Hlavní obsah
Lidé a společnost

Poslední odsouzená čarodějka Helena Duncan okolí děsila proroctvím. Nikdo jí do osudného dne nevěřil

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Wikimedia Commons - veřejné dílo

Helena Duncan si jako malé děvče vysloužila přezdívku pekelná. Mohla za to její schopnost mluvit se zemřelými lidmi. Od té doby své okolí zahrnovala jedním proroctvím za druhým, kterému však do osudného dne nikdo nevěřil.

Článek

Během druhé světové války se na londýnské ulici velmi často srocovaly davy lidí, kteří se chtěli dozvědět aktuální zprávy a dění na bitevním poli. Tlačili se k budově Hlavního trestního soudu, a to jen proto, aby mžikem zahlédli ženu, kterou 23. března 1944 soudili za čarodějnictví. Tou ženou byla Helena Duncan, která se označovala za věštkyni. Když se Helena jednoho dne pustila do věštění, svou předpovědí budoucnosti vystrašila britskou vládu natolik, že se stala poslední odsouzenou čarodějnicí v zemi. Nikdo jejím předpovědím nevěřil, ale vše se změnilo osudného dne, který Helena předpověděla.

Helena Duncan se narodila jako Helena MacFarlane v malém skotském městečku Callander v roce 1897. Její dětství nebylo vůbec klidné a nevyrůstala jako běžné děti tehdejší doby. Když jí bylo přibližně pět let, její okolí ji označilo za pekelnou. Helena totiž všem tvrdila, že vidí duchy a může s nimi pravidelně komunikovat. Zatímco se jako dítě ocitla na kraji společnosti kvůli svým schopnostem, v dospělosti se tímto uměním dostala až na vrchol. Vydělala si spoustu peněz a obraceli se na ni lidé ze širokého okolí.

Helena Duncan své okolí zahrnula proroctvím

Začala se proto živit jako médium, a protože téměř každý Brit tehdy kvůli první světové válce ztratil nějakou blízkou osobu, rozhodně neměla o práci žádnou nouzi. Její seance se odehrávaly ve tmě, nasvícené jen tlumeným světlem, v němž Helena se svými klienty vstupovala do transu a pokusila se spojit s jejich zesnulými blízkými. Před jejich očima poté začne proudit ektoplazma, bílá průzračná substance, která se začala formovat do tvaru člověka. Jenže tomu někteří nemohli uvěřit a označili ji za podvodnici.

Jak se její sláva začala mezi širokou veřejností šířit, čím dál více lidí ji začne kritizovat. Mezi kritiky byl i významný britský výzkumník Harry Price. Ten však nestihl svou studii dokončit a svět se ocitl ve druhé světové válce. A právě tehdy Helena údajně měla sama sebe odsoudit k vězení. Dne 24. března 1941 jí totiž duše mrtvého vojáka měla prozradit detaily o potopení britské válečné lodi. V té době si však byli všichni jistí, že lže a své tvrzení si vymyslela. Jenže krátce poté, co Helena ukončila svou seanci, se k náčelníkovi dostala tajná zpráva o potopení lodi H.M.S. Nikdo nemohl pochopit, jak se to Helena mohla dozvědět dříve než ti, kteří měli kompetence sdělovat tyto informace.

Nikdo ji do osudného dne nevěřil, nazvali ji čarodějkou

Tím to ale nekončí a podobnou předpověď Helena vyslala do světa v listopadu téhož roku. V té době prozradila, že se potopila britská námořní loď H.M.S. Barham. Britská vláda o něm však veřejnost nechtěla informovat, a to minimálně do doby, než vyjde najevo, jak se to Helena dozvěděla. Nakonec byla Helena obviněna z atentátu a označena za špionku. Policie ji sledovala několik let a stále hledala důkazy o tom, že by pracovala s Němci. Nic takového se jim nepodařilo zjistit, ale stále z ní měli strach.

Proto jí také v březnu roku 1944 zatkli a obvinili z čarodějnictví. Je tak poslední osobou obviněnou z čarodějnictví, což její slávu však posílilo. Nikdo jim nevěřil a všichni byli na straně tehdy padesátileté ženy z malého městečka. Helena byla o necelý rok později propuštěna z vězení a vláda ji poprosila, aby znovu obnovila své seance. Ona však tomuto přání nevyhověla, ale tajně se rozhodla, že bude lidem pomáhat spojit se s jejich blízkými. Při jedné takové seanci však zemřela, a to poté, co se jí do těla náhle prudce vrátila ektoplazma. Dodnes její schopnosti neumí nikdo vysvětlit.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz