Hlavní obsah
Lidé a společnost

Český Elvis Presley, který doplatil na svůj koníček. Karel Zich měl před sebou dlouhou kariéru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Česká televize/Veřejně dostupné foto

Lidé mu neřekli jinak než Český Elvis Presley. Sám však toto oslovení neměl rád a s Elvisem se nikdy nesrovnával. Žil spokojený život, a kromě hudby se věnoval i svým koníčkům. A právě jeden takový se mu stal osudným.

Článek

Psal se 10. červen 1949 a na svět v Praze přichází krásné a usměvavé miminko. Miminko, které se narodilo do hudební rodiny, jednoho dne změnilo svět české hudby. Ale tím bychom předbíhali. Karel Zich se narodil v Praze, jeho tatínek byl úspěšný hudební skladatel, matematik, filozof a maminka po večerech zpívala v divadelních kavárnách. K hudbě měl od mládí velmi blízky vztah, ale i přesto se rozhodl studovat něco jiného. Když dokončil základní školu, další tři roky svého života strávil na Státní konzervatoři v Praze.

Poté se však rozhodl věnovat vztahům a začal studovat na Karlově univerzitě v Praze obory estetika a sociologie. Zde následně získal doktorát z filozofie, které se později vůbec nevěnoval. V roce 1964 se rozhodl zkusit štěstí a zúčastnil se konkurzu na pozici zpěváka do skupiny Framus. V ní nakonec nikdy nezpíval a od roku 1969 byl čtyři roky aktivním členem skupiny Spirituál kvintet. Zde stihl vydat několik písniček a lidé si jeho hlas začali pamatovat. Všem bylo jasné, že tak výrazná osoba, kterou Karel Zich byl, je předurčená k sólové dráze, nikoliv pro hudební skupinu. A tak se jejich cesty následně rozešly.

Stal se zářící hvězdou

Karel Zich ke svému skvělému zpěvu následně začal rozvíjet i své skladatelské schopnosti. Proto také na své první desce vydal debutový hit Dům č.5 z roku 1976. Ten se i v tehdejší době dostal na přední místa Československých hitparád a zrodila se tak nová hudební legenda. O několik let později dokonce nazpíval svůj velký hit Mosty, na kterém se podílela Lenka Filipová. A jeho kariéra stoupala rychleji, než si uměl představit.

I tak se jeho osoba nevyhnula trapasům a falešným nařčením. Dokonce ho jeho fanoušci obvinili z krádeže slavného hitu od skupiny Smokie. Zich totiž převzal některé zahraniční písně a udělal z nich českou verzi. Mezi takovou píseň podle fanoušků patří i Alenka v říši divů. To však Karel Zich popíral a tvrdil, že právě tato píseň je jeho originální tvorba. Poté, co se dostal na první místa, se na toto nařčení zapomnělo a hit se stal nezapomenutelným.

Nadšený sportovec a potápěč

Nejbližší přátelé a kamarádi však o něm moc dobře věděli, že miluje sport. Zich se nebránil téměř ničemu. Hrál tenis, lyžoval, aktivně plaval, jezdil na kole, chodil na hory, a dokonce se zúčastnil i automobilových závodů. Miloval vše, při čem se mohl hýbat. V roce 2002 se oženil se svou druhou partnerkou Janou, díky které získal další životní koníček, a to potápění.

Potápění je nádherná zážitek. Svět pod vodou je naprosto fantastický, dokážu zde přemýšlet i skládat písně.
Karel Zich

Když mu bylo 55 let, rozhodl se, že se tomuto koníčku bude věnovat naplno. A proto také absolvoval potápěčský kurz a začal jezdit na své zážitky po světě. Ty si užíval celým svým srdcem a pokaždé tvrdil, že jedině pod vodou si dokáže utřídit myšlenky tak, jak by nikde jinde nezvládl. A právě tento druh sportu a vlastně životního zapálení se mu stal později osudným.

Vysněná dovolená se mu stala osudnou

O dva roky později, které utekly od jeho svatby jako voda, odjel se svou milovanou ženou a dalšími deseti kamarády z potápěčského oddílu na vysněnou dovolenou na Korsiku. Potápěli se vyhlášené oblasti národního parku poblíž korsického města Porto-Vecchio. Karel Zich byl nadšený, fotografoval a těšil se, až všem bude vyprávět o tom, co pod hladinou viděl. Před svým odjezdem dokonce absolvoval lékařskou prohlídku, při které lékaři uznali, že je této cesty schopen. Nic mu nebránilo v ponoru.

13. července 2004 se nad ránem vydal pod hladinu v doprovodu zkušeného potápěče a instruktora. Zich a jeho kolega si užívali podvodní krásy a pozorovali murény a hejna barakud. Skupina se po 48 minutách vynořila nad hladinu, protože se pod vodou začal zvedat vodní proud, který je pro potápění nebezpečný. Vše vypadalo, že je v pořádku a nic nenasvědčovalo tomu, že se něco stane. Až do okamžiku, kdy se Karel Zich začal potápět, protože mu docházely síly. V ten moment se však hudebníkovi udělalo špatně a začal ztrácet vědomí.

Pomoci mu nedokázali

Ačkoliv mu jeho kolegové ještě ve vodě poskytli profesionální lékařskou péči, resuscitovat se jim ho nepodařilo. Navíc letecká doprava byla ten den komplikovaná a lékaři se k pacientovi dostali až za hodinu. Podle informací, které plynou z oficiální lékařské zprávy, je příčinou jeho úmrtí infarkt. Následně se však ukázalo, že měl Karel Zich delší dobu nemocné srdce a tento koníček nikdy neměl vykonávat.

Podle všeho by mohlo vzhledem k charakteru onemocnění srdce a cév vyvolat i jiné sportování, při které by se lidské tělo dostalo do velké fyzické zátěže. Proč to ale nikdo nezjistil už dříve, nikdo z nás neví. Po převozu do České republiky byl hudebník pohřeb na Vinohradském hřbitově.

kniha Jak šli tím zdejším světem - Karel Zich a osudy Zichů, Dohalských a Vuršů, ISBN: 978-80-204-4570-4

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz