Hlavní obsah
Lidé a společnost

Marek Vašut se pokusil o sebevraždu. Nedokázal vyhrát nad depresemi, bylo toho na něho moc

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Autor: Blanka Borová (Karolína Černá), CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=72866291

Vždy působil jako ostřílený tvrďák, který si nic nebere příliš osobně. Herec Marek Vašut je ale ve skrytu duše velmi citlivý člověk, a to i proto, že nerad mluví o svém soukromí. Situace natolik vygradovala, že se pokusil o sebevraždu.

Článek

Před několika lety sám přiznal, že kdyby se neléčil, jeho zdravotní stav by byl o poznání horší. Marek Vašut se pokusil o sebevraždu, a dokonce má podle svých slov sklony k alkoholismu. V jeho životě navíc bylo i období, kdy střídal ženy a nedokázal se u žádné z nich usadit. Není na to sice pyšný, ale dnes prý žije jiný život, který je naprosto odlišný.

Společnost nevyhledává, rád žije v soukromí

Pracovní život striktně odděluje od toho soukromého. K tělu si hned tak nikoho nepustí a se svými rolemi to má pramálo společného, ačkoli si jeho fanoušci často myslí opak. Kolegové o něm tvrdí, že je velmi introvertní a zároveň trochu cholerický. Nepřátel se jen tak s někým, a tak se ani příliš často neúčastní žádných, ani oficiálních, společenských akcí. S mnoha svými kolegy se prý i několikrát ošklivě pohádal, proto raději tráví čas sám.

Dokonce podle všeho nevyhledává ani společnost žen. Je spíše na příležitostné známosti, ale dlouhodobé vztahy údajně nejsou nic pro něj. Jedinou ženou, kterou kdy skutečně miloval, je jeho matka, národní divadelní herečka Národního divadla, která už bohužel není na světě. S Květou (†80) ho prý pojil silný vztah. Problémy se socializací má především kvůli tomu, že už spoustu let trpí depresí. Kvůli nim také dodnes navštěvuje svého psychiatra. Před lety mu lékaři diagnostikovali takzvanou monopólární afektivní poruchu. Ta se nedá vyléčit, jen utlumit, proto je docházení k odborníkům celoživotní nutností.

Už nevěděl, jak dál, byl naprosto zoufalý

Rok 2000 byl v jeho životě doposud tím nejtěžším. Médii se rychle rozšířila zpráva, že se pokusil o sebevraždu. To také nakonec sám herec potvrdil. „Šestého června 2000 jsem se skutečně pod vlivem dlouhodobě neléčených depresí rozhodl odejít dobrovolně ze života,“ prohlásil Vašut. Stáhl se z veřejného života a rozhodl se svým problémům čelit. Když už měl to nejhorší za sebou, začal pomáhat jiným lidem bojovat s depresemi. Moc dobře věděl, kam až mohou zajít. V roce 2009 se ale opět podle svých přátel ocitl na samotném dně.

Holdoval alkoholu a rád trávil čas v pražských barech. Nakonec se z nich několikrát vrátil až nad ránem. Marek Vašut se nikdy neoženil. Nemá ani žádného potomka. Sám prý ale není. Podle všeho má partnerku, se kterou už několik let žije, ale o svatbě nechce ani slyšet. Ani v plánu to nemají. Užívá si svobodný život. Někdejší idol žen si neustále pečlivě vybírá, a především se odmítá zavázat.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz