Hlavní obsah
Lidé a společnost

Pierre Brice se proslavil postavou Vinnetoua: O roli neměl vůbec zájem, přemluvila ho až jeho láska

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Foto: Wikimedia Commons / Volná licence

Narodil se jako baron, živil se jako fotomodel a tanečník a stal se nejslavnějším filmovým indiánem všech dob. O tuto roli však zpočátku neměl žádný zájem, protože sláva ho ze začátku spíše unavovala, než posilovala.

Článek

Hodně lidí si o něm myslelo, že byl Němec. Jenže Pierre Louis baron le Bris se narodil ve Francii a do konce života byl tamním patriotem. A taky za svou vlast hrdinně bojoval. Bylo mu devatenáct, když dobrovolně vstoupil do řad francouzského námořnictva. V takzvané Indočínské válce jen o chloupek unikl smrti, když jejich jednotku doslova rozmetal výbuch miny. Když se vyléčil ze všech zranění, vrátil se na frontu jako člen výsadkové jednotky v Alžírské válce.

Pracoval jako model, měl kolem sebe velkou konkurenci

S příchodem míru si musel najít jiné, tentokrát již stálé a civilní zaměstnání. Už tehdy pokukoval po herectví, ale jak s oblibou říkal, mladých pohledných mužů bylo tenkrát ve filmové branži více než dost. A tak to zkusil jinak a jinde, jako fotomodel či tanečník. Jenže se zrovna netopil v penězích, a tak odjel do Španělska a Itálie. Původně proto, aby tu napsal pár úspěšných scénářů, ale osud ho zavedl jinam. Jenže volno bylo jen v dnes již dávno zapomenutých béčkových filmech. A najednou nastal rok 1962, kdy se jako herec zúčastnil Berlínského filmového festivalu. Atraktivní mladý muž s dobrou figurou tenkrát neunikl pozornosti vyhlášeného producenta Horsta Wendlandta. Zrovna takového muže hledal. Potřeboval totiž nutně obsadit roli náčelníka Apačů ve filmové verzi románu Karla Maye - Poklad na stříbrném jezeře. Co by pan baron řekl tomu, kdyby se z něj stal Vinettou?

Nejprve roli nechtěl přijmout, nakonec se stal miláčkem lidí

Francouzského herce tato nabídka upřímně pobavila. V životě o tomto režisérovi neslyšel a westerny neměl rád. Navíc indiáni ve filmech obvykle prohrávají a on nechce být na straně poražených. A hlavní problém byl ten, že neuměl jezdit na koni. Herec byl tou dobou navíc zadaný a řešil další problém, a to, jak to udělat s jeho přítelkyní. Ta pocházela z Jugoslávie, tedy ze země, kde se budou hlavní indiánky natáčet. Proto herec dostal jasnou podmínku. Pokud to pan Brice podepíše, může si vzít k ruce i svou partnerku. Najednou šlo všechno a hrozně rychle. Již po několika dnech se projížděl ve svém milovaném koženém obleku na koni jako opravdický apačský šéf.

Textu sice neměl tolik, kolik by si představoval, ale zase jej na každém kroku provázeli pisálci ze slavného časopisu Bravo, které mělo nad Vinnetouem smluvně zajištěný patronát. V letech 1962-1968 se stal Pierre Brice náčelníkem Apačů hned v jedenácti filmech a stal se idolem celé divácké generace. Když pak po letech naplánovali filmaři náčelníkovu smrt, začaly jim chodit balíky plné výhružných dopisů. Zlobu fanoušků uklidnil až slib, že se připravuje projekt, kam se Vinnetou vrátí. Jenže to se nestalo, protože se herec rozhodl podnikat. Během jednoho večera se herci udělalo zle. Sanitka ho vezla do nemocnice nedaleko Paříže. To bylo večer 5. června 2015. Ráno však 86letý baron nebyl mezi živými.

Zdroje:

https://www.novinky.cz/clanek/kultura-zemrel-legendarni-vinnetou-herec-pierre-brice-304942

https://www.idnes.cz/kultura/film-televize/vinettou-piere-brice.A150606_112927_filmvideo_aha

https://www.databazeknih.cz/zivotopis/pierre-brice-10318

https://www.csfd.cz/tvurce/2058-pierre-brice/biografie/?biography=31882

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz