Hlavní obsah
Cestování

Bavlněný hrad Pamukkale: místo, jenž vám vyrazí dech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Pamukkale: Bavlněný hrad

Terasovitě poskládaná jezírka s fantasticky průzračnou vodou uchvátí na první pohled snad úplně každého. Překrásná scenérie, kterou stvořila sama příroda je jasným důkazem toho, jak umí být mocná.

Článek

Co je Pamukkale?

Jedinečný přírodní úkaz ležící ve vnitrozemí Turecka na půli cesty mezi známými města Izmir a Antalya, to jsou přírodní termální prameny, které se na tomto místě přelévají přes okraje malých jezírek až do hloubky 200 metrů. Na první pohled působí jako jemně nadýchané obláčky, z nichž odkapává pomalým tempem minerální voda o teplotě přibližně 35 stupňů. Žasnout nad touto skutečnou krásou mohou i ti, kdo vodním radovánkám příliš neholdují. Tohle je totiž něco úplně jiného.

Nejhojněji navštěvovaná památka Turecka, jenž je zapsaná i na seznamu světového přírodního dědictví UNESCO, uchvátí ročně několik milionů turistů. Bílé vápence s průzračně tyrkysovou vodou jsou pastvou pro oči všech kolemjdoucích. Koupat se v těchto jedinečných jezírkách v jihozápadní části Turecka ale smět nebudete. Koupání je zde již několik let zakázáno. Vápencovité prameny zde stékají již dobrých 14 000 let a chceme, aby ještě nějaký čas vydržely. Vykoupat se můžete pouze v uměle vytvořeném jezírku, kde teplota dosahuje až 40 stupňů.

Foto: Pixabay

Pamukkale: turecká přírodní nádhera

Na jednotlivých trasách se pohybujte vždy jen bosí, lidská stopa by se v tomto jedinečném místě měla objevovat co nejméně. Boty jednotlivé kusy vápence ničí a časem by se mohly začít drolit, proto je chůze bez bot v této oblasti tolik důležitá. Vápenná voda, v níž se budete procházet bez bot prospěje navíc i vašemu zdraví. Je dobrá na astma, kožní onemocnění, ale i na revmatismus.

Jak vůbec bílé obláčky vznikají?

Na povrch se díky teplé termální vodě dostává uhličitan vápenatý, který když se smísí spolu se vzduchem, po nějakém čase oxiduje. Kysličník uhličitý, jenž se během přírodního procesu uvolňuje spolu s uhličitanem vápenatým, pak tvoří bílé, kaskádovitě zdobené vrstvy, které na první pohled zdáli připomínají zasněženou krajinu.

Legenda o Kleopatře

Nad Pamukkale se nachází pozůstatky Apollonova chrámu, který se kdysi po zemětřesení zřítil. Podepřen byl tzv. dórskými sloupy, které zůstaly po zřícení chrámu na tomto místě jako památka. Chrám s bohatě zdobenou střechou kdysi obdivovala i známá Kleopatra. Ta se údajně v místních lázních zamilovala do Marka Antonia a spolu zde měli i společné zásnuby.

Foto: Pixabay

Pamukkale

Jak se dostanete do Pamukkale

Dostat se sem můžete snadno, a to buď výletním autobusem spolu s delegáty, nebo půjčeným autem po vlastní ose. Nechybí ale ani spojení s hromadnou dopravou. Vynechat přírodní krásu Pamukkale by byl v Turecku opravdu velký hřích. Nenechte si tuto krásu ujít a vypravte se v létě do termálních lázní, určitě nebude litovat.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz