Hlavní obsah
Umění a zábava

Mahoney z Policejní akademie se vyhýbá veřejnosti. Steve Guttenberg je ženatý a trpí depresemi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wikimedia Commons/public domain

Není mezi námi nikdo, kdo by si nepamatoval legendární komedii Policejní akademie, ve které si žáci úspěšné státní školy rádi dělali ze svých nadřízených blázny. Co dnes ale dělá hlavní hrdina, poručík Mahoney, který se stal idolem dívčích srdcí?

Článek

Steave Guttenberg se narodil 24. srpna 1959 v New Yorku. Jako mladý chlapec se snažil pomáhat svým rodičům v soukromém obchodě, který velmi dobře prosperoval. Ačkoliv byl židovského původu, nikdy neměl ve společnosti žádné problémy. Jeho otec byl vyhlášený obchodník a elektroinženýr, matka pracovala jako chirurgická asistentka. Oba chtěli, aby se ze syna stal úspěšný lékař, čímž by si zajistil dobrou a kvalitní budoucnost. On však měl velký vzor ve svém kmotrovi, který byl úspěšný hollywoodský herec. Malý Steave věděl, že kmotr je komik, který si umí poradit i s tou nejtěžší životní zkušeností. A právě to ho na herectví bavilo.

Herectví se stalo jeho vášní

V roce 1976 úspěšně dokončil střední školu v Plainedge High School, načež se jeho rodina odstěhovala do jiného města. Ještě během svého působení na střední škole se Steave zúčastnil různých dramatických kroužků a seminářů, které se týkaly herectví. Dokonce se zúčastnil letního programu na Juilliard School a měl možnost studovat pod vyhlášeným a uznávaným profesorem Johnem Housemannem. A právě v té době absolvoval svůj první konkurz na mini roli do seriálu The Lion in Winter, který by úspěšný.

Foto: Wikimedia Commons/public domain

Herec je dnes k nepoznání a veřejnosti se vyhýbá.

Když úspěšně dokončil střední školu, začal chodit na univerzitu v Alabamě, kde se zúčastnil několika doplňkových kurzů herectví. Všechny je absolvoval s velmi dobrým prospěchem. Na univerzitě se navíc seznámil s několika zajímavými tvářemi, které jeho život posunuly o krok dále. A právě během studia na vysoké škole dostal další nabídku, tentokrát na působení v televizní reklamě. Steave věděl, že to je ta pravá příležitost, jak se dostat do podvědomí široké veřejnosti a lidí, kteří by si ho následně mohli všimnout. Tuto nabídku přijal a byl obsazen do reklamy na Kentucky Fried Chicken, kde hrál po boku plukovníka Sanderse.

Osudovou se mu stala Policejní akademie

Tím však jeho úspěchy nekončily. Díky své účasti v reklamě dostával jednu pracovní nabídku na druhou a z role nevýrazného komparzisty se postupně stával herec, kolem kterého se točil téměř celý svět. V roce 1977 si dokonce zahrál ve filmu Rollercoaster. Za své působení v tomto seriálu nechtěl žádný honorář a vše dělal naprosto bezplatně. Cílem bylo jediné, a to zdokonalovat se. Další role přicházely, ale na tu hlavní si musel ještě několik let počkat. V roce 1980 se v reklamě na Coca-Colu snažil pomoci anglicky nemluvící ženě s píchlou pneumatikou na kole. Od té doby měl přezdívku záchranář.

Jeho osudová role přišla v roce 1984. Od režie dostal nabídku zahrát si v komedii Policejní akademie, kde měl ztvárňovat divokého, roztržitého a velmi neposlušného seržanta Careyho Mahoneyho. Nejprve tuto roli nechtěl přijmout, protože se domníval, že se na ni nehodí. On sám byl vždy velmi klidný, rozvážný a nyní měl předvádět pravý opak. Nakonec si to ale rozmyslel a s režií si podal ruku. Posléze se objevil ještě v dalších třech dílech série Policejní akademie, kde opět ztvárnil podobné role. Jeho talent pro komedii se projevil i v dalších filmech, mezi které patří například sci-fi komedie Číslo 5 žije a Tři muži a nemluvně.

Nyní žije v zapomnění a veřejnosti se vyhýbá

S nástupem 90. let však jeho popularita začala prudce klesat. Od své velké slávy v Policejní akademii se neobjevil téměř v žádném seriálu, ve kterém by mohl jeho talent zazářit. Dostával spíše malé a podřadné role, které postupně začal odmítat. Na film však nikdy nezanevřel. V průběhu následujících dvaceti let se objevil v několika projektech, jako je Turbotarantule nebo ve čtvrtém díle Žraločího tornáda. Mimo tyto díla se však jeho účinkování omezilo jen na několik filmů a televizních seriálů, kde hrál vedlejší role. To se začalo podepisovat i na jeho soukromém životě.

Ani jeho soukromý život nebyl růžový. První manželství s herečkou Denise Bixler nevyšlo a po 4 letech se rozvedli. Do dnešního dne si bývalí manželé nemohou přijít na jméno a nemohou spolu ani promluvit. V roce 2014 dal vztahům druhou šanci a oženil se s moderátorkou Emily Smith, která je však od 21 let mladší než on. Herec ve svém životě moc toužil po dětech, ale s žádnou partnerkou se mu to nepodařilo. V posledních letech se stahuje z veřejného života, veřejnosti se vyhýbá a spekuluje se o tom, že trpí depresemi a problémy s alkoholem.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz