Hlavní obsah
Hobby a volný čas

Kde v lese sbírat houby? Napovědět vám mohou speciální mapy na internetu

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Houbařská sezóna začíná!

Košíky plné čerstvých hub a cestování lesem křížem krážem je snem každého poctivého, českého houbaře. Deštivé počasí, které nadržuje těm nejlepším podmínkám, by bylo škoda nevyužít.

Článek

Za houbami podle mapy

Český hydrometeorologický ústav, který úzce spolupracuje s odborníky z České mykologické společnosti, začal vydávat na svých stránkách mapu, ve které se lidé mohou snadno orientovat z hlediska růstu hub. Zda je právě ve vaší oblasti dostatek hub se dozvíte přímo na mapě, kde je vše vyznačeno přehledně podle barev.

Dozvíte se zde samozřejmě i o množství srážek spadených za posledních 30 dní a důležitou, ba klíčovou roli, budou hrát i teploty. Dle mykologů je na sbírání hub nejlepší vyrazit 10 dní po vydatných deštích. Teplé počasí vášnivým houbařům přeje hlavně v období května a června, tedy v době, kdy není počasí doprovázeno až příliš vysokými teplotami.

Průměrné teploty, které se drží za posledních 7 dní před výpravou do lesa vždy rozhodnou o kvalitě sbíraných hub. Byla by škoda minout hlavní houbařskou sezonu, která trvá zpravidla od května do září. Nehledejte naslepo a vyrazte do zóny s největší pravděpodobností výskytu hub, v mapách jsou tato místa dobře značena.

Foto: Pixabay

Kam vyrazíte na houby vy? Poradit se můžete i s mapou

Jak a kde houby rostou

Bez ohledu na mapu samozřejmě platí i některá dobře známá obecná pravidla. Ve vyšších polohách najdete zpravidla hřiby kováře. V Česku se vyskytují nejvíce ve smrkových nebo dubovo-habrových lesích, vždy poblíž stromů, tedy smrku, jedle, dubu, buku, nebo borovice. Je však třeba si dát trochu pozor a nesplést si ho s hřibem žlutým. Ten je zákonem chráněný, neměl by se proto sbírat. Skvrnitý, bílo-hnědě zabarvený klobouček se žlutou nožkou ale zpravidla prozradí tuto chráněnou houbu na první pohled. V nižších polohách pak najdete hřiby dubové a kozáky. Spíš než v lese je však najdete na hrázích rybníků, zpravidla tam, kde rostou dubové stromy.

Na pomoc si můžete vzít nejlépe interaktivní mapu, kde se můžete orientovat přímo v internetovém atlasu hub NaturAtlas. Zde najdete ty nejlepší úlovky. Nechybí zde informace z jednotlivých krajů od houbařů, kteří už si z lesa odnesli i pěknou sbírku jedlých hub. I vy se prostřednictvím této mapy můžete dozvědět, kde houby hledat nejlépe.

Na houbaření jsou nejlepší kraje lesů a vlhké prostředí prosvícené sluncem. Tam, kde je vláha a teplo, tam lze očekávat i bohatou úrodu. Jen pozor na chladné noci. Procestovat můžete během houbařské sezóny postupně všechny kraje a posoudit kvalitu mapy sami.

Nejzákeřnější houba

Při procházce lesem buďte ale opatrní i na houby, které nejsou jedlé. Roste jich v lese spousta. Jednou z nejzákeřnějších hub je pavučinec plyšový. Sametově oranžový klobouk na sebe strhává pozornost. Najdete ho v listnatých lesích jen ojediněle. U nás v České republice není tak hojně rozšířený, nejvíce ho najdete v Polsku anebo v severní části Německa. Přesto je na místě mít se před ním na pozoru.

Foto: Archenzo, CC BY-SA 3.0 <http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/>, via Wikimedia Commons

Pavučinec plyšový je málo známá, ale zákeřná a smrtelně jedovatá houba

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:
Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ)

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz