Hlavní obsah
Cestování

Ostrov Biševo aneb skrytá perla Jadranu

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: dronepicr, CC BY 2.0 <https://creativecommons.org/licenses/by/2.0>, via Wikimedia Commons

Modrá jeskyně je nejznámější atrakcí ostrova Biševo

Vydáte-li se na malý ostrov Biševo Jaderského moře do oblasti západně od splitsko-dalmatské obce nazývané Komiža na ostrově Vis, nemůžete minout Modrou jeskyni. Nejen ona zde ale stojí za vidění.

Článek

Ostrov Biševo

Ostrov Biševo je opravdový unikát, nachází se čtyři kilometry jihozápadně od většího ostrova Vis. Podíváte-li se na ostrov z leteckého pohledu, zjistíte, že ostrov, o kterém bude dnes řeč, zaujímá jen necelých šest kilometrů čtverečních. Je vcelku neobydlený a jeho pobřeží měří na délku pouhých 18 km.

Ostrov je strmý a tvoří ho z větší části vápencové útvary, severní jeho část pak pokrývá piniový les, zbylou plochu zaujímají zakrslé keře a kamení. Lidé se tu živí převážně rybolovem a pěstováním vinné révy. Turisticky je nejhojněji navštěvovaná tzv. Modrá jeskyně.

Na východě ostrova nedaleko Modré jeskyně najdete malý přístav nazývaný Mezuporat. Nejvyšším vrcholem je Straženica, který vystupuje do výšky 239 metrů nad mořem. Uprostřed ostrova ale nenajdete nic jiného než olivovníky a úrodná pole, kde se pěstuje převážně vinná réva. Ostrov má méně než dvacet obyvatel, turistika je ale i tady poměrně rozšířená. Nejedná se o zcela zapomenutý kraj.

Foto: dronepicr, CC BY 2.0 <https://creativecommons.org/licenses/by/2.0>, via Wikimedia Commons

Pláž Porat na chorvatském ostrově Biševo

Ostrov je proslulý především díky zmíněné Modré jeskyni. Na ostrově ale najdete celkem 14 jeskyň, Modrá jeskyně je poměrně dobře přístupná, jen je potřeba vychytat ten správný čas. Nejideálnější je čas před polednem. Sluncem prosvícená jeskyně vám nabídne škálu pestrých barev od šedé až po jantarově modro-zelenou barvu. Dostat k jeskyni se můžete třeba výletní lodí, která vyplouvá ze Splitu, Hvaru, Komiže, Starého Gradu nebo i Visu.

Výlety sem za klidného moře pořádají místní cestovní kanceláře. Vstup do jeskyně je úzký, skalní brána není příliš vysoká, dovnitř proto poplujete na menším člunu. Připadat si můžete na chvíli i jako trosečník. Obdivovat zde můžete božský klid a krásně průzračně moře. Jeskyně je dlouhá je zhruba 31 metrů a široká asi 18 metrů. Tato pobřežní jeskyně rozhodně stojí za vidění, minout byste pak neměli ani jeskyni na jihu, tzv. Medvidinu, která byla do nedávna domovem středomořských tuleňů. Ostrov zdobí kromě těchto dvou průzračných jeskyň i osamělé pláže Mezuporta, Salburona či Porto.

Historie a současnost ostrova

Oáza klidu a panenské přírody umí nabídnout ale ještě mnohem více. Největším klenotem je kromě jeskyní i benediktský klášter z roku 1050. Na ostrově můžete spatřit jeho pozůstatky. Mezi původní obyvatele patřili právě benediktinští mniši již v 9. století. Klášter odolával proti nájezdům pirátů a Saracenů po dobu dlouhých 200 let. Klášter byl ale nakonec právě z důvodu nebezpečných útoků opuštěn. Dodnes můžete navštívit pozůstatky kláštera i přilehlý kostel sv. Silvestra.

Foto: August Dominus, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

Jedna z vinic na ostrově Biševo

Na Biševu ale najdete i památky zcela jiného typu. Na cípu Gatula bývala v dobách bývalé Jugoslávie umístěna nejjižnější dělostřelecká baterie na Jadranu. Dnes jsou tunely ve skalním masivu přístupné veřejnosti a z dělostřeleckých pozic jsou vytvořeny vyhlídky. Na Gatule je také nová restaurace s širokou nabídkou rybích specialit.

Život na Biševu ale ani dnes není jednoduchý, lidé zde žijí z pomoci druhých. Není zde kupříkladu pitná voda a chybí zde například i čistička vod. Ostrov je však na svoje nářečí i osobitý životní styl hrdý. V oblasti ostrova Vis mluví tímto místním nářečím zhruba 8000 lidí. V zimě zde lidé zažívají velmi krušné chvíle. Ti, co neodjedou, mají podmínky přes zimu velmi složité. Turismus zde žije jen v létě, na zimu zde neuvidíte kromě pár jedinců téměř nikoho.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz