Hlavní obsah
Aktuální dění

Učitelé znovu stávkují a děti si berou jako rukojmí: Naruší to výuku a zkomplikuje život rodičům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay/Public domain

Další stávka nás zřejmě čeká 27. listopadu a děti kvůli tomu nepůjdou do školy. Učitelé si totiž zase stěžují, že mají málo peněz.

Článek

Posledních několik měsíců se neustále řeší téma učitelé a jejich platy. Učitelé si neustále stěžují na to, že mají málo peněz. Proto také pořád stávkují a požadují zvýšení svých platů. Přitom průměrná čistá mzda učitele je přibližně 37 636 Kč. Kdo má tolik peněz? To už raději neřeknou.

Mají více volna než běžní zaměstnanci

Pokud pominu to, kolik učitelé měsíčně berou peněz, ráda bych upozornila na to, kolik také mají volna. Každý víkend, státní svátek, ale také prázdniny jsou doma. A to placené, takže nepřijdou zkrátka. V podstatě učitelé nejen v mateřských, ale i na základních, středních a vysokých školách mají tolik volna, o kterém by si běžný zaměstnanec mohl nechat jen zdát.

Zaměstnanci v jiné práci totiž mají převážně 20 dnů dovolené, někde 25 dnů a jsou za to rádi. S touto dovolenou tak musí rozumně nakládat a přemýšlet, kdy si jí vyberou, aby jim případně nějaký den volna zůstal i na Vánoce. To učitelé řešit nemusí, protože ti jsou doma od 22. prosince. Navíc takovou mzdu, jakou pobírá učitel, nemá ani běžný zaměstnanec, který musí pracovat osm či dvanáct hodin denně, včetně víkendů a státních svátků. Proč si tedy stěžují?

Jestli mají málo peněz, mohou dělat něco jiného

Pokud si tedy učitelé stěžují, že mají málo peněz, měli by si vyzkoušet jiná zaměstnání, kde jim možná bude lépe. Kromě toho, že nejspíše dostanou pěkné peníze, budou v práci téměř každý den, několik hodin v kuse. Žádné prázdniny mít nebudou a budou se muset smířit s realitou, že v sobotu v 7 ráno vstávají do práce. To je totiž realita běžného zaměstnance, který nemůže být doma, když má jeho dítě prázdniny. Pročetla jsem i diskuze na internetu, kde se lidé tímto tématem zabývají.

A právě v těchto diskuzích mnoho učitelů přiznalo, že jejich měsíční plat je přibližně 35 tisíc korun měsíčně. Ale to je podle nich málo. Myslím si, že pokud by učitelé měli pracovat za 20 tisíc hrubého, jako pracuje moje kamarádka soudní zapisovatelka na Okresním soudu, asi by se divili, co to je opravdu směšná mzda. Navíc kamarádka musí denně odbavit téměř 200 spisů, odeslat několik dopisů a dávat pozor, aby nezapomněla na nějakou lhůtu, čímž by mohla zmařit soudní jednání.

Zase se bude stávkovat

Bohužel učitelé neustále řeší své platy a k tomu jako rukojmí využívají děti. Učitelé si vůbec neuvědomují, že svými stávkami a neustálými protesty omezují především žáky, kterým berou výuku. Nyní se rozhodli stávkovat 27. listopadu a mnoho škol zůstane znovu uzavřených. Jak k tomu přijdou rodiče, jejichž děti zůstanou doma a oni pro své ratolesti nemají zajištěné hlídání? Učitelé opravdu koukají jen na sebe a kvalita výuky pro ně není podstatná.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz