Článek
Kdo byla Magdalena Dobromila Rettigová
Pozdější autorka Domácí kuchařky se narodila v roce 1795 a již od mládí prokazovala nadprůměrnou inteligenci, a především zájem o studium i osobní aktivitu a podnikavost. V mládí k ní však osud příliš přívětivý nebyl, neboť v dětství přišla o otce i všechny sourozence. Co se však týká přátel, měla naopak velké štěstí. Kromě toho, že ji v dětství jeden rodinný přítel podporoval v jejím zájmu o četbu, seznámila se v Praze také s českým buditelem Janem Rettigem, kterého si následně vzala.
Kromě toho, že z ní Rettig učinil českou vlastenku, ji také podporoval v jejich vlastních literárních pokusech. Nutno podotknout, že takovýto přístup nebyl začátkem 19. století vůbec obvyklý. Ačkoliv její poezie ani próza nedosahovaly velkých literárních hodnot, umožňovaly jí se rozvíjet a byly motivací pro další činnost.
Magdalena Dobromila Rettigová se věnovala také výuce a výchově dospívajících dívek. Předávala jim nejen praktické znalosti z oblasti péče o domácnost, ale též vztah k literatuře, především pak k té české. Působila také jako redaktorka časopisu Květy a dopisovala si i s takovými lidmi jako byl František Palacký nebo Josef Jungmann.
V roce 1826 vydala Magdalena Dobromila Rettigová svoje nejznámější dílo, Domácí kuchařku.

Jméno Magdalena Dobromila Rettigová je dnes známé prakticky každému.
Domácí kuchařka
Rettigová napsala svoji kuchařku nejen jako příručku vaření, ve skutečnosti měla i hlubší význam. V první řadě šlo o podporu českého jazyka a snahu dát každodennímu životu tehdejších rodin národnější podobu. Lokální suroviny a tradiční české recepty byly cestou, kterou k tomuto účelu Rettigová zvolila.
Domácí kuchařka byla jen jedním z jejích děl souvisejících se životem domácnosti. V některých dalších knihách se soustředila na to, že hladký chod domácnosti má pro život a spokojenost velký význam. Ve skutečnosti to ale není nic jiného než dnešní snaha o tzv. wellbeing, čili důraz na duševní zdraví. Ačkoliv je Domácí kuchařka dvě stě let stará kniha, klade důraz na to samé jako dnešní příručky o spokojeném životě.
Neméně aktuální je potom již zmíněný důraz na lokální suroviny a v neposlední řadě na efektivitu vaření, tedy surovinovou nenáročnost. Ta ve skutečnosti nemusí být na první pohled patrná, neboť recepty jsou často psané pro velký počet strávníků. I tu ale v kuchařce najdete. Tyto parametry by se daly shrnout pod pojmem udržitelnost. I ta je dnes maximálně aktuální.
Ačkoliv celá řada receptů nebo postupů je dnes jednoznačně zastaralá a z dnešního pohledu i úsměvná, ve skutečnosti je podstata Domácí kuchařky vlastně velmi aktuální. I proto se dnes opět začíná těšit velké oblibě, částečně jako kuchařka, především ale jako zdroj poučení pro nové generace.