Hlavní obsah
Jídlo a pití

Když jde při večeři o život: nejnebezpečnější jídla světa stojí jmění a mohou vás zabít

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Na světě je celá řada pokrmů, které mohou strávníky ohrozit na životě

Pro většinu lidí je nedílnou součástí cestování i ochutnávání místních specialit. Člověk si tím jistě rozšíří své obzory, avšak může to skrývat i jistá rizika. Následující speciality raději odmítněte.

Článek

Japonsko a ryba fugu

Čtverzubec, kterého přírodovědci řadí k rodu Takifugu, je asi nejznámější životu nebezpečný pokrm na světě. V Japonsku patří k nejexkluzivnějším pochoutkám. Konzumace této pochoutky je ale jen pro silné nervy. Velká část těla této ryby totiž obsahuje tzv. tetrodotoxin, což je extrémně silný jed, který je víc než tisíckrát silnější než kyanid.

Při přípravě této ryby je proto nutné naprosto dokonale odstranit kůži, játra, i pohlavní orgány. Sebemenší chyba může znamenat smrt strávníka. V Japonsku proto mohou tuto rybu v restauracích připravovat jen kuchaři se speciální licencí. Protože je ryba fugu extrémně drahá, Japonci si ji občas zkusí připravit doma svépomocí. Výsledkem je každý rok několik úmrtí amatérských kuchařů.

Foto: Raita Futo from Tokyo, Japan, CC BY 2.0 <https://creativecommons.org/licenses/by/2.0>, via Wikimedia Commons

Dáte si fugu?

Je libo živou chobotnici?

Dalším pokrmem jen pro odvážné je malá asijská chobotnička san-nakdži. Ta je vyhlášenou pochoutkou především v Koreji. Chobotnice na rozdíl od ryby Fugu není vůbec jedovatá, v čem tedy spočívá riziko její konzumace? Korejská úprava této chobotničky je poměrně jednoduchá: jí se totiž živá. V tom právě spočívá ono smrtelné riziko.

Pokud živou chobotnici totiž pořádně nerozkoušete, bude živá i ve chvíli, kdy se vám dostane dále do trávicího traktu. A pokud se tam svými přísavkami přisaje, je dost pravděpodobné, že vás tím zadusí. Každý rok se to „povede“ asi deseti Korejcům.

Foto: Daiju Azuma, Creative Commons Attribution-Share Alike 2.5 Generic license, via Wikimedia Commons

Večeře je na cestě

Sýr, který se hýbe

Máte rádi uzrálé plísňové sýry? V tuto chvíli ale zapomeňte na camembert nebo roquefort. Na Sardinii šli ještě o hodně dál. Místní pochoutka zvaná casu marzu je také zralým sýrem, ale uleželý je tedy opravdu pořádně. V tomto sýru totiž již žijí larvy, malé mušky jménem sýrohlodka.

Pokud si tento sýr, o kterém mnoho lidí tvrdí, že má afrodiziakální účinky, skutečně dáte, larvy se přesunou do vašeho trávicího traktu a výsledek může být opravdu hodně ošklivý. Sýr Casu-marzu už vám ale na Sardinii dnes nikdo nenabídne, jeho prodej je totiž díky současné evropské legislativě zakázaný.

Foto: Pixabay

Sýr, který kypí životem

Jamajské národní ovoce

Když budete na Jamajce, možná vás napadne, že by stálo za to ochutnat místní národní ovoce zvané ackee. Není to nemožné, můžete zde narazit na restaurace, kde vám jej naservírují třeba společně s rybou. Bude to ale tak trochu sázka do loterie. Ovoce ackee uvnitř ukrývá černá semena, která jsou prudce jedovatá. Ta vám na talíř nikdo nedá, ale pokud není ovoce dostatečně zralé, jedovatá je i samotná dužina. Aby se dalo ovoce jíst, musí být ackee skutečně zralé a raději také tepelně upravené. Vy ho ale raději nejezte, riziko je až příliš velké.

Foto: Pixabay

Jamajské národní ovoce ackee

Tahle žabí stehýnka si raději odpusťte

Dát si při putování Afrikou smaženou žábu může znít lákavě. Vy si ale raději nechte zajít chuť. Může jít totiž o hrabatku drsnou, která v určité fázi roku ukrývá ve svém těle nebezpečné toxiny. Jíst se sice dá, ale pouze v případě, že už má za sebou páření a nastal ten správný čas po období dešťů. Kuchař vám bude nepochybně tvrdit, že právě jeho žába tyto podmínky splňuje. S klidem se ale do žáby zakousne snad jen pravidelný hráč ruské rulety.

Foto: Public domain, via Wikimedia Commons

Tahle africká žába zasytí. Anebo otráví…

Otrávit se můžete i kešu oříšky

Pytlík kešu oříšků si u televize užívá řada z nás. Věděli jste ale, že když je kešu čerstvé, může být smrtelně jedovaté? Obsahuje totiž látku zvanou urushiol. Ve větších dávkách může způsobit vážné zdravotní komplikace, nebo dokonce smrt. Vy se ale bát nemusíte, neboť kešu, které se k vám dostává prochází tepelnou úpravou, a ztrácí svoji jedovatost.

Foto: Pixabay

V téhle podobě na kešu raději zapomeňte

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz