Hlavní obsah
Lidé a společnost

Josef Hlinomaz: Český herec nechtěl hrát, aby mohl malovat. Žil společně s milenkou a jejím manželem

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

ilustrační foto, které znázorňuje hercův bohatý profesní život.

Josef Hlinomaz byl úspěšný český herec, který má na svém kontě více než 140 rolí. Ke konci života však svou profesi začal zanedbávat a rozhodl se malovat krásné a vdané ženy. Jednu takovou si k sobě nastěhoval i s jejím manželem.

Článek

Herec Josef Hlinomaz se narodil 9. října 1914 v Praze, tehdy ještě za dob Rakouska-Uherska. Narodil se do rodiny hudebního skladatele a úspěšného pedagoga Václava Hlinomaze. Měl celkem čtyři sourozence, kteří však pocházeli z otcova prvního manželství. Otec byl na výchovu svých dětí sám, a proto je vedl k hudebnímu vzdělání, dokonce založil i hudební školu v Příbrami, kde později vystupoval jako sólový houslista. Na podobnou životní dráhu se dal i Josef, který po svém tatínkovi zdědil nejen umělecké nadání, ale i hudební a herecký talent.

Jako pětiletý chlapec se naučil hrát na klavír a housle a později začal i zpívat. Nejvíce ho to však táhlo k herectví. Josef měl jako malý skutečně velkou vyřídilku a pravidelně se předváděl. Jeho herecký projev byl natolik realistický, že se o něho producenti začali doslova prát. K tomu všemu se přidalo dobré pohybové nadání a výrazná mimika. Za svoji hereckou kariéru stihl ztvárnit přes 140 rolí. Ačkoliv nikdy nedostal svou velkou roli, byl spokojený a užíval si slávy které se mu dostalo.

Český herec nechtěl hrát, aby mohl malovat obrazy

Josef Hlinomaz později odmítal veškeré divadelní i filmové role, protože se chtěl věnovat malířství. Maloval vše, co se mu dostalo za předlohu. Největší zálibu měl v malování mladých a vnadných žen. To, že byly vdané, mu vůbec nevadilo. Kromě toho miloval bujaré večírky, rád popíjel alkohol, kouřil doutníky a užíval si přítomnost krásných žen. Ženatý byl za svůj život pouze jednou, ale ani toto manželství mu nevydrželo. Za vše mohla jeho záliba k ženám. Traduje se, že během svého manželského vztahu měl dokonce 120 milenek.

Foto: Wikimedia Commons/Veřejně dostupné foto

Josef Hlinomaz

Jeho největší a nejosudovější milenkou byla herečka Helena Růžičková. Helena dokonce prohlásila, že byl tím nejlepším chlapem, jakého mohla po svém boku mít. Největším životním trapasem však bylo, když si k sobě domů nastěhoval svou milenku Magdu Kalichovou, a to i s jejím manželem. Podle všeho spolu udržovali milenecký poměr, ale její manžel o tom neměl sebemenšího ponětí. Byla to právě ona, kdo po jeho smrti zdědila jeho dům a obrazy.

Zemřel zcela nečekaně, a to během dovolené

To, že se něco děje, začalo signalizoval jeho špatné držení těla. Když se během jedné své návštěvy pražské plovárny zamotal, spadl a ošklivě si poranil hlavu, lékaři mu řekli, že by měl zvolnit. On však se svým bujarým životem nepřestal a dále si ho vychutnával plnými doušky. Lékaři mu zakázali i jeho oblíbenou cestu do Chorvatska. A právě tato dovolená byla jeho poslední dovolenou u moře.

Když se jednoho dne rozhodl jít zaplavat si do moře, ještě netušil, že to je jeho poslední koupel. O jeho úmrtí mezi kolegy stále panují dvě teorie. Jedna vypovídá o tom, že dostal infarkt v moři, druzí hovoří o tom, že šel na svůj pokoj, vypil si svou odpolední kávu, lehl si na postel a již se neprobudil.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz