Hlavní obsah
Lidé a společnost

Smutný život Angely Lansbury: Syn užíval drogy, dcera propadla nebezpečné sektě a manžel byl gay

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wikimedia Commons/Public domain

Angela Lansbury se proslavila především svou rolí legendární spisovatelky Jessici Fletcherové ze seriálu To je vražda, napsala. Herečka byla velmi krásná, úspěšná, ale její soukromý život byl jako na houpačce.

Článek

Angela Brigid Lansburyová, od roku 2014 Dame Angela Lansbury, se narodila 16. října 1925 v Londýně do zcela nejistých poměrů tehdejší doby, proto také její rodina neměla se svou dcerou velké plány. Vyrostla do spokojené, a především velmi dobře zajištěné rodiny. Angela měla ještě další dva mladší bratry. Všichni z rodiny věděli, že svět je v ohrožení a doba mezi druhou světovou válkou byla především ve Velké Británii nejistá. Její dědeček v té době pracoval jako člen Labouristické strany, takže měl velký přehled o tom, co se ve světě děje. Když viděl, že se blíží hrozba v podobě druhé světové války, snažil se jí zastavit.

To ještě nikdo netušil, že se k moci dostane Adolf Hitler, jehož touha po úspěchu narostla do tehdy nepředstavitelných rozměrů. Když jí bylo přibližně 15 let, její dědeček zemřel, a tak se svými rodiči emigrovala do Spojených států, kde se natrvalo usídlili. Rodina si zde pořídila krásný dům a ona získala nejen britské, ale také americké občanství. Angela svůj talent zdědila především po své mamince, která byla v té době velmi úspěšnou irskou herečkou. Otec byl velmi zámožný anglický obchodník se dřevem, který se zároveň věnoval i politice. Navíc byl členem Komunistické strany Velké Británie a Strany práce. To vše dělal především pro svou rodinu, kterou chtěl zajistit.

Foto: Wikimedia Commons/Public domain

Jako mladá byla opravdu krásná.

Dostávala jednu nabídku za druhou

Herečka byla opravdu krásná, a proto nic nebránilo tomu, aby v roce 1944, tedy ve svých devatenácti letech, získala svou první větší roli ve filmu Plynové lampy. Za tuto roli byla také o několik let později nominována na Oskara. Následně se nabídky práce hrnuly jedna za druhou a v padesátých letech se dostala do newyorského divadla Broadway Theatre, kde sklidila velký úspěch v muzikálech Gypsy, Mame a Sweeney Todd. Na svou největší roli si však ještě několik let musela počkat.

A osudová role opravdu přišla. V roce 1984 dostala zcela nečekanou nabídku, aby sehrála roli spisovatelky Jessiky Fletcherové v americkém televizním seriálu To je vražda, napsala. Této role se ujala velmi bravurně a kromě toho, že v tomto filmu představovala hlavně spisovatelku, měla tu čest ztvárnit i amatérskou vyšetřovatelku, která dokázala každý případ vyřešit dříve než zkušení detektivové. Na seriálu se podílela až do roku 1996. Byla to role, za kterou získala mnohá ocenění. Za její postavou se však skrývalo bolestné soukromí této navenek usměvavé herečky.

První manžel byl gay, štěstí našla až u toho druhého

Když bylo pohledné Angele devatenáct let, seznámila se s Richardem Cromwellem, který byl o několik let starší než ona. Angela však krátce před tím ztratila svého milovaného tatínka, a proto věkový rozdíl neřešila. Jak sama přiznala, zoufale hledala náhradu za svého otce. Manželství s tímto hercem však bylo plné hádek a konfliktů, a proto se také po sedmi měsících společného soužití rozvedli. Její první manžel totiž Angelu podváděl téměř s každým, koho potkal. Teprve několik měsíců po rozvodu se herečka dozvěděla, že je její bývalý manžel gay.

Netušila jsem, že se mu líbí muži. Bylo mi ho vlastně líto, že se snaží dostát obecně přijímaným dogmatům, ale stále se mu to nedaří. Nikdy mi neublížil a choval se velmi hezky. Byl to pro mne šok, přesto jsme zůstali přáteli.
Angela Lansbury

Svého druhého a tentokrát již osudového muže potkala o tři roky později. Svou spřízněnou duši našla u herce Petera Shawa, kterého si v roce 1949 vzala za muže. Jejich manželství vydrželo až do roku 2003, kdy po dlouhé nemoci Shaw zemřel. Se svým druhým mužem měla tři děti, syna Anthonyho a Davida a dceru Deidre. Původně spokojená rodina se však postupem času začala rozpadat, avšak tentokrát na vině nebyl muž, ani jiné vztahové neshody. Za vše mohly jejich děti, které se snažili vychovávat, jak nejlépe uměli.

Foto: Wikimedia Commons/Public domain

Na chodníku slávy v Hollywoodu má dokonce i svou vlastní hvězdu.

Syn bral drogy, dcera skončila v sektě

Když byly děti malé, Angela si užívala toho, že má plnohodnotnou a zdravou rodinu. V té době měla jen svou maminku a velmi často vzpomínala na svého tatínka, který by se ze svých vnoučat jistě těšil. To jen do té doby, než děti dovršily patnácti let. Jako první dělal problémy syn Anthony, který začal chodit za školu, neposlouchal rodiče, kradl a začal brát drogy. Později se zjistilo, že je silně závislý na marihuaně a kokainu. Tím ale hereččino trápení neskončilo.

K drogám začala mít blízký vztah i její jediná dcera Deidre, která po vzoru svého bratra vyzkoušela marihuanu, kokain a také heroin. O to horší zjištění pro herečku bylo, když se dozvěděla, že se její dcera přidala do jedné z nejhorších amerických sekt. Angela totiž zjistila, že Deidre propadla kouzlu vůdce sekty a masového vraha Charlese Mansona. Proto také svou rodinu sbalila a odjela s nimi do Irska, kde věřila, že se zase vše vrátí do normálu.

V životě pak přišly ještě další menší či větší problémy, ale to už se ze mě stala Jessica Fletcher a právě ona mi pomáhala vše zvládnout. Její neoblomný optimismus mne držel celou dobu nad vodou
Angela Lansbury

Získala vyznamenání od britské královy

Herečka byla v roce 2013 vyznamenána za zásluhy šlechtickým titulem Dáma britského impéria, který si beze sporu zasloužila. Angela Lansbury byla držitelkou mnoha prestižních cen. Pětkrát obdržela Tony Award a šestkrát byla oceněna Zlatým glóbem. Kromě toho získala tři nominace na Oscara za nejlepší herečku ve vedlejší roli a osmnáctkrát byla nominována na cenu Emmy. Zemřela 11. října 2022, a to pouhých pět dnů před svými 97. narozeninami.

Zdroje: People, Radio Times, Daily Mail, The Sun, Mirror

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz