snažit ve správný čas využít správnou bodovou hodnotu kamene, a Yoxii kolem sebe skutečně vytvoří bublinu koncentrace a mentální energie, která vás na pár herních minut dokonale pohltí, podobně jako zmíněné šachy.

Foto: Blanka Stratilkova

Partie příjemně ubíhají, přesto nabízí dostatek prostoru pro taktiku.

Prakticky nemám hře co vytknout. Krabička je nádherná, hra inteligentní, délka partie je pro svou rychlost naprosto ideální a zpracování kamenů je na dotyk velmi příjemné. Yoxii si tedy rozhodně zaslouží své místo v poličce hráčů, ale i absolutních nehráčů.

Za poskytnutí hry pro tuto recenzi děkuji vydavatelství Albi Česká republika.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz