Článek
Sýr z mateřského mléka
Šéfkuchař Daniel Angerer je sice Rakušan, svoji restauraci ale provozuje v New Yorku, dokonce přímo na Manhattanu. V roce 2010 byl považován za špičkového profesionála ve svém oboru. Skutečnou celosvětovou proslulost mu ale přinesl nápad, který dostal právě ve zmíněném roce 2010.
Angererova manželka Lori Mason v tu dobu kojila jejich potomka a mléka měla na rozdávání. Daniel se proto rozhodl pro experiment. Z přebytků mateřského mléka, kterého měli doma plný mrazák, se rozhodl vyrobit sýr. S výsledkem se následně pochlubil na internetu.
Tak trochu tímto považoval celou kuriózní epizodu za uzavřenou. Návštěvníci jeho restaurace ho začali žádat, zda by nemohli tento sýr ochutnat. Daniel Angerer se proto rozhodl jim vyhovět a vyrobil dvě větší várky sýra z mateřského mléka. Podával je potom s fíky a maďarským pepřem. Sýr samotný měl ale pokaždé trochu jinou chuť podle toho, co jeho manželka právě konzumovala. Jedna várka tak byla trochu sladkoslaná, druhá lehce kořeněná.
Problémy sýra z mateřského mléka
Angerer prodával hostům své restaurace kostičku sýra v ceně dvacet dolarů jako kuriozitu, dlouho mu to ale nevydrželo. Ozvaly se totiž úřady, podle nichž produkty z lidského mléka nemohly být prodávány veřejnosti. Důvody jsou vcelku logické. V případě, že mléko neprošlo pasterizací, může obsahovat jak škodlivé bakterie, tak viry typu HIV nebo hepatitidy A i B.
Tím, že něco takového zkusil Angerer každopádně rozvířil vášnivou debatu o tom, zda je v pořádku připravovat potraviny z lidského mléka či nikoliv. Radost z toho měli ochránci zvířat z organizace PETA, kteří shodou okolností nedlouho předtím něco takového navrhovali velkému výrobci zmrzliny Ben and Jerry´s. Objevila se ale i řada hlasů, které to kritizovaly. Jde především o to, že ženská prsa jsou stále vnímána jako sexuální znak spíše než výrobna dětské výživy.
Nápad se ale čas od času znovu vynoří, koneckonců ani Angerer nebyl úplně první. V Londýně již o rok předtím nabízel sýr z lidského mléka mexický umělec Raul Ortega Ayala a nápad se dočasně ujal i v některých restauracích v Nizozemsku, nebo ve Švýcarsku. Zkrátka a dobře, pokud rádi cestujete za výjimečnou gastronomií, měli byste se mít na pozoru, a až se naskytne další podobná příležitost, neváhejte ji využít.
Recept na sýr z lidského mléka podle Daniela Angerera
Pokud byste si náhodou chtěli tento speciální sýr vyrobit doma, šéfkuchař Angerer vám k tomu připravil návod. Potřebovat budete čtyři šálky lidského mléka a stejné množství mléka jiného. K tomu si připravte půl polévkové lžíce jogurtu s živou kulturou, lžičku soli a špetku syřidla. Osm hodin nechte pracovat živé kultury z jogurtu a poté začněte zvyšovat teplotu podle toho, jaký typ sýra chcete získat. Pro tvrdý sýr je ideálních 38°C. Poté již jen sceďte syrovátku a sýr upravte do požadovaného tvaru, respektive jej vložte do vhodné nádoby. Nakonec jej pak usušte.