Hlavní obsah
Cestování

Na téhle stezce boty nepotřebujete, vydejte se bosí z Valtic do Rakouska

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Stezka Bosou nohou - vnímati jí budete chodidly stejně jako očima

Turistické trasy, na které vyrážejí poutníci bosí, jsou v Rakousku a Německu velmi oblíbené. Od roku 2013 je taková stezka vytvořená i u nás. Začíná a končí ve Valticích. Tak se na ní vydejte.

Článek

Stezka bosou nohou

V německy mluvících zemích se takovéto stezky označují jako Barfußweg. U nás jim říkáme většinou stezky bosou nohou. Ta Valtická měří asi 5 km, je okružní a na 11 zastávkách si děti i dospělí užijí jak zábavu, tak poznání. Vzhledem k charakteru stezky se na ní můžete samozřejmě připojit kdekoliv, a nakonec stejně dojdete na stejné místo. Tradiční nástupní místa jsou ale dvě. Na české straně jsou to Valtice, na Rakouské zase obec Schrattenberg. V obou obcích můžete samozřejmě zaparkovat a začít, nebo skončit prohlídkou místních zajímavostí.

Hurá na stezku

Prohlédněte si jedno nebo druhé město, a pak už s botami dolů a rychle na stezku. Po cestě se projdete po písku, kamenech, stromové kůře, dřevěných trámech i po šiškách. Cesta není nikterak náročná a hravě jí zvládnou i děti. Ty navíc jistě ocení i možnost sklouznutí na dlouhé skluzavce nebo chůze po visutém mostě. Čeká vás toho ale mnohem více. Půjdete-li po cestě z Valtic, velmi brzy narazíte na klasicistní kolonádu na Rajstně nad Valticemi, která pochází z 19. století. Pokud vám přijde tato památka poněkud povědomá, je to jistě proto, že je jednou z nejznámějších součástí lednicko-valtického areálu. Kolonáda má navíc střešní vyhlídku, ze které dohlédnete do Rakouska, na Slovensko, i na Pálavské vrchy.

Foto: Pixabay

Rajstna nad Valticemi, jedna ze zastávek na stezce

Muzeum železné opony a zábavné občerstvení

Další zastavení je poněkud pochmurné, v muzeu železné opony se totiž dozvíte o době, kdy by takováto procházka znamenala v těchto místech dost možná i smrt. I to je ale součást historie, kterou je třeba si připomínat. Následovat budou další zajímavé vyhlídky, zmíněné dětské herní prvky, nebo dům vyrobený ze sudu. V rakouské části stezky se vyplatí zastavit u občerstvení zvaného Bertiho chata. Kromě toho, že si zde můžete dát něco malého na zub, se vaše děti pobaví v dětském parku plném zábavných prvků, nebo se zasmějete u toalet umístěných do stavby v podobě obřího nočníku.

Projít si celou stezku vám zabere nějaké dvě hodiny, možná více, pokud se vaše děti zdrží na hřištích nebo vy v muzeu. Pokud pak nebudete vědět co dál s načatým dnem, možností budete mít na štěstí víc než dost. Nabízí se samozřejmě prohlídka lednicko–valtického areálu nebo návštěva některého z místních sklípků. A v nich běží čas zatraceně rychle.

Valtická stezka bosou nohou vedou na hranicích Česka a Rakouska. Je zajímavou možností výletu v oblasti Valtic, který je současně velmi nenáročný a mohou si jej užít všechny věkové kategorie.

Zdroje informací:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz