Hlavní obsah

Balkánský ostrov Česka: Lom Blansko nabízí průzračně čistou vodu, mezi lidmi je oblíbený

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Blogerka Terka

Pokud jste někdy toužili po pořádném dobrodružství a cesta k moři pro vás momentálně nepřipadá v úvahu, tak i v České republice se nachází mnoho krásných míst. Jedním z nich je zatopený lom Blansko, kterému se říká Balkánský ostrov v Česku.

Článek

Zatopený lom v Blansku je lokalita bývalého kamenolomu, která se nachází na Moravě, jižně až jihozápadně od železniční stanice Blansko, hned vedle místní železniční trati, která spojuje Blansko s Brnem. Jedná se o zatopený lom, který se na tomto místě nachází několik desítek let. Mezi místními si za poslední roky získal a vybudoval velkou oblibu a dobrou pověst, a to kvůli své průzračně čisté vodě, která se téměř v žádném jiném lomu v okolí nenachází.

Lom Blansko nabízí průzračně čistou vodu i okolí

Původně byl lom v Blansku vybudován kvůli těžbě vápence, který je zde k nalezení v hojné míře. Vápenec je totiž cenným nerostem, a to především pro svou všestrannost a použití ve stavebním průmyslu. Mnoho lidí proto po několik let zastávalo názor, že by se kamenolom měl udržovat i po další desetiletí. Od toho se však upustilo a průmysl přestal mít o místní vápenec zájem. Těžba postupně formovala krajinu natolik, že byla po ukončení činnosti oblast postupně zaplavena vodou.

Proto také dnes místní tento lom nazývají již jako koupací lom. Lom se navíc může pyšnit křišťálově čistou vodou, která je natolik průzračná, že sem denně přiláká několik nadšených potápěčů. Jedním z hlavních důvodů, proč je voda v lomu tak neuvěřitelně čistá, je její izolovanost od průmyslových znečišťovatelů a omezený přístup veřejnosti, který pomáhá chránit tuto nádhernou oblast před znečištěním. Voda se filtruje přirozeným způsobem skrze vápencové skály, které jsou známé svými přírodními filtračními schopnostmi.

Foto: Blogerka Terka

Lom nabízí průzračně čistou vodu.

Balkánský ostrov v Česku nabízí bohaté přírodní krásy

Pro ty, kteří si nechtějí jen užívat vodních radovánek a opalování u vody, je zde k dispozici i bohatá fauna a flora. Díky čisté vodě a bohatému přírodnímu prostředí se v lomu vyskytuje množství vodních živočichů. V hlubinách lomu mohou potápěči spatřit širokou škálu ryb, včetně několika kilových kaprů a štik. Břehy lomu jsou domovem pro kachny a volavky. Raritou jsou však labutě, které na tomto místě nemají své útočiště. Pokud tak místní spatří labuť, hovoří o zázraku.

Okolí zatopeného lomu v Blansku je také atraktivní pro návštěvníky ze širokého okolí. V blízkosti tohoto zatopeného lomu se nachází i několik historických památek. Co je největší zajímavostí a zvláštností tohoto lomu, je hlavní železniční koridor, který spojuje Prahu a Brno a vede i do sousedních států. Pokud se tedy lidé vypraví na toto místo, měli by zvolit přístupovou cestu přes místní lesy. Opalování je vhodné též na jedné straně lomu, ale někteří se klidně opalují i na blízké asfaltové cestě.

Zdroje: autorský text, vlastní dotazování, wikipedia, návštěva lomu

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz