Hlavní obsah

Muzeum Danubiana aneb ráj uměleckých děl na toku řeky Dunaje a na dohled od Bratislavy

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Veropol, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

Galerie moderního a současného umění Danubiana je zajímavá již při pohledu zvenku

O umění se v souvislosti se Slovenskem mluví v poslední době bohužel spíše v reportážích o eskapádách ministryně kultury. To ale neznamená, že by u našich sousedů nebylo stále k vidění špičkové umění.

Článek

Muzeum Danubiana

Muzeum moderního umění, v němž lze vidět sbírky řady významných umělců založil galerista Vincent Polakovič ve spolupráci s nizozemským sběratelem a mecenášem umění Gerardem H. Meulensteenem. Bratislavské muzeum Danubiana, které oficiálně nese jeho jméno, a které vystavuje díla řady známých umělců, se vypíná na romantickém poloostrově uprostřed Dunaje, asi 20 km jižně od hlavního města Slovenska, poblíž městečka Čunovo.

Poloha muzea je dalším zajímavým faktem, nachází se prakticky na rozhraní tří zemí: Slovenska, Rakouska a Maďarska. Lze to chápat jako symboliku mezinárodního přesahu umění, které spojuje lidi bez ohledu na národnost.

Foto: Stepan Ryabchenko, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

Prohlídka muzea Danubiana je povinností každého milovníka moderního umění

Nejkrásnější muzeum v Evropě?

Ještě než se podíváme na to, co je v muzeu k vidění, musíme se zastavit u jeho vnější podoby. Samotná budova muzea a její zasazení do jedinečného prostředí je uměleckým dílem. Bez nadsázky lze říci, že celý areál patří k nejzajímavějším v celé Evropě. K zajímavosti tohoto místa přispívá i fakt, že se k němu dostanete nejen autem či autobusem, ale také lodí. Lodě vyjíždějí z centra Bratislavy od května do října během víkendů. Samotná kompozice budovy muzea a okolního parku má pak připomínat římskou galéru.

Co muzeum vystavuje?

Muzeum je zaměřeno na současné a moderní umění. Má svoji stálou část a také prostory pro pořádání výstav a dočasných expozic. Základem stálé expozice je sbírka Gerarda Meulensteena, kterou na Slovensko zapůjčil na dvacet let. V této sbírce jsou zastoupeny výtvarná díla umělců jako Sam Francis, Walass Ting, Karel Appel, Magdalena Abakanowicz a mnozí další. Prostor dostali také čeští a slovenští umělci, například Rudolf Sikora, Josef Jankovič, Miroslav Cipár a další.

Foto: Mussklprozz, CC BY-SA 3.0 <http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/>, via Wikimedia Commons

Část venkovní sochařské expozice muzea Danubiana

V přilehlém parku lze potom obdivovat sochařská díla dalších významných osobností současného středoevropského i světového umění. Svojí rozlohou je muzeum v kategorii expozic moderního umění největším na Slovensku, a ne náhodou již hostilo takové návštěvy jakými byly například španělský, norský, či holandský královský pár.

Na konci prohlídky potom na vás čeká příjemná kavárna s krásným výhledem na okolní přírodu. Pokud patříte k příznivcům moderního a současného umění, tento krátký výlet ze slovenské metropole si určitě nenechte ujít.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz