Hlavní obsah
Cestování

Myslíte si, že znáte Bangkok? Přezdívá se mu „Benátky východu“ a vznikl zde Red Bull

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Hlavní město Thajska, Bangkok, je jednou z nejvýznamnějších turistických destinací světa

Hlavní a nejlidnatější město Thajska patří k nejoblíbenějším turistickým destinacím světa. I když je proto lidem poměrně známé, stále se o něm lze dozvědět něco nového a zajímavého.

Článek

Základní informace o Bangkoku

Thajská metropole rozprostírající se okolo řeky Čao-Praja. Je domovem asi 8 milionů lidí a v celé metropolitní oblasti žije dokonce 14 milionů lidí. Bangkok je tak jedním ze skutečných světových velkoměst. Město bylo založeno někdy před 15. stoletím jako malá zastávka na obchodních trasách. Postupně se však rozrostlo až do podoby dnešní megapole. Zastavěná plocha města činí asi 700 km2 a město všichni známe jako fascinující a nesmírně živou ukázku exotické Asie. Pojďme se ale nyní podívat na méně známá fakta o tomto jedinečném městě.

Město s nejdelším jménem na světě

Hlavní město Thajska známe všichni jako Bangkok. Jeho oficiální jméno je ale mnohem delší, má celkem 169 písmen a v překladu znamená:

Město andělů, velké město nesmrtelných, oslňující město devíti drahokamů, sídlo krále, město královských paláců, domov božských vtělení, postavené Višvakarmanem na příkaz Indry.

V originále potom zní:

Krungthepmahanakhon Amonrattanakosin Mahinthara Yutthaya Mahadilok Phop Noppharat Ratchathani Burirom Udom Ratchaniwet Mahasathan Amonphiman Awatansathit Sakkathattiya Witsanukamprasit

Víte, že v Bangkoku vznikl Red Bull?

V roce 1976 vytvořil v Bangkoku jeden místní lékárník jménem Chaleo Yoovidhia nápoj, který nazval Krating Daeng. O několik let později přiletěl do Thajska rakouský podnikatel Dietrich Mateschitz a byl fascinován tím, jak mu tento nápoj pomohl překonat únavu z dlouhého letu. Ihned pochopil obchodní příležitost a společně s původním vynálezcem začali nápoj prodávat po celém světě jako Red Bull. Dnes se jedná o třetí nejcennější značku nápoje na světě hned po Coca - Cole a Pepsi.

Foto: Pixabay

Bangkok byl dlouho jen malou zastávkou na obchodních cestách

Bangkok a jeho zvláštní zákony

Každá země má některé zákony, které jsou kulantně řečeno poněkud zastaralé. I v Bangkoku několik takových platí. Je například zakázáno opouštět dům bez spodního prádla. Stejně tak nesmíte řídit motorové vozidlo s odhaleným hrudníkem. Je také zakázáno používat místní ovoce durian jako zbraň. Při pohledu na jeho ostny to ale tak nepochopitelné není.

Proč je Bangkok nazýván „Benátky východu“?

V Bangkoku stále potkáte některé plavební kanály, které slouží pro dopravu nebo pro odvodňování. Přesto by se mohlo zdát, že srovnávat Bangkok s Benátkami je poněkud přehnané. Je to ale tím, že město za posledních 200 let zásadním způsobem změnilo svoji podobu. Není to tak dávno, kdy byl Bangkok městem stojícím prakticky na vodě. Přesto má i dnes s Benátkami jednu věc společnou: pomalu se potápí.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz