Hlavní obsah
Lidé a společnost

Cecilka ze Slunce, seno se stala herečkou z donucení. Před důchodem si zahrála první erotickou roli

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Filmové studio Barrandov - veřejně dostupné dílo

Vlastimila Vlková byla známá především díky své roli nezištné vesnické hospodyně Cecilky z filmové série Zdeňka Trošky Slunce, seno… Herečka však dosáhla slávy až krátce před odchodem do důchodu. Jaký byl její soukromý život?

Článek

Vlastimila Vlková se narodila 8. února 1908 v tehdejším Rakousku-Uhersku. Podle dostupných informací to měla být Praha, kde přišla na svět a strávila většinu svého dětství. Původně však herečkou vůbec být nechtěla, a po dokončení měšťanské školy začala pracovat jako účetní. K tomu jí pomohl její tatínek, který měl velké známosti. Její život byl velmi ovlivněn především první světovou válkou, protože jako malá nerozuměla tomu, co se ve světě děje. Více o jejím soukromém životě není známo stejně jako tak, zda měla nějaké děti nebo manžela.

Po celý život se věnovala své profesi účetní, jenže to ještě netušila, že krátce před odchodem do důchodu přijde nabídka, která ji doslova změní život. Když jí bylo 57 let, procházela se po svém oblíbeném pražském parku, kde potkala pro ni zcela neznámého muže. Tím mužem byl režisér Ivan Passer, kterého zaujala svým výrazem, rázností a neoblomností. Chvilku Vlastimilu poslouchal, jak si povídá se svým kamarádkami. Když pak zůstala sama, postarší ženu oslovil s tím, že by pro ni měl nabídku na roli ve filmu Intimní osvětlení. Zde si zahrála babi Švehlovou.

Herečkou se stala z donucení

Vlastimila zpočátku o této nabídce nechtěla ani slyšet a herectví ji vůbec nezajímalo. Nakonec se však po dlouhém vyjednávaní nechala přemluvit a jako důchodkyně vstoupila do komparzního rejstříku Filmového studia Barrandov. Následně si jako herečka začala přivydělávat ke své penzi a ve filmovém světě byla velmi žádaná a oblíbená. Ačkoliv neměla s herectvím vůbec žádnou zkušenost, okamžitě věděla, co má dělat. Před kamerou se chovala naprosto přirozeně a nikdy na sobě nedala znát žádnou trému.

Do svých filmů ji začali obsazovat světově významní režiséři, mezi nimiž byl například Miloš Forman, Oldřich Lipský, Jiří Menzel, ale také Zdeněk Troška. Právě ten jí zajistil doživotní slávu, a to tím, že jí do své trilogie Slunce, seno… obsadil do role Cecilky, hospodyně faráře Otíka a jeho pravé ruky. Tato role pro ni byla jako stvořená a dokázala zde uplatnit všechny své životní zkušenosti a dovednosti.

Foto: Filmové studio Barrandov/ veřejně dostupné dílo

Cecilka se svým farářem Otíkem.

Erotická scéna přišla až v důchodu

Obětavá farní hospodyně Cecilka byla jedna z těch, která dávala na faráře Otíka pozor. Pravidelně pořádala s ostatními babkami z vesnice seance, během kterých probraly téměř vše, co se v jejich domově odehrálo. Mezi lidmi byla oblíbená a kolegové si nemohli vynachválit její obětavost a smysl pro humor.

A právě ve třetím dílu Slunce, seno, erotika, si zahrála i svou první erotickou scénu. Zdeněk Troška herečce vysvětli, co si představuje. Vysvětlil ji, že kolem sebe uvidí samá pánská přirození a ona, jako svatá a pobožná slečna z fary, musí zkolabovat. Jenže Vlastička svou roli pochopila jinak a když se k jednomu z mužů přitulila, místo šoku jásala. Když jí Zdeněk Troška vysvětlil, že to tak není, tak mu na to s rázným hlasem odvětila: Počkej, já si to musím pořádně prohlédnout, já už to třicet let neviděla.

Její herecká kariéra skončila v roce 1993 účinkováním v mezinárodním filmu II giovane Mussolini. Vlastimila Vlková zemřela 17. března 1997 ve věku 89 let. Nacházela se v domově pro seniory na Kubíkově ulici v Praze 8.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz