Hlavní obsah
Cestování

Hévíz: odskočte si od Balatonu k největšímu léčivému jezeru na světě

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Jezero Hévíz je unikátní hned v několika ohledech

Jezero Balaton opět láká řadu českých turistů, kteří u něj rádi tráví svoji letní dovolenou. Jen 20 km od něj leží ale ještě jedna jedinečná vodní plocha, termální jezero Hévíz s termálními lázněmi.

Článek

Kde hledat Hévíz

Maďarsko je známé pro své rozvinuté lázeňství. Běžné podobě maďarských lázní se ale termální jezero Hévíz naprosto vymyká. Jedná se totiž o jezero přírodního původu, které je navíc vůbec největším přírodním termálním jezerem na světě. Jak již bylo v úvodu naznačeno, najdete jej, co by kamenem dohodil od Balatonu, konkrétně od jeho západního břehu. Při hledání vám pomůže i fakt, že jezero leží u stejnojmenného městečka.

Parametry jezera Hévíz

Rozloha vodní plochy jezera Hévíz činí 44 000 metrů čtverečních a jeho maximální hloubka dosahuje až 38 metrů. I když se jezero nachází v prostoru stejnojmenného města, je ve skutečnosti obklopeno lesem. Tento fakt nemá jen estetický význam, ale napomáhá vytváření unikátního mikroklimatu.

Do jezera přitékají dva prameny. Jeden má teplotu 41 stupňů Celsia, druhý 26 stupňů Celsia. V jezeře se oba prameny mísí a voda zde tak má teplotu okolo 34 stupňů Celsia v létě, v zimě si návštěvníci musí vystačit s teplou okolo 27 stupňů Celsia. Jinými slovy, v tomhle jezeře se můžete koupat celoročně.

Léčebné účinky vody a bahna

Voda v jezeře je velmi bohatá na kationty i anionty. Voda je bohatá na draslík, sodík, hořčík, i vápník. Z aniontů je to potom chlor, fluor, jód, nebo síra. Léčivým účinkům přidává i radon. Voda v Hévízu je díky němu lehce radioaktivní. Koupání v termálním jezeře Hévíz má blahodárné účinky na nejrůznější kožní problémy, gynekologická onemocnění, ale i na nemoci pohybového ústrojí či potíže spojené s revmatem.

Léčivé složky vody jsou vázány také v bahně, které je na dně jezera. I to má posléze léčivé účinky. Nejde však jen o koupání v jezeře, v druhé polovině 60 let minulého století zde byly vybudovány lázně využívající vodu i bahno z jezera Hévíz.

Foto: Pixabay

Krásné prostředí jezera Hévíz

Termální lázně Hévíz

V interiéru lázeňských budov najdete několik bazénů i vybavení a prostory pro nejrůznější procedury. Jejich seznam zahrnuje bahenní zábaly, masáže, elektroterapii, kryoterapii, koupel ve vířivkách a další vodní masáže apod. K dispozici je samozřejmě i konzultace s lékařem.

Závěr

Lázně Hévíz s jedinečným termálním jezerem jsou pro Čechy bez problémů dostupné a byla by škoda je nenavštívit. Na atraktivitě jim navíc přidává blízkost oblíbeného Balatonu. Až budete dostatečně vykoupaní a všechny procedury budou za vámi, vydejte se třeba na farmářské trhy v Hévízu, nebo k zámku Keszthely.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz