Hlavní obsah
Lidé a společnost

Ondřej Hejma se v Íránu dostal do vězení. Hrozilo mu bičování a trest smrti, strachu se už nezbavil

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Autor: David Sedlecký – Vlastní dílo, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=59869250

Být dobrodruhem je sice lákavé, bohužel to ale s sebou nese rizika. O tom se na vlastní kůži přesvědčil i Ondřej Hejma který strávil v íránském vězení sice jen dva dny, strachu se však dodnes nezbavil.

Článek

Frontman skupiny Žlutý pes a bývalý porotce pěvecké soutěže SuperStar byl vždy velký dobrodruh. Ondřej Hejma (72) rád poznával všechny kouty světa. Jeden takový výlet se mu však krutě vymstil a nechybělo mnoho a už by se do své vlasti možná ani nevrátil.Tehdy se psala sedmdesátá léta a hudebník se vydal na několik týdnů se starým autostopem do Nepálu, o čemž později napsal i knihu.

Hrozilo mu bičování a trest smrti

Vše vypadalo, že je naprosto v pořádku, ale to jen do chvíle, co se přiblížil na hranice. Na íránských hranicích ale nastalo peklo, které mu nedá spát už do konce života. Tam ho totiž zatkli za nesrovnalosti v dokumentech a kvůli podezření ze špionáže putoval rovnou za mříže. „Bylo to za hluboké totality, tehdy se ještě dalo jet přes Afghánistán. Na to bych si dneska netroufl,“ prozradil hudebník, jak to všechno začalo. „Zabásli mě, že jsem o den přetáhl tranzitní vízum,“ popsal, co se dělo na cestě zpátky do Československa.

A tamní úřady byly nekompromisní, hrozilo mu totiž bičování, v horším případě i trest smrti. K jeho velkému štěstí se ale vše nakonec přece jen vysvětlilo a byl propuštěn. I tak ale za mřížemi strávil nekonečné dva dny plné strachu a zoufalství, o kterých řekl, že by je nepřál ani svému největšímu nepříteli. „Je fakt, že název je trochu zavádějící, z Prahy do Turecka jsme letěli, v Afghánistánu tehdy nebyla auta, takže ani tam se stopovat nedalo, a zpátky jsme jeli lodí,“ dodal dále ve svém vyprávění.

Měl strach, že by se už nikdy nemusel dostat domů

Veliké štěstí měl i o mnoho let později, konkrétně v roce 1996, kdy zrovna pobýval ve Spojených státech. Tehdy prý poprvé vybuchlo nad New Yorkem letadlo. Hejma si dodnes myslí, že šlo o první teroristický útok předtím, než se stala katastrofa, která v roce 2001 otřásla celým světem. Když se tehdy vracel domů, celý let se klepal strachy, aby se mu něco podobného také nepřihodilo.

„Četl jsem životopis Keitha Richardse ze skupiny Rolling Stones, který přežil peklo, a doufal jsem, že mi dá sílu přežít, což jsem přežil,“ svěřil. Jeden čas se ale letecké dopravě vyhýbal jako čert kříži. Touha po cestování ho sice neopustila, dnes už však dává přednost daleko klidnějším a osvědčeným destinacím, a pokud je to jen trochu možné, cestuje raději autem, které mu dává větší svobodu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz