Hlavní obsah
Hry

Šneková nebo žížalová? Poskládejte si svou Nejlepší nejhorší zmrzlinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Blanka Stratilkova

Nejlepší nejhorší zmrzlina je jednoduchá tipovací hra pro nejmenší hráče.

Když děti tvoří pro děti, vznikají z toho občas zajímavé věci. Stejně to je i s touto novou hrou pro nejmenší hráče, kde budete skládat zmrzliny roztodivných příchutí.

Článek

Dnes vám představím další koťátkovou hru pro nejmenší hráče, ovšem tentokrát na téma fujtajbl zmrzlin. Hra je určena pro 2-5 hráčů od 4 let (ale klidně už od 3) s herní dobou do 10 minut.

Z celé trojice těchto nových dětských her (Nejlepší nejhorší zmrzlina, Chci zpáky své zoubky a Hoď sebou, slepičí prdelko, ke které se dostanu v další recenzi) je nejjednodušší. Na druhou stranu vyžaduje od hráčů trochu mluvení, což ale není vůbec na škodu.

Za dveřmi zmrzlinářství

Herní krabička, ktera je opět menší, už svým vzhledem napovídá, že se během hraní dostaneme do podivné cukrárny. Otevírání je na suchý zip (!) a uvnitř se schovává „šuplíček“, ve kterém je vše důležité: kulaté karty, stojánky zmrzlin na vyloupání, 5 hracích desek s kornoutky a dva návody v českém a slovenském jazyce (opět i s variantou pravidel pro děti).

Princip hry je skutečně jednoduchý, proto zvládnou bez problému hrát i menší děti. Celé je to totiž jedna velka tipovačka. Že to zní jako nuda? Ale kdepak. Tohle zmrzlinářství každému propůjčuje superschopnost, díky které se snadněji tipuje. A kdo jako první natipuje správně celý kornout, tak se stane, pochopitelně, vítězem.

Foto: Blanka Stratilkova

Kulatým kartám dominují velké obrázky různých příchutí zmrzlin.

Na rubu každé karty jsou zobrazeny tři možnosti příchutí, z nichž jedna určitě bude na lícové straně. Hráč, který je právě na řadě, si vybere jednu ze zobrazených příchutí, protože teprve pro svém tipu může kartu otočit. Když tipne špatně, přesune se karta před stojánek s danou příchutí. A když dobře, vezme si danou kartu, ale také všechny ostatní už vyložené karty stejné příchutě, které jsou před stojánkem.

Foto: Blanka Stratilkova

Díky neúspěšným tipům se neustále rozšiřuje množství karet, které se se správným tipem získají.

V jednoduchosti je kouzlo

Líbí se mi, že i tentokrát je silně cítit přítomnost dítěte při tvorbě hry. Děti ji tak pochopí mnohem lépe, než hry čistě od dospělých tvůrců, protože jim je tenhle způsob myšlení a hraní blízký. A navíc, kdo jiný by vymyslel tak bláznivé příchutě (šneková, pejsková, očičková, žížalová a pizzová), než právě dítě?

Moje holky se samozřejmě hned předháněly, která vymyslí ještě blánivější příchuť. Navíc hned věděly jak kopečky na kornoutek skládat. A k tomu všemu je i tentokrát možnost si desky hráčů vyzdobit dle libosti, aby si každá poznala tu svou (teda až koupíme mazací fixy), na což se už moc těší.

Foto: Blanka Stratilkova

Naplnění kornoutku je rychlejší, než by se ze začátku zdálo.

Co říct závěrem? Nejlepší nejhorší zmrzlina je výborná hra pro nejmenší děti, kterou mě baví s malými dcerami hrát (pokud mi to zrovna nezakazují, protože jsem vyhrála). Pro svou herní délku zvládne krásně udržet dětskou pozornost, což je u dětských her důležitý aspekt. A že je to celé o náhodě? To přece nevadí, vždyť je to dětská hra, ktera má být hlavně zábavná.

Blackfire má s koťátkovými hrami skutečně šťastnou ruku. Myslím, že všechy tři si zaslouží rodičovskou pozornost před nadcházejícími Vánoci. Aspoň u nás jsou rozhodně nejranějšími hrami posledních týdnů.

Za poskytnutí hry pro tuto recenzi děkuji vydavatelství Blackfire.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz