Hlavní obsah

Holub hřivnáč je chráněný druh ptáka. Ze zahrady ani balkonů ho nevyhánějte, může být hodně užitečný

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Marek Szczepanek / wikimedia commons CC BY-SA 3.0

Nikdo z nás nemá rád holuby. Ale věděli jste, že existuje i užitečný a chráněný druh, který by nám mohl posloužit? Mezi ně se řadí netypicky zbarvený holub hřivnáč.

Článek

Holub hřivnáč (Columba palumbus), je také známý pod přezdívkou kachní holub. Jedná se o největší druh holuba žijícího ve střední Evropě. Tento pták má typicky šedé opeření s vínově červenou hrudí a charakteristickou bílou skvrnou na krku. Na jeho těle, a zvláště za letu, je patrný také široký bílý pruh na svrchní straně křídel. Hřivnáči mají délku těla 38–43 cm, rozpětí křídel 68–77 cm a váží mezi 350 a 680 gramy.

Holub hřivnáč je chráněný druh ptáka

Holub hřivnáč se vyskytuje téměř po celé Evropě, zasahuje až do západní Sibiře a jižních oblastí Blízkého východu a severní Afriky. Historicky byl považován za plachého lesního ptáka, ale v dnešní době je často vidět i ve městech a parcích, což je znakem jeho přizpůsobivosti a synantropizace. Co je mnohem více zajímavé je fakt, že někteří z těchto holubů na zimu odlétají do teplých krajin.

Hnízdí převážně v korunách stromů, kde staví svá jednoduchá hnízda z větviček. Oba rodiče se podílejí na inkubaci vajec a krmení mláďat, což trvá zhruba čtyři týdny. Pokud jde o péči o holuby hřivnáče, je důležité respektovat jejich přirozené prostředí a potřeby.

Foto: Blogerka Terka- vlastní foto

Holub hřivnáč u nás doma na parapetu. Pravidelně k nám léta na zrnka slunečnice a nepohrdne ani oříšky.

Ze zahrady ani balkonů ho nevyhánějte

Holub hřivnáč si rychle zvyká na krmítko, kam můžete nasypat zrní, kukuřici i slunečnici, které konzumuje včetně slupky. Nejlépe se mu daří sbírat jídlo přímo ze země. Neodolá ani listům květáku, zelí nebo jiných zasazených druhů zeleniny. Co se týče krmítek, můžete mu nasypat i oříšky nebo lojové koule pro malé ptáky. Tento druh holuba je navíc označován za gurmána a tudíž se jen tak s něčím nespokojí.

Tento holub nepohrne ničím, co je dobré. Další zajímavostí je fakt, že holub hřivnáč nedělá žádný nepořádek, tedy alespoň ne záměrný. Pokud však dojde k nehodě a jeho lejno se objeví na vašem parapetu, odborníci radí, abyste mu to odpustili. Tento druh holuba může být i velmi užitečný, především pro ty, kteří mají zahrádky. Dokonale totiž posbírá všemožné škůdce, kteří by chtěli napadnout naše rostliny.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz