Hlavní obsah
Cestování

Lom Šošůvka vznikl ze vzácného pramene. Je oblíbeným turistickým rájem a nabízí netradiční koupání

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Blogerka Terka

Kde se kříží historie a přírodní krása, tam se zrodí místo jako Lom Šošůvka. Tento tajemný lom, nacházející se v srdci naší krajiny, vznikl z neuvěřitelného objevu, který změnil krajinu.

Článek

Lom Šošůvka se nachází v Okrese Blansko, v malé a krásné obci Šošůvka. V okolí nalezneme významné chráněné krajinné oblasti, mezi které patří například Moravský kras. První písemná zmínka o této malebné obci pochází z roku 1374. Jednou z velkých a cenných předností této obce je především její geografická blízkost k přírodě a geologickému území.

Samotný Moravský kras turistům nabízí pohled na impozantní vápencové útvary a rozsáhlé jeskynní systémy. V katastru obce Šošůvka se nacházejí i Sloupsko-Šošůvské jeskyně, které patří mezi významné přírodní a turistické atrakce regionu. Tyto jeskyně mají rovněž bohatou historii a jsou veřejnosti kompletně přístupné.

Lom Šošůvka vznikl náhodou

Historie Lomu Šošůvka sahá až do hlubin dávné minulosti. Původně bylo toto místo zasypáno zeminou. V té době začalo na tomto místě vznikat původně rekreační místo, při jehož stavbě narazili dělníci v okolí na nečekaný a záhadný poklad. Objevili totiž vzácný pramen, jehož voda měla léčivé vlastnosti a pověstný blahodárný účinek na lidské zdraví.

Když se o tomto objevu dozvěděla široká veřejnost, byl přístup na toto místo ihned zakázán. Trvalo skutečně dlouho, než úřady povolily návštěvy turistů. V severní části Jihomoravského kraje se tak začal rodit lom, který se postupem času stal oblíbeným turistickým rájem a místem, které snoubí přírodu, krásu a dokonalost do jednoho neskutečného zážitku.

Lom Šošůvka slouží ke koupání i potápění

Malebný lom s názvem Šošůvka již několik let láká návštěvníky nejen k osvěžujícímu koupání, ale také k fascinujícímu potápění. Potápěči totiž na dně lomu nalezli staré dělnické stroje, které jsou staré více než 300 let. Samotný lom je chráněn plotem, a to kvůli tomu, že by do něho mohli spadnout lidé, kteří se vydají na strmé skalnaté stěny.

Přístup k lomu je povolen z jihu, kde se rozkládá dostatečně velká travnatá plocha ideální pro odpočinek a relaxaci. Pokud se tedy nechcete koupat, ale chcete si užívat pikniku v krásné a čisté přírodě, tak je právě pro vás toto místo jako dělané. Lidé si pochvalují především dokonalou přírodu a klid, který zde naleznou především ti, kteří chtějí opustit každodenní městský ruch.

Při koupání narazíte na vzácné druhy ryb i raky

Během koupání v lomu narazíte i na zajímavý podvodní svět. Mezi krásnými a vysokými skalami můžete plavat v doprovodu raků, cejnů, okounů, kaprů, candátů a štik. Pokud se na toto místo vydáte, rozhodně si zajděte na krásnou procházku okolo lomu, díky které spatříte i malebný kostelíček, který se nachází na druhé straně této klidné vesnice.

Lom Šošůvka je dnes známý jako oblíbený turistický ráj, který se nachází v malebné krajině našeho regionu. Jeho strmé stěny a azurová voda lákají milovníky přírody z celého světa. Nachází se v blízkosti malého města, které se postupně rozvinulo v důležité turistické centrum. Voda v lomu je čistá, průzračná a místo je upravené. Vstup do lomu je pozvolný a jedná se o malý a mělký lom.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz