Hlavní obsah
Lidé a společnost

Soví muž dokázal hlavu otočit o 180 stupňů. Stal se atrakcí v cirkusu a vydělal si tím miliony

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wikimedia Commons/Public domain

Martin Laurello se do podvědomí veřejnosti dostal pod přezdívkou lidská sova. Přibližně ve 30. letech 20. století šokoval svět schopností otočit hlavu dozadu. Stal se atrakcí v cirkusu a vydělal si tím miliony. Soukromý život měl pořádně pohnutý.

Článek

Martin Joe Laurello alias Soví muž se do podvědomí veřejnosti dostal v polovině 20. století, kdy světu předvedl své nadpřirozené schopnosti. To, jak to dokázal, není dodnes známo. Někteří se domnívají, že se jednalo o pouhé kouzla, druzí si o něm mysleli, že je prokletý. Narodil se v roce 1885 a se svou rodinou se na přelomu století dostal do Spojených států, kde si všichni chtěli splnit svůj sen. Jeho rodina si přála pro své děti zajistit dobrou budoucnost a lepší životní úroveň.

Pocházel z německého Norimberku a krátce poté, co se ve Spojených státech zabydleli, si změnil své jméno na Martin Emmerling, které dle jeho slov znělo více anglicky a mohl díky němu snáze zapadnout mezi ostatní lidi. Když se dostal do pubertálního věku, rodiče ho poslali vydělávat peníze. Sami totiž nebyli schopni zajistit peníze na obživu celé rodiny. A tak se chlapec začal potulovat po městě a přemýšlet, jak vydělat potřebné peníze.

Začal pracovat v cirkusu

Když chodil po městě a přemýšlel, co by mohl dělat, narazil na leták, ve kterém se psalo, že se shání pomocná síla do cirkusu. Protože byl šikovný a nadaný, rázem ho přijali jako akrobata. Dostal práci a stálý plat. Akrobaté, mezi které Martin Laurello jednoznačně patřil, si vydělávali na živobytí tím, že doslova šokovali publikum svými neobvyklými dovednostmi. Vedle tradičních cirkusových atrakcí, mezi které patřila například drezúra divokých zvířat nebo akrobatické vystoupení, se čím dál více stávaly populárními takzvané Sideshow představení.

Tato vedlejší show obvykle prezentovala lidi s různými fyzickými zvláštnostmi a neobvyklými schopnostmi. Tím se postupně Martin inspiroval a přemýšlel, jak by mohl pro svou rodinu zajistit ještě větší množství peněz. Problém byl v tom, že Martin na rozdíl od ostatních umělců ničím nevybočoval a byl vcelku normální chlapec, běžného vzhledu, malého vzrůstu a tmavé pleti. Proto chvíli vedení cirkusu přemýšlelo, jak by tohoto chlapce mohli obsadit. Jenže, to jen do osudného dne, kdy se Martin rozhodl ukázat svůj trik.

Soví muž nebo Lidská sova

Martin si po tomto kousku vysloužil od svých kolegů přezdívku Lidská sova a všichni chtěli vědět, jak svůj trik dokázal předvést. Martin Laurello strávil tři roky svého života intenzivním tréninkem, aby dokázal otočit svou hlavu o více než 120 stupňů. Každý další centimetr, o který se mu podařilo hlavu otočit, byl pro něj zdrojem velkého nadšení a příjmu. Po jeho vystoupeních se o něj začaly projevovat velký zájem i ostatní cirkusy.

Svůj unikátní talent poprvé představil veřejnosti v cirkusové show v Dreamlandu na Coney Islandu. V tomto přímořském zábavním parku si Laurello vybudoval svou reputaci a získal přezdívku lidská sova. Během svého celoživotního vystupování si dokázal vydělat miliony a stal se nejzajímavějším mužem světa. Posléze začal vystupovat po všech amerických cirkusech a byl doslova na roztrhání.

Oženil se a byl zatčen na jevišti

Martin Laurello se během svého života dvakrát oženil. Jeho první ženou stala Laura Prechtová, s níž měl syna Alexandra. Po několika letech vztahu se rozvedli a Laurello se znovu oženil. Toto manželství však nemělo dlouhého trvání. Se svou druhou manželkou Emilií Wittlovou měl Laurello dva syny. Jeho největší životní prohrou byla ztráta kariéry, kdy ho policie zatkla za sympatie k nacismu.

Po první světové válce opustil svou ekonomicky zdevastovanou vlast a někteří se domnívali, že vnímal Adolfa Hitlera jako nadějný signál budoucnosti. Tato sympatie k nacistickému režimu byla později kritizována, jak naznačuje i samotný výrok jeho bývalé kolegyně Percilly Bejano, která ho označila za nacistu, který kazil svět.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz