Hlavní obsah
Umění a zábava

Monty Python: Komici, kteří změnili svět. Proslavila je švihlá chůze a reklamace mrtvého papouška

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: By Eduardo Unda-Sanzana from Antofagasta, Chile - CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=73509530

Monty Python a jejich švihlá chůze.

Monty Python nikdo nečekal. Jejich hlavní zbraní byl humor, provokace, konvence a téměř fanatická oddanost absurdní potrhlosti. Měli švihlou chůzi a jeden ženevskou konvencí zakázaný smrtící vtip. I tak dokázala tato parta komiků změnit svět.

Článek

Bude to téměř 100 let, kdy ve vysílání britské BBC vybuchla bomba. Sestrojila ji a odpálila diverzní skupina šesti mladých komiků, která tímto útokem rozmetala tehdejší pojetí a chápání vtipu. Jedním slovem dokázali pobavit i rozčílit zároveň. Jejich humor byl naprosto absurdní, buřičský, doslova destruktivní. Mířili na všechny a všechno, a to zcela bez rozdílu. Ničili zavedené konvence, byli politickou satirou, inteligentní parodií i buranskou zábavou.

Možna jim to tak skvěle fungovalo proto, že tuto skupinu komiků tvořili vysoce inteligentní lidé, kteří se v životě skutečně vyznali. Do této skupiny patřil Graham Chapman, který vystudoval medicínu, dále Eric Idle, který studoval angličtinu. Později se přidal Terry Jones, který miluje medicínu a angličtinu, k němu se přidal Michael Palin, který vystudoval historii a posledním členem byl patolog Terry Gilliam. Všichni měli nadprůměrné IQ a všichni se vyznali ve společenských tématech, které v té době hýbaly světem.

Foto: By Eduardo Unda-Sanzana from Antofagasta, Chile - CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=73509530

Monty Python

Létající cirkus, vtipný zabiják i netaktní humor k lidem

Místo toho, aby nastoupili na seriózní kariéru jako lékaři, právnici, učitelé, doktorandi nebo vědci, rozhodli se svá těžce vydřená povolání zahodit a věnovat se rebelii s humorem. Všichni se společně setkávali již na škole jako členové univerzitních klubů Oxford Revue a Footlights. Později každý z nich začal sbírat autorské i herecké zkušenosti v různých zábavných pořadech. Poprvé se všichni potkali v satirickém televizním pořadu The Frost Report.

Vedení BBC tomuto pořadu nepřikládalo velkou váhu, a tak nikdo nečetl scénáře, které dostali. Rozhodně nikdo nekontroloval, co se bude za několik minut dít. Již první díly pořadu však vyvolaly u konzervativního televizního publika zmatek, pobouření, infarktové stavy, ale také pobavení a radost. Starší generace nechápala, co se to děje, ale mladí rebelové byli nadšení. Dokonce si tuto skupinu komiků zamilovala vyhlášená kapela Beatles, která měla ve světě velké jméno.

Když odešli z televize, založili vlastní pořad

Když skupina později zjistila, že pořad upadá do zapomnění a diváci už nejsou tak nadšení, jako byli na začátku, rozhodli se založit vlastní projekt. Nejprve se prosadili ve filmu Monty Python a Svatý grál, poté se ukázali v projektu Život Briana. Jejich životní styl a humor miloval i vyhlášený fyzik Stephen Hawking. Když komici později zjistili, že už je společná práce nebaví a ničím nenaplňuje, každý si odešel dělat to své. Monty Python však navždy změnili humor stejně jako Beatles hudbu.

Je těžké vybrat, který z jejich skečů je ten nejlepší. Mnohé zlidověly a daly světu často citované hlášky, mezi které patří například Španělskou inkvizici nikdo nečeká až po jejich legendární DRC, DRC ( v originále nudge, nudge). Mezi nejlepšími skeči by určitě neměl chybět ani jejich smrtící vtip, reklamace mrtvého papouška, muž s magnetofonem v nose nebo švihlá chůze, která má dokonce 7. ledna svůj mezinárodní den.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:
Monty Python
Komici

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz