Hlavní obsah
Lidé a společnost

Lord Voldemort neměl lehký život. Jako dítě musel žebrat, aby získal peníze pro své sourozence

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wikimedia Commons/Public domain

Herec v jednom ze svých rozhovorů zavzpomínal na to, komu doopravdy vděčí za svůj život. Nepocházel z bohaté rodiny, a tak se jako malý kluk musel hodně snažit, aby své rodině finančně pomohl. Jaký byl jeho osud a proč musel doslova žebrat na ulici?

Článek

Herec Ralph Fiennes pochází z kočovné rodiny a má celkem šest sourozenců. Narodil se 22. prosince 1962. Jeho matka byla spisovatelka a otec pracoval jako farmář a příležitostný fotograf. Peněz neměli na rozdávání, a tak se snažili od malička zapojit do práce i všechny své děti. Většinu práce dokázali rodiče zastat sami, ale drobné činnosti předávali svým potomkům. Jeho rodiče vedli opravdu bohémský život, během kterého se dokonce čtrnáctkrát za rok stěhovali do jiného města. Na jednom místě nedokázali vydržet díky jejich konfliktní povaze.

Sousedé je totiž velmi často odsuzovali za to, že do těžké domácí práce zapojují nejen své děti, ale i děti svých sousedů. To Ralphovi nějak zásadně nevadilo, protože cítil velkou povinnost starat se o svou rodinu. Převzal tak trochu rodičovskou zodpovědnost za své sourozence. V jednom ze svých nedávných rozhovorů herec zavzpomínal na chaotický dětský život, který musel prožívat.

Dle jeho slov ho cestování připravilo na velmi časté cestování, které si během své herecké kariéry nesčetněkrát musel užívat. „Stěhování mě zneklidňovalo, protože vždycky souviselo s tím, kam se můj táta chystá za prací,“ řekl v jednom ze svých vzpomínkových rozhovorů. Jako nejstarší ze sourozenců si všiml, že rodina má velké finanční potíže. Ony osudné Vánoce se rodina ocitla ve velkých finančních potížích a nikdo z dětí nedostal žádné dárky. V ten moment si uvědomil, že se musí o všechny postarat on sám.

Začal hrát pouliční divadlo

Ralph začínal svou hereckou kariéru jako obyčejné ušmudlané dítě z vesnice, které se na městských náměstích a předměstích začal předvádět. Postavil si před sebe klobouk a čekal na to, kdo mu, co dá. Lidé prezentaci tak malého chlapce ocenili, někteří mu dokonce přinesli něco na zub. „Ještě dnes se mi ve vzpomínkách vybavuje chaos, panika a nejistota, kterou jsem tehdy cítil. Moji bohémští rodiče se neustále potýkali s finančními problémy, ale já jsem věděl, že pokud se o rodinu nepostarám já, budeme zcela bez peněz,“ přiznal po letech Ralph Fiennes a připustil, že se jako dítě vždy obával nejhoršího, a to situace, kdy se jeho rodina ocitne zcela bez peněz. „Všichni si pamatujeme, jak nám sourozenci říkali, že nemáme peníze, že musíme některé věci prodat a že na Vánoce nebudou žádné dárky. Byl jsem v první linii tohoto neustálého strachu. Atmosféra v domácnosti byla vždy plná úzkosti. Co budeme dělat? Co budeme dělat?“

Ačkoliv se jeho rodina nacházela ve velkých problémech, svým rodičům nikdy nic nevyčítal. I když doma neměli téměř nic, jejich dům byl vždy plný lásky, umění a zábavy. Vždy měli knihy ke čtení a les za rodinným domem, který sloužil ke hraní. Byla to právě jejich bohémská matka Jini, která všechny své děti přivedla k umění. „Matka mě jako velmi malého seznámila se Shakespearem. Jednoho dne si ke mně sedla a vyprávěla mi příběh Hamleta svými slovy a zanechalo to ve mně obrovský dojem,“ prozradil Ralph o tom, jak se seznámil s významným uměním. V té době mu bylo pouhých osm let. Díky své matce nakonec vystudoval herectví a stal se jedním z nejnadanějších herců.

Matka zemřela na rakovinu

Když mu bylo třicet let, získal své první angažmá v Národním divadle v Londýně. Tehdy dostal průlomovou roli Amona Goetha, nacistického velitele ve filmu Schindlerův seznam. Zdánlivě z ničeho nic se Ralph Fiennes stal hvězdou nominovanou na Oscara. A role následně přicházely jako po běžícím páse. Stal se lordem Voldemortem v Harrym Potterovi, nacistickým velitelem ve filmu Schindlerův seznam a naposledy psychopatickým kuchařem, který pochází ze Slovenska. Jeho chladný pohled mu pomohl získat role největších filmových padouchů. Ve skrytu duše je však hodný a obětavý muž.

Jeho maminka po jeho nominaci onemocněla smrtelně vážnou chorobou, ale ani to jí však nebránilo v tom, aby své potomky naplno podporovala ve všem, co chtěli dělat. V době, kdy bojovala s rakovinou, herce přivedla ke jeho životní vášni. Jeho ocenění si však užít nedokázala. Když se herec dozvěděl o své nominaci na Oskara, řekl to svým rodičům. O 28 dnů později jeho maminka zemřela a Ralph v hloubi duše bojoval s neskutečným žalem. Jak sám přiznal, nebýt jeho maminky, dnes by nebyl takovým člověkem, jakým je.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz