Hlavní obsah
Názory a úvahy

Prodloužený víkend si učitelé zajistili další stávkou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Foto: Pixabay/Public domain

Učitelé se rozhodli na konci listopadu znovu stávkovat. Jde však o stávku za dobro, nebo je to pouhý záměr, jak si prodloužit víkend?

Článek

Učitelé budou znovu 27. listopadu stávkovat. Tentokrát to bude pondělí. Proto se zamýšlím nad tím, zda je opravdu jejich stávka bojem za vyšší platy a spravedlnost, nebo se tímto krokem rozhodli prodloužit si víkend, což by některým z nich pomohlo při pečení cukroví. Jak totiž přiznala moje kamarádka učitelka, které se stávka týká, v pondělí bude doma a volný den využije jako přípravu na Vánoce.

Děti jako rukojmí?

Nedávno jsem viděla na internetu článek, na který musím zareagovat. Učitelé si prý během stávkování berou děti jako rukojmí. Takto bych to nenazvala, ale je pravda, že svou stávkou, která je podle mě naprosto nesmyslná a vypočítavá, zkomplikují život tisícům rodičů, na které nikdo z vyučujících ohled nebere. Oni sice zůstanou zcela bez starostí doma, o své děti se postarají a budou je mít zajištěné, ale rodiče, jejichž děti budou muset kvůli stávce zůstat doma, to odnesou nejvíce. Ti si budou muset v práci vzít dovolenou, případně náhradní volno, aby svou ratolest zajistili. Jenže když si vezmou den dovolené, bude jim chybět na Vánoce. Učitelům však nic chybět nebude a vánoční prázdniny si budou v klidu užívat od 22. prosince. Je to vůči jiným zaměstnaným lidem opravdu nespravedlivé.

Dále bych chtěla zareagovat na to, jak se v jedné diskuzi rozčilovala jistá paní učitelka, která doslovně napsala: „Máme 40 dní dovolenou, kterou si musíme vybrat v létě, takže na levnější dovolenou jet nemůžete, protože prostě neskončil školní rok. Neustále se dále vzděláváme, musíme držet krok s dobou. Neexistuje, že si jen odučíte a jdete.“ Zajímalo by mě, na co si tato paní stěžuje. V létě si vybere dovolenou a na tu může jet vždy, když jsou ve škole prázdniny. A tak to dělá většina učitelů. Tohle běžný zaměstnanec udělat nemůže. Kdyby má kamarádka neučila, nevěděla bych, jak to chodí. Sama mi přiznala, že považuje za velký benefit své práce to volno, které má. Sama má dvě děti, takže každé prázdniny je s nimi doma, případně jedou na dovolenou a tím pádem nemusí řešit hlídání. Běžný zaměstnanec se každých prázdnin děsí a přemýšlí, jaké aktivity pro své děti bude muset zajistit po tu dobu, co je ve svém zaměstnání.

Stávka se dotýká ostatních zaměstnanců školy

Bohužel to, že stávkují učitelé a dostanou za to svůj standardní denní plat, se netýká kuchařek a uklízeček, které ve školách pracují. Na tyto lidi se zapomíná a nikdo ze stávkujících si neuvědomuje, že díky tomuto protestu zůstanou doma zadarmo. Mnoho z nich je totiž zaměstnáno na dohody a jejich mzda se počítá z odpracovaných hodin. Pokud zůstanou doma, bohužel jim ty peníze nikdo nedá.

Osobně si myslím, že když učitelé mají plno peněz na stávky, měly by je raději přerozdělit a dát těm, kteří jsou v tom zcela nevinně, ale nejvíce na tom tratí. V závěru bychom tento článek mohli shrnout tím, že učitelé si neustále na něco stěžují, ale volna mají více než my, běžní zaměstnanci, kteří máme 20 dnů dovolené. Tyto dny si bedlivě šetříme na letní dovolenou a vánoční svátky. Nás totiž za plný plat nikdo doma na Vánoce nenechá. Pokud má naše dítě prázdniny, také to nikoho nezajímá. Naopak učitelům tyto starosti odpadají, ale stále si stěžují.

Zdroje: Autorský text

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz