Hlavní obsah
Cestování

Národní park Serengeti: jedna z posledních oáz nespoutané přírody

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Král zvířat je v Serengeti jako doma

Pokud má Afrika nějaký symbol, tedy obraz, který v prvním okamžiku napadne každého, komu hlavou byť jen proletí myšlenka na tento kontinent, je to savana plná zvěře. Přesně jako v Serengeti.

Článek

Co je Serengeti?

Serengeti je s největší pravděpodobností nejznámějším národním parkem světa. A právem, neboť je skutečně jedinečný. V současné době pokrývá národní park Serengeti plochu 14 763 km2 a nachází se v oblasti severní Tanzanie. Národní park se v současnosti skládá ze tří částí, jedná se o Severní Serengeti, Planiny Serengeti a takzvaný Západní koridor. Ačkoliv si jako typickou krajinu v Serengeti představíme jako klasickou savanu, jeho součástí jsou bažiny i močály.

Serengeti je domovem mnoha druhů zvířat a nabízí jedny z nejúžasnějších scenérií, které lze na zemi vůbec spatřit. Máme na mysli především takzvanou velkou migraci. Při ní každoročně putují miliony pakoňů, zeber, či antilop přes národní park Serengeti při hledání nových pastvin. Právě Serengeti je místem, kde lze tento přírodní fenomén pozorovat nejlépe.

Foto: Pixabay

Sloni v Serengeti

Právě zde se zvířata pohybují po většině své trasy, a proto je Serengeti vhodnějším parkem pro pozorování migrace kopytníků než například keňská Masai Mara. Pohled na tisícová stáda zvířat zaplavujících krajinu od obzoru k obzoru, která se ztrácí v obrovském oblaku prachu, jež svými kopyty víří je jedním z nejúchvatnějších, které lze na zemi vůbec pozorovat.

Jaká zvířata můžete tedy v Serengeti spatřit? Odpověď je prostá. Potkáte se zde se všemi zvířaty, které si spojujeme s africkou savanou. V první řadě jsou to zvířata ze skupiny, které se říká Velká pětka. Do ní patří lev, levhart, slon, nosorožec a buvol. Kromě nich se zde lze samozřejmě potkat třeba s gepardem, žirafou, zebrou, nebo s hrochem a mnoha dalšími zvířaty. Celkový počet savců činí 70 druhů a asi 500 druhů ptáků.

Historie parku Serengeti

Dnešní střední část Serengeti byla za rezervaci prohlášena již v roce 1921. Svůj název získal Serengeti v roce 1929 a v roce 1951 se potom rezervace proměnila v první národní park na území tehdy ještě Tanganiky. Podoba národního parku však v té době byla trochu odlišná. Některá dnešní území do národního parku zahrnuta nebyla, a naopak park Serengeti zahrnoval i části, které dnes spadají pod sousední národní park Ngorongoro.

Foto: Pixabay

Další oblíbené africké zvíře: zebra

K tomuto rozdělení došlo v roce 1959. Serengeti je dnes nejstarším a největším národním parkem Tanzánie. V roce 1981 byl park prohlášen za součást světového přírodního dědictví UNESCO. Ačkoliv dnes chápeme Serengeti jako jedinečný ekosystém, nedílnou součástí jeho bohatství jsou i naleziště pozůstatků dávných předků člověka z doby před více než 4 miliony let.

Cestování a turistika v národním parku Serengeti

Serengeti je pojem, který zná prakticky každý. Tomu však odpovídá i jeho návštěvnost. Oproti ostatním africkým národním parkům má Serengeti výrazně vyšší počet návštěvníků a také poplatky za vstup do parku jsou nezanedbatelně vyšší než jinde.

Jak se dostat do Serengeti

Národní park Serengeti je slavný právě proto, že se jedná o nedotčenou přírodu daleko od civilizace. Neznamená to ale, že by cesta do něj byla nějak zvlášť složitá. Nejobvyklejším výchozím bodem pro cestu do národního parku Serengeti je mezinárodní letiště Kilimanjaro. Přímé lety sem létají dokonce i z Amsterdamu nebo Istanbulu či Doha. Druhým letištěm v oblasti je Arusha, kam se létá z Nairobi nebo Dar-es-Salamu.

Z těchto letišť je možné do Serengeti pokračovat opět letecky, malými letadly na některé ze sedmi drah rozmístěným po národním parku, případně si domluvit transport po zemi, terénními auty. Vlastní národní park má celkem čtyři oficiální vjezdy. Do parku lze vjet i samostatně. Samozřejmostí je vozidlo 4×4. Při vjezdu se platí vstupní poplatek. Nocovat je možné v kempech různých kategorií.

Foto: Pixabay

Žirafy v Serengeti

A kdy je nejlepší se do Serengeti vydat? Záleží na to, co chcete vidět především. Nejvíce lidí vyráží do Tanzánie v období prosinec - duben, neboť v této době dochází k největším migračním přesunům stád zvěře. Hodně lidí ale navštěvuje Serengeti také mezi červnem a říjnem, kdy jsou aktivní velké šelmy. Z hlediska teplot je třeba upozornit na velké rozdíly mezi denními a nočními teplotami, což hraje roli především ve chvíli, kdy budete nocovat ve stanu.

Serengeti je bez nadsázky jeden z divů světa a byla by nesmírná škoda, kdybychom dopustili, aby nepřežilo pro další generace. Jak zní název dokumentu, který tento národní park proslavil: Serengeti nesmí zemřít.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz