Článek
Japonsko a ryba fugu
Čtverzubec, kterého přírodovědci řadí k rodu Takifugu, je asi nejznámější životu nebezpečný pokrm na světě. V Japonsku patří k nejexkluzivnějším pochoutkám. Konzumace této pochoutky je ale jen pro silné nervy. Velká část těla této ryby totiž obsahuje tzv. tetrodotoxin, což je extrémně silný jed, který je víc než tisíckrát silnější než kyanid.
Při přípravě této ryby je proto nutné naprosto dokonale odstranit kůži, játra, i pohlavní orgány. Sebemenší chyba může znamenat smrt strávníka. V Japonsku proto mohou tuto rybu v restauracích připravovat jen kuchaři se speciální licencí. Protože je ryba fugu extrémně drahá, Japonci si ji občas zkusí připravit doma svépomocí. Výsledkem je každý rok několik úmrtí amatérských kuchařů.
Je libo živou chobotnici?
Dalším pokrmem jen pro odvážné je malá asijská chobotnička san-nakdži. Ta je vyhlášenou pochoutkou především v Koreji. Chobotnice na rozdíl od ryby Fugu není vůbec jedovatá, v čem tedy spočívá riziko její konzumace? Korejská úprava této chobotničky je poměrně jednoduchá: jí se totiž živá. V tom právě spočívá ono smrtelné riziko.
Pokud živou chobotnici totiž pořádně nerozkoušete, bude živá i ve chvíli, kdy se vám dostane dále do trávicího traktu. A pokud se tam svými přísavkami přisaje, je dost pravděpodobné, že vás tím zadusí. Každý rok se to „povede“ asi deseti Korejcům.
Sýr, který se hýbe
Máte rádi uzrálé plísňové sýry? V tuto chvíli ale zapomeňte na camembert nebo roquefort. Na Sardinii šli ještě o hodně dál. Místní pochoutka zvaná casu marzu je také zralým sýrem, ale uleželý je tedy opravdu pořádně. V tomto sýru totiž již žijí larvy, malé mušky jménem sýrohlodka.
Pokud si tento sýr, o kterém mnoho lidí tvrdí, že má afrodiziakální účinky, skutečně dáte, larvy se přesunou do vašeho trávicího traktu a výsledek může být opravdu hodně ošklivý. Sýr Casu-marzu už vám ale na Sardinii dnes nikdo nenabídne, jeho prodej je totiž díky současné evropské legislativě zakázaný.
Jamajské národní ovoce
Když budete na Jamajce, možná vás napadne, že by stálo za to ochutnat místní národní ovoce zvané ackee. Není to nemožné, můžete zde narazit na restaurace, kde vám jej naservírují třeba společně s rybou. Bude to ale tak trochu sázka do loterie. Ovoce ackee uvnitř ukrývá černá semena, která jsou prudce jedovatá. Ta vám na talíř nikdo nedá, ale pokud není ovoce dostatečně zralé, jedovatá je i samotná dužina. Aby se dalo ovoce jíst, musí být ackee skutečně zralé a raději také tepelně upravené. Vy ho ale raději nejezte, riziko je až příliš velké.
Tahle žabí stehýnka si raději odpusťte
Dát si při putování Afrikou smaženou žábu může znít lákavě. Vy si ale raději nechte zajít chuť. Může jít totiž o hrabatku drsnou, která v určité fázi roku ukrývá ve svém těle nebezpečné toxiny. Jíst se sice dá, ale pouze v případě, že už má za sebou páření a nastal ten správný čas po období dešťů. Kuchař vám bude nepochybně tvrdit, že právě jeho žába tyto podmínky splňuje. S klidem se ale do žáby zakousne snad jen pravidelný hráč ruské rulety.
Otrávit se můžete i kešu oříšky
Pytlík kešu oříšků si u televize užívá řada z nás. Věděli jste ale, že když je kešu čerstvé, může být smrtelně jedovaté? Obsahuje totiž látku zvanou urushiol. Ve větších dávkách může způsobit vážné zdravotní komplikace, nebo dokonce smrt. Vy se ale bát nemusíte, neboť kešu, které se k vám dostává prochází tepelnou úpravou, a ztrácí svoji jedovatost.
Zdroje informací: https://www.businessinsider.com/dangerous-foods-2017-8