Hlavní obsah
Cestování

Italské Grado: místo, kde se lázně potkávají s přímořským letoviskem

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Na plážích na ostrově Grado se přenesete do dob starého mocnářství

V 19. století bylo v Čelákovicích otevřené koupaliště, které neslo název České Grado. Nešlo o náhodu. Již tenkrát mělo jméno Grado velkou váhu. To pravé ale není v Čelákovicích, nýbrž v Itálii.

Článek

Kde hledat to pravé Grado

Pod jménem Grado se ukrývá historické italské město ležící na ostrově ve stejnojmenné laguně u severovýchodního pobřeží Jaderského moře. V historii bývaly doby, kdy bylo Grado významnějším městem než nedaleké Benátky. To již dnes asi neplatí, přesto ale tohle místo rozhodně stojí za pozornost.

Grado je městem, které je současně klasickým přímořským letoviskem, ale také městem lázeňským. Blahodárné účinky zdejšího mikroklimatu či čisté mořské vody si uvědomovali již staří Řekové a oblíbil si je také císař František Josef I.

Foto: Pixabay

Grado bylo kdysi významnější než Benátky

Pláže ostrova Grado

Ostrov Grado je s pevninou spojen pětikilometrovým mostem přes Lagunu di Grado. Již samotná cesta přes most poskytne návštěvníkům ostrova krásnou scenérii. To hlavní, proč sem návštěvníci míří jsou ale pláže. Na jižním pobřeží ostrova jich je zde celkem 10 km a návštěvníci zde najdou skutečný lázeňský komfort.

Vybavení pláží si na mnoha místech dodnes uchovává kouzlo konce 19. století a už jen kvůli tomu se je vyplatí navštívit. Samotné pláže se mohou pochlubit krásným jemným pískem, který má sám o sobě terapeutické účinky. Ne náhodou si pak pláže v Gradu vysloužily nejen modrou vlajku garantující čistou vodu a šetrný přístup k přírodě, ale také vlajku zelenou. Ta značí pláže doporučované evropskými pediatry jako vhodné a zdravé pro děti.

Foto: Pixabay

Jemný písek na plážích Grada působí doslova blahodárně

Pobřeží je rozděleno na několik menších pláží, z nichž každá nabízí trochu jiný typ služeb a zážitků. Některé jsou určené pro rodiny s dětmi, jinde nabízí lázeňské procedury a nechybí ani pláž určená pro návštěvníky doprovázené čtyřnohými kamarády. Samozřejmostí jsou potom široké možnosti sportovního vyžití od cyklistiky po windsurfing a od golfu po plachtění.

Město Grado

Ve městě nechybí ani wellness centrum s finskou saunou, tureckými lázněmi nebo vyhřívaným bazénem. Jak již bylo zmíněno, zdejší mikroklima je proslulé pro svoji čistotu. Ta je dána tím, že hustá vegetace ostrova zajišťuje, že prach ve vzduchu zde má mimořádnou jemnost. Ten potom působí jako přírodní filtr umožňující opalování, které méně namáhá a poškozuje pokožku.

Foto: sky_hlv, CC BY 2.0 <https://creativecommons.org/licenses/by/2.0>, via Wikimedia Commons

Letecký pohled na ostrov Grado

Historie města Grado se začala psát již ve 2.století před naším letopočtem. Dlouhé historii ostrova vděčíme za jeho jedinečnou atmosféru, kterou si užijete při procházce ulicemi starého města. To je sice především benátské, i tak je z něj ale cítit celá dlouhá historie ostrova. Mezi nejvýznamnější památky patří baziliky Santa Maria delle Grazie a Sant Eufemia. K hlavnímu ostrovu jsou potom malými romantickými mosty připojeny i další ostrůvky, které lákají k prozkoumání při večerní procházce.

V době Rakousko – Uherska patřilo Grado k nejprestižnějším letoviskům v celé monarchii. Dnes se opět hlásí o slovo a fakt, že pro Čechy se jedná o jedno z nejbližších přímořských letovisek znamená, že bychom o jeho návštěvě měli rozhodně uvažovat.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz