Hlavní obsah
Cestování

Achensee: když se tyrkysová voda potká s majestátními Alpami

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Jezero Achensee

Rakouská jezera jsou fenoménem a míří za nimi tisíce turistů i z Česka. Jezero Achensee je však i mezi nimi opravdu výjimečné.

Článek

Kde hledat Achensee

Jezero Achensee je chloubou rakouského Tyrolska a na mapě byste jej našli kousek od hranic s Německem a necelých 100 km jižně od Mnichova. Jakožto největší jezero v Tyrolsku, získalo Achensee přezdívku „Tyrolské moře“. Své návštěvníky dokáže uchvátit již na první pohled.

Nad nádherně tyrkysovou vodou se vypínají kopce pohoří Rofan coby součást východních Alp. Jezero samotné se nachází v nadmořské výšce 929 m n. m. Dlouhé je 9 km, široké až 1,3 km a jeho maximální hloubka činí úctyhodných 133 metrů. Voda je v jezeře křišťálově čistá, ale i přesto, že se jedná o ledovcové jezero je vněm koupání v letních měsících poměrně příjemné.

Jezero Achensee a jeho okolí jsou vyhledávanou destinací pro trávení dovolené či prodloužených víkendů. Možností toho, co tady dělat, je totiž opravdu hodně: koupání v jezeře, horké túry, cyklistické výlety, nebo provozování snad všech myslitelných sportů, to vše nabízí Achensee.

Pobyt u vody

V létě se teplota vody v jezeře pohybuje mezi 19 až 22 stupni Celsia. Koupání v něm je proto vhodné prakticky pro každého, voda je navíc dokonale průzračná a na březích jezera najdete celou řadu pláží s lehátky i možnostmi občerstvení. Takto vybavené pláže se samozřejmě soustředí především do okolí vesnic ležících na březích jezera jako je Pertisau nebo Maurach. V nich si také můžete vypůjčit loďku a vydat se na průzkum jezera. Po jezeře jezdí také velká výletní loď. I z její paluby se vám naskytne úchvatný pohled na okolní kopce.

Foto: Pixabay

Úchvatné jezero Achensee

Procházka kolem jezera

V Rakousku nebývá výjimkou, že je přístup na zajímavá místa jako jsou břehy jezer často omezen z důvodu soukromého vlastnictví pozemku. V Achensee není tento problém relevantní a prakticky celé lze obejít po rovné a upravené stezce. Po cestě budete potkávat příjemné malé pláže, krásná posezení či občerstvení.

Pohoří Rofan

Jezero je ze všech stran obklopeno majestátními kopci, které lákají k nějaké té túře. Nejlepším způsobem je využít kabinkovou lanovku, která vás z obce Maurach doveze až k vrcholu Gschollkopf s výškou 2039 m.n.m. Tam se můžete vydat na cestu několika stezkami, kterými je oblast na hřebenech kopců protkaná. Stejně tak si můžete sejít zpět dolů k Achensee.

Vodopád Dalfazer

Pokud máte štěstí a nacházíte se u Achensee v době, kdy je vodopád Dalfazer zavodněný určitě si jej nenechte ujít. Dostanete se k němu nenáročnou, asi 35 minut trvající procházkou z obce Maurach. Je však třeba počítat s tím, že v létě bývá většinou vyschlý a dostatek vody je v něm především na jaře v době jarního tání.

Co dalšího je u Achensee k vidění

Aktivit je u Achensee mnohem více. O cyklistice už řeč byla, ale projet se můžete také výletním vláčkem po místní ozubnicové trati. Celková délka turistické trati je 6,8 km. Pod Achensee to nebudete mít daleko ani do Innsbrucku, kde si můžete projít jeho historické centrum. Vyhlídky na dokonalá panorámata jsou zde prakticky všude.

Foto: Pixabay

Jezero Achensee: „Tyrolské moře“

Tip na úsporu

Pro delší pobyty se rozhodně vyplatí pořídit si tzv. Achensee Holiday Card díky níž budete mít možnost neomezeného využívání místních lanovek, zmíněné ozubnicové železnice i plavby lodí po jezeře. Pro dospělé stojí karta 94 euro, pro děti polovinu.

K Achensee se z Prahy dostanete za nějakých 5,5 hodiny a ani z jiných českých měst to sem není daleko. Pokud tedy hledáte typ na zajímavou dovolenkovou destinaci rozhodně vezměte v potaz i Achensee.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz