Hlavní obsah
Cestování

Evropský Karibik za hubičku: Luxusní dovolená, na kterou nikdy nezapomenete. To je albánský Ksamil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wikimedia Commons/public domain

Ksamil je známé albánské letovisko, které si vysloužilo přezdívku Evropský Karibik. Návštěvníky láká svou tyrkysovou vodou a velkým klidem. Pláže jsou lemované bílým pískem a nádhernou přírodou v okolí. A to vše za hubičku.

Článek

Čas dovolených se blíží. Proto si mnoho z nás říká, kam letos vyrazit. Některé evropské destinace totiž opravdu podražily a ceny za týdenní rodinou dovolenou jsou astronomické. Někdo proto přemýšlí, jak sehnat co nejlevnější dovolenou, ale zároveň takovou, aby přinesla velký zážitek a očekávání. A přesně o tom přemýšlím i já a přišla jsem na destinaci, která vás rozhodně nadchne. Jedná se o takzvaný Evropský Karibik, který je skutečně na dosah ruky.

Kde se nachází? Jedná se o skutečně malou obec Ksamil, kterou nalezneme na Albánské riviéře. Samotná Albánie se v posledních dvou letech stala mezi českými turisty velmi oblíbená a žádaná. Pokud navíc trefíte na levné letenky, nic nebrání tomu, abyste si užívali luxusu za pár korun. A proč to píšu? Protože nemám ráda dovolenou, kde se mi nelíbí, není tam nic zajímavého a stojí to plno peněz. Proč si neužít něco, co je téměř za rohem a dostanete se tam pohodlně letadlem i autem?

Evropský Karibik aneb luxusní dovolená za hubičku

A proč je právě Ksamil tak vyhlášený a mezi turisty natolik oblíbený? Do podvědomí turistů se dostal díky své křišťálově čisté vodě tyrkysové barvy. To ale není vše, pláže se lemují nádherným a jemným bílým pískem. O to větší zážitek si odnesete poté, co zjistíte, že toto místo vytváří dojem, že se nenacházíte v Evropě, ale někde v exotice. A to není vše, bonusem je i rychlá cesta. Do Albánie totiž doletíte z Prahy za pouhé dvě hodiny. Ale existuje i alternativa. Můžete letět i na Korfu, odkud se lodí do Albánie dostanete přibližně za 30 minut. Ti z vás, kteří hledají klid a odpočinek, toto místo jistě ocení.

Lidé si na tomto letovisku chválí nejen jeho krásné a luxusní prostředí, ale také čisté pláže a upravené město. Podle některých je navíc zde pravý ráj světa, který nestojí moc peněz a zároveň je velmi snadno dostupný. To ale není vše. Ani ceny zde nejsou vysoké a nemusíte se obávat, že za večeři utratíte několik tisíc korun. Ubytování s nádherným výhledem na moře můžete najít již od 30 eur za noc. Cena piva se pohybuje okolo 1,50 eur. Za oběd zaplatíte v restauraci přibližně 5 eur, zatímco za večeři pro dva a se třemi chody zaplatíte v průměru 30 eur.

Ksamil nabízí mnoho volnočasových aktivit

Albánie není rozhodně země, kde bychom se museli bát, ačkoliv být opatrný je rozhodně namístě. Nicméně v žádné cizí zemi si nemůže být člověk stoprocentně jistý. Kromě luxusních pláží a zážitkové dovolené nabízí Albánie i jiné vyžití. Pokud nechcete jen ležet na pláži, můžete využít i jiné volnočasové aktivity. Ksamil nabízí šnorchlování, koupání, půjčení lodě nebo kánoe, ale také přitažlivé aktivity pro ty, kteří hledají v dovolené něco víc než pouhý odpočinek, opalování a koupání.

Mezi místa, která určitě stojí za to navštívit, patří Butrintský národní park, umístěný jen 15 kilometrů od letoviska Ksamil. V tomto parku nalezneme významné archeologické naleziště, které pochází ještě z řecko-římských válek. Naproti Ksamilu se navíc nachází výše zmíněný řecký ostrov Korfu, který má nádhernou přírodu, bohaté kulturní vyžití a mnoho luxusních plážích, o kterých turisté ani neví. Kromě toho na Korfu naleznete i bohatý noční život. Rovněž stojí za to navštívit Modré oko, což je jezírko, které je proslulé svou průzračně smaragdovou vodou.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz