Hlavní obsah
Rodina a děti

S dětmi do kočičí kavárny nesmíme. Podle obsluhy jsou nevychované a zlé

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay/Public domain

Nerada se vyjadřuji k veřejným tématům ani k tomu, co se mě osobně nedotýká. Ale sama si umím představit, jak se někteří musí cítit, když jsou ve společnosti diskriminovaní. A to se teď děje v nejmenované kavárně, kam děti nechtějí pouštět.

Článek

Miluji posezení v kavárnách, kde si s přáteli dáme dobrou kávu, zákusek a dort. V posledních letech se stává velkým hitem takzvaná kočičí kavárna, kam můžeme přijít a společnost u kávy nám dělá několik kočiček. Tento koncept je velmi rozšířený po celé České republice a postupně se rozšiřuje do různých koutů země. Bohužel jsem se včera na internetu setkala s příspěvkem, který omezuje maminky s dětmi, aby nechodily do nejmenované kočičí kavárny, kde děti údajně nechtějí. Bohužel tento příspěvek mě natolik pobouřil, že jsem se rozhodla na toto téma veřejně vyjádřit. A proč? Protože si myslím, že není správné omezovat matky s dětmi, aby chodily do kavárny.

Děti do kavárny nesmí

„Chceme apelovat na to, ať si rodiče hlídají své děti. Naše kavárna není dětské hřiště a není vůbec vhodná pro malé děti. Pokud jste si jisti, že vaše dítě takovou kavárnu nezvládne, raději odložte návštěvu na jindy. Prosím, zodpovědně zvažte, zda Vaše dítě zvládne návštěvu kočičí kavárny a bude dodržovat naše pravidla. Pokud dítě sami neponaučíte, uděláme to my a důrazně. Nikomu zde nevzniká právo kočičky hladit, pokud si o to sama kočička neřekne. Pokud se tohle bude neustále dít, budeme nuceni dětem zakázat vstup, minimálně těm nejmenším. Děkujeme za pochopení,“ stálo v příspěvku, ve kterém se následně ještě diskutovalo o tom, že děti jsou nevychované a neměly by vůbec na taková místa chodit.

Foto: Blogerka Terka/ pořízení screenshotu

Pravidla, která byla kavárnou zveřejněna.

Osobně se domnívám, že pokud rodič chce dítě socializovat na vztah ke zvířatům, jsou takové kavárny skvělé místo k tomu, jak ho naučit pokoru, lásku a vztah. Ne každý z nás má totiž možnost mít doma své vlastní zvířátko. A ten kdo ho má, má dítě socializované a vychované, ale stejně je v takové kavárně neustále omezován. Jsem překvapena tím, že ve 21. století je někdo schopen omezovat děti, že někam nesmí chodit. Ale realita je taková, že se dnes budeme muset doprošovat i o vstup do obchodu a kavárny. Proč například existují kavárny s dětským koutkem? Protože i my maminky občas potřebujeme něco vyřešit nebo se s někým potkat a není lepšího místa, než klidného posezení v kavárně.

Sama jsem omezování zažila

Podobné omezování jsem v jisté kočičí kavárně zažila i já sama. Přibližně před měsícem jsem poprvé zašla do kavárny. Jakožto milovnice zvířat, která má doma koně, kočku a dva psy, bych si o sobě dovolila tvrdit, že vím, jak se ke zvířatům mám chovat. Na kávu jsem vzala svou maminku, ale hned při vstupu do kavárny na nás obsluha chrlila nesmyslná pravidla. Nestihly jsme si s mamkou ještě ani odložit kabát a už jsme poslouchaly, že kočičky nesmíme hladit, nesmíme je chovat, nesmíme za nimi chodit, nesmíme se jich dotýkat a nesmíme je rušit. Přemýšlela jsem, zda opravdu dobře slyším nebo zda to nemluví jen zaseklá gramofonová deska. Byla to obsluha, která nás nenechala ani usadit a hned nás poučovala. Proto jsme se také zvedly a odešly.

Upřímně, pokud si chcete vychutnat dobrou kávu, nechcete poslouchat nesmyslná pravidla. A to se tady bohužel stalo. Když jsme následně s mamkou a babičkou jely do kočičí kavárny v jiném městě, přístup obsluhy byl zcela jiný. Děti nevadí, jen musí rodiče dávat pozor, aby neubližovaly kočičkám. Kočky si smíte pohladit, ale respektujte jejich potřeby. Příjemné prostředí, skvělý personál a žádná šikana ze strany obsluhy. Bohužel mě mrzí, že se i dnes setkáváme s tím, že vás někdo dokáže omezovat. Není dávno, co byla pandemie covidu a restaurace byly zavřené. Tehdy všichni jen naříkali, že nemají tržby a přicházejí o své podniky. Když ale mají možnost mít otevřeno, tak nás zase omezují.

Zákon jasně říká NE

Jak říká zákon České republiky, nelze vyloučit návštěvníky z kavárny nebo jiného zařízení, pokud se nejedná o závažné důvody bránící správnému chodu zařízení. Podle zákonů je vyloučení návštěvníků na základě věku diskriminační jednání. Vyloučit můžeme pouze kočárky, a to s ohledem na technické a bezpečnostní podmínky podniku. Je tedy zcela jasné, že se provozovatelé nemohou ze dne na den rozhodnout a zakázat dětem vstup. „Obecný zákaz vstupu dětí do provozovny restaurace, který není založen na objektivních a rozumných důvodech a odůvodněn legitimním cílem, představuje diskriminaci ve smyslu zákona o ochraně spotřebitele,“ říkají na tento problém právníci, kteří se domnívají, že takové jednání je diskriminační. Osobně si tedy myslím, že pokud provozovatel chce mít vlastní kavárnu, obchod nebo jiné zařízení, musí počítat s tím, že do jeho provozovny přijde maminka se svým dítětem a bude si chtít v klidu nakupovat.

Zdroje: Instagram

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz