Hlavní obsah
Lidé a společnost

Magdalena Dobromila Rettigová se vrací do módy jako průkopnice udržitelnosti a domácího wellbeingu

Foto: Jan Vilímek, Public domain, via Wikimedia Commons

Magdalena Dobromila Rettigová, nejslavnější česká kuchařka.

Magdalenu Dobromilu Rettigovou známe především jako autorku nejslavnější české kuchařky. O té sice každý slyšel, jen málokdo ji ale považuje v dnešní době za něco víc než historickou kuriozitu. Omyl.

Článek

Kdo byla Magdalena Dobromila Rettigová

Pozdější autorka Domácí kuchařky se narodila v roce 1795 a již od mládí prokazovala nadprůměrnou inteligenci, a především zájem o studium i osobní aktivitu a podnikavost. V mládí k ní však osud příliš přívětivý nebyl, neboť v dětství přišla o otce i všechny sourozence. Co se však týká přátel, měla naopak velké štěstí. Kromě toho, že ji v dětství jeden rodinný přítel podporoval v jejím zájmu o četbu, seznámila se v Praze také s českým buditelem Janem Rettigem, kterého si následně vzala.

Kromě toho, že z ní Rettig učinil českou vlastenku, ji také podporoval v jejich vlastních literárních pokusech. Nutno podotknout, že takovýto přístup nebyl začátkem 19. století vůbec obvyklý. Ačkoliv její poezie ani próza nedosahovaly velkých literárních hodnot, umožňovaly jí se rozvíjet a byly motivací pro další činnost.

Magdalena Dobromila Rettigová se věnovala také výuce a výchově dospívajících dívek. Předávala jim nejen praktické znalosti z oblasti péče o domácnost, ale též vztah k literatuře, především pak k té české. Působila také jako redaktorka časopisu Květy a dopisovala si i s takovými lidmi jako byl František Palacký nebo Josef Jungmann.

V roce 1826 vydala Magdalena Dobromila Rettigová svoje nejznámější dílo, Domácí kuchařku.

Foto: Mojmir Churavy, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

Jméno Magdalena Dobromila Rettigová je dnes známé prakticky každému.

Domácí kuchařka

Rettigová napsala svoji kuchařku nejen jako příručku vaření, ve skutečnosti měla i hlubší význam. V první řadě šlo o podporu českého jazyka a snahu dát každodennímu životu tehdejších rodin národnější podobu. Lokální suroviny a tradiční české recepty byly cestou, kterou k tomuto účelu Rettigová zvolila.

Domácí kuchařka byla jen jedním z jejích děl souvisejících se životem domácnosti. V některých dalších knihách se soustředila na to, že hladký chod domácnosti má pro život a spokojenost velký význam. Ve skutečnosti to ale není nic jiného než dnešní snaha o tzv. wellbeing, čili důraz na duševní zdraví. Ačkoliv je Domácí kuchařka dvě stě let stará kniha, klade důraz na to samé jako dnešní příručky o spokojeném životě.

Neméně aktuální je potom již zmíněný důraz na lokální suroviny a v neposlední řadě na efektivitu vaření, tedy surovinovou nenáročnost. Ta ve skutečnosti nemusí být na první pohled patrná, neboť recepty jsou často psané pro velký počet strávníků. I tu ale v kuchařce najdete. Tyto parametry by se daly shrnout pod pojmem udržitelnost. I ta je dnes maximálně aktuální.

Ačkoliv celá řada receptů nebo postupů je dnes jednoznačně zastaralá a z dnešního pohledu i úsměvná, ve skutečnosti je podstata Domácí kuchařky vlastně velmi aktuální. I proto se dnes opět začíná těšit velké oblibě, částečně jako kuchařka, především ale jako zdroj poučení pro nové generace.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz